parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym
Słodki KompromisWieczór spędzony pod kocem każe mi myśleć, że lato dobiega końca, że za chwilę ugotuję pierwszą w tym sezonie zupę z dyni, że już wkrótce będę zmuszona rozpalić ogień w kominku. O ileż to miłe dla ducha i ciała okoliczności, o tyle zdecydowanie czuję niedosyt ciepła. Tegoroczne wakacje są dla mnie po dwakroć surowe, wspomniawszy o niedostatku ciepła nie sposób
Słodki Kompromiskawałki, piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, dynię hokkaido można piec, a następnie zmiksować razem ze skórą, jednak trzeba pamiętać, że jeśli używamy tego pure do zupy to skórka mocno ją zagęści. Pure dyniowe można mrozić, pasteryzować lub świeże przechowywać w lodówce do 4 dni. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto lekko rozwałkowujemy, jeśli używamy
Słodki Kompromisprosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć
Pink EnvelopeSkładniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupierożków pół/pół, można wtedy zamówić dwa różne smaki. W ofercie jest też deska Dim Sum, która zawiera dwa rodzaje pierożków Oprócz tego możemy tu zjeść różne zupy (Wonton, Tom Kha z kurczakiem lub z krewetkami), przekąski ( spring rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego
Kulinarne przygody Gatitymięso do ostygnięcia w wywarze. Ja wyjmuję je kolejnego dnia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/ MieszamWGarnku Artykuł Schab parzony 10 min pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkułyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem i na drugi dzień w piekarniku zapiec-odgrzać = do szybkowara włożyć pokrojoną białą
W Mojej Kuchni Lubiękoniec 2015 tak też i dziś chciałam podsumować rok, pokazując Wam najpopularniejsze przepisy, te które oglądaliście najchętniej. Jak coś przegapiliście to jest czas, żeby nadrobić:) 1. Indyjska zupa z ciecierzycą i kalafiorem 2. Szybkie ciastka owsiane z bananem 3. Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami 4. Gofry gryczane 5. Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym
Cooking for Emilyktóre szybko się psują więc bardzo często można znaleźć je po cenie obniżonej. Składniki: - makaron z zupki - kiełki - sos sojowy do sushi - jest tańszy bo rozrzedzony :) ewentualnie przyprawa do zup w płynie Makaron zalewamy wodą i odstawiamy w spokojne miejsce. Kiełki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, zalewamy sosem i dodajemy makaron. Podsmażamy chwilę i gotowe. Przy okazji przypominam o konkursie
Kryzysowa Książka Kucharskalesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej istotne rośliny z punktu widzenia kulinarnego. Na zdjęciu gwiazdnica. Jak komuś na wyprawie zupa będzie za mało słona to może sobie pożyczyć trochę soli zmineralizowanej :) I nie zapominajmy, że nie jesteśmy jedynymi amatorami roślin w okolicy :) Polecam zgłębiać wiedzę na temat jadalnych roślin
Kryzysowa Książka Kucharskadużo lepiej nadającą się do herbaty, a przede wszystkim darmową wodą. Okoliczni mieszkańcy napełniają sobie kanistry i używają jej do wszystkiego. W tle złoża barszczu czyli głównego składnika znanej zupy :) Po drodze nazbierałem jeszcze chabrów i płatków dzikiej róży, do lemoniady, która jutro będzię na deserach :) Reasumując. Pojechałem sobie za darmo nad morze. Wystąpiłem i odbyłem podróż sentymentalną
Kryzysowa Książka Kucharskaryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę
Kryzysowa Książka Kucharskaracji tego, że co do zasady, nie umieszczam tu przepisów na zupy (wyjątkiem są te występujące w towarzystwie dań głównych) wersja ramen, którą tu zamieszczę, jest z małą ilością wody, tzw. abu-ramen. O samym ramen i przyszłym jego pojawianiu się na naszych ulicach pisałem już tutaj , przy okazji omawiania trendów kulinarnych. Dzisiaj skupię się na historii tego dania
Kryzysowa Książka Kucharska