Pyszne pierożki ze szpinakiem. Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów. Składniki: I. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 750 1 szklanka mąki razowej typ 1850 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oliwy truflowej 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem płatki
DominikaDolciDziś dla odmiany mam dla Was zupę pomidorową. :) Dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe! Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 400 g pomidorów całych w puszce, firmy Łowicz 250 g przecieru pomidorowego, firmy Łowicz 1 nieduża cebulka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów (opcjonalnie
DominikaDolciwłaściwości, itp. Chciałabym również nauczyć się więcej o winach, ale nie znalazłam jeszcze odpowiedniej szkoły. Tu mają czteroletni kierunek studiów dotyczący wina... LOL! GELATO !! <3 Pappa al Pomodoro - zupa (tak, wiem... nie wygląda...:D) pomidorowa z chlebem. Absolutne cudo jeśli chodzi o smak i wspaniały pomysł na zużycie starego chleba. Obecnie staram się o przepis na nią i obiecuję
DominikaDolciazjatycki do zupy tajskiej ale nie tylko. Znakomicie się nadaje do zanurzania w nim surowych warzyw, również można polać gotowane warzywa. Może służyć do marynowania mięsa kurczaka, wołowiny ,wieprzowiny. Mięso marynować w sosie przed pieczeniem lub grillowaniem od 30 minut -2 h. Składniki 70 ml sosu sojowego bezglutenowego 30 ml przegotowanej chłodnej wody … Czytaj dalej Dip azjatycki
gotuj ze mnąSwoją ostrość zawdzięcza specjalnej koreańskiej papryce zwanej gochugaru, której ilość w przepisie zależy od tego, jak ostre potrawy lubimy. Kimchi można zajadać samodzielnie jako przystawkę, może być również składnikiem zupy lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na jeden duży słój: duża główka kapusty pekińskiej 1/2 marchewki 1/2 białej rzepy szczypior z trzech dymek 5 łyżek soli 10 szklanek wody
wyzwania kuchennewitaminy C i K. Jest bogatym źródłem manganu i (tak samo jak bób) kwasu foliowego. Surowy groszek cukrowy z powodzeniem można użyć jako składnik sałatek albo jako dodatek do zup – dodajemy groszek na sam koniec gotowania, żeby go nie rozgotować – przegotowany porozpada się na papkę. Im starszy, tym groszek staje się twardszy i bardziej włóknisty – wtedy wymaga dłuższej
Karo in the KitchenLubisz żurek? Zapewne wiesz, że żeby zrobić smaczny żurek warto wcześniej zrobić dobry zakwas. Dziś zatem przepis na bezglutenowy zakwas na żurek –... The post Bezglutenowy
Eksperymentalnie.commigdałów. Przed podaniem ciasto kroimy pod skosem. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/metrowiec-dwukolorowe-ciasto-kremem/ MieszamWGarnku Artykuł Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuoczach, bo żrą wypieki, które nie wyszły – to czas na dzisiejszą propozycję. Drożdżowe ślimaczki z boczkiem, cheddarem i żurawiną. Genialne na ciepło z barszczykiem, jako dodatek do zup typu krem, na zimno, posmarowane masłem, popijane herbatą i nawet profanowane „keczukiem”. No cholera, dobre są. Zróbcie i jedzcie 🙂 Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej typ 550 1 płaska łyżeczka soli
ladykitchenwiele witamin i minerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola. Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami , dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna
Kuchcik gotujePlacki bardzo szybkie w wykonaniu, proste w "obsłudze". Są znakomite same bez niczego ale również dobrze smakują jako dodatek do mięs czy zup, jako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane
Moje Małe Czarowaniemarca, tutaj szczegóły . Rzućcie okiem, na razie nie ma dużej konkurencji. A może chcecie wypróbować jakiś przepis przed warsztatami? Proponuję wam moją zupę tajską (też z kurczakiem, ale może być np. z krewetkami), którą tradycyjnie gotuję na początku zimy i która znakomicie stawia nas na nogi przy pierwszych
Patchworkplasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 marchewka 1 cebula Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżka almette śmietankowe olej Bulion/ woda Wykonanie: Końcówkę ( tę najcieńszą ) z polędwiczki odcinamy, możemy wykorzystać do zupy. Uformowaną polędwiczkę przekrawamy na dwa kawałki ( na pół ) i ostrym, cienkim nożem robimy otwór na całej długości. Kiełbasę dzielimy wzdłuż i umieszczamy w polędwiczce. Przyprawiamy solą i mieloną papryką. Owijamy
Smaki Ewyokoło 30 sekund, aż staną się miękkie.Wybór należy do Ciebie. Do przygotowania białych enchiladas z kurczakiem można wykorzystać mięso pozostałe z gotowania rosołu, jak i resztkę zupy (2 szklanki). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman . Jeśli lubisz kuchnię meksykańską spróbuj także serowych enchiladas ! Serowe enchiladas
Gospodyni Miejskaoraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem . Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) zielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem) ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy
Czerwień i błękit