śniadaniowy… Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego męża
Raj dla Podniebieniakonfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście. Polecam gorąco, gdyż
Raj dla Podniebieniauparta, to kiedyś będzie mogła…wszystko! W czasie podróży lubię patrzeć przez obiektyw na innych ludzi. W czasie tych obserwacji pstrykam zdjęcia, które potem opowiadają jakąś historię. Zupa rybna – rozkosz dla podniebienia! To najsmaczniejsza paella, jaka jadłam! Jej smak wspominam do dziś. Restauracja, która ja serwuje to Villa del Mare w Costa Calma na Fuerteventurze. Tęcza wpadająca
Raj dla PodniebieniaBardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu. A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje) Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu vermicelli
Raj dla Podniebieniachlebku pita. Chlebek pita nadziany jest tzatzikami, świeżym pomidorem i posiekanym mięsem jagnięcym. Za różowym winem wprost przepadam. Idealnie wręcz pasowało do świeżych rybnych posiłków w upalny dzień. Zupa z homara, talerz oliwek, świeży, chrupiący chleb z przepyszną oliwą z oliwek i kroplą octu balsamicznego oraz talerz owoców morza. Fiskardo Słynna i najpiękniejsza plaża w Kefalonii – Myrtos. Port
Raj dla Podniebieniadobrym masłem! Przystanek za Krakowem w drodze do Warszawy. Karczma nazywa się “Siedlisko”. Podają w niej świetne naleśniki, ale tym razem akurat zatrzymaliśmy się na przystawkę i zupę. Mało nas w domu. Słoneczne i ciepłe dnie staramy się spędzać na powietrzu, w pobliżu wody. Lody z herbatą earl grey z cytrynowymi herbatnikami i otarta skórką z limonki
Raj dla PodniebieniaZawsze staram się dla Was przygotować coś fajnego i smakowitego. Tym razem ukręciłem… zakręcone bułki czosnkowe , które będą świetnym dodatkiem m.in. do sałatki, kremowego hummusu lub zupy. Przyznam szczerze, że połowę blaszki spałaszowałem jeszcze na ciepło Bułeczki czosnkowe Rumiane, chrupiące i cudownie aromatyczne od czosnku i masełka roślinnego… Takie pieczywo mógłbym jeść codziennie. Domowe wypieki, to coś
Blendmankilku prostych składników, które idealnie do siebie pasują. Do przygotowania sałatki potrzebujemy ugotowanego mięsa z kurczaka. Mogą to być pałki czy udka. Najlepiej jest wykorzystać mięso z rosołu czy zupy. Dodatkowo potrzebne nam będą jajka, ogórki konserwowe i czerwona cebula. Jak sami widzicie, są to proste składniki, które większość z nas posiada w swoim domu. Połączenie ich w sałatkę
Alle Dobre!kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne
Zdrowy Styl Joannykapusty włoskiej zawsze robiłem klasyczne zupy, gołąbki lub warzywny dodatek do „niedzielnego kotlecika”. Tym razem postanowiłem wynieść ją na piedestał… Pieczona kapusta włoska jest u mnie dzisiaj główną częścią dania. Nie było Ci dane skosztować tak przygotowanej kapusty? Koniecznie wypróbuj Ten przepis, a na pewno się w niej zakochasz! Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym Jestem ogromnym
BlendmanGumbo to wywodzące się z Luizjany danie, które konsystencją przypomina gulasz lub gęstą zupę. W skład gumbo wchodzi głównie mięso, owoce morza, warzywa oraz wywar, a całość zagęszczana jest zasmażką robioną z mąki i masła. Najczęściej gumbo podawane jest z ryżem, jednak podać można je także z pieczywem, sałatą ziemniaczaną bądź puree ziemniaczanym. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to gumbo
MeCooks