zupa - 39353 przepisów (strona:1661/2624)

Sos kurkowy 158

Kurki to dzikie grzyby jadalne o żółtym kolorze i oryginalnym kształcie przypominającym kielich. Mają wyrazisty, nieco pieprzny smak. Grzyby te są wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, farszów bądź risotta. Sprawdzają się zarówno w daniach mięsnych jak i jarskich . Jako, iż sezon na kurki właśnie trwa, nie mogłam sobie odmówić przygotowania dania z kurkami w roli głównej. Postawiałam na bardzo prosty

MeCooks
Menu w diecie dla cukrzyków – przykładowe pomysły na nietuzinkowe dania 96

cukrzyka – co jeść, a czego unikać? Dieta dla cukrzyków budzi wiele wątpliwości. Osoby chore nie zawsze wiedzą: czego nie wolno jeść przy cukrzycy, jakie owoce jeść przy cukrzycy, jakie zupy dla cukrzyków typu 2 są polecane, jak powinien wyglądać obiad dla cukrzyka w ciąży. Osoby chorujące na cukrzycę nie muszą stronić od węglowodanów. Muszą jednak wybierać wyłącznie źródła cukrów złożonych

Zdrowy Styl Joanny
Owoce grillowane, jako doskonały dodatek do mięs serów i ryb 110

wołowina, mięso drobiowe lub ryba. Tu z pomocą przyjść mogą nam nam akcesoria do grillowania , jak choćby żeliwny kociołek, w którym przyrządzić możemy np. gulasz, czy różnego rodzaju zupy. A jeśli lubicie grillować i eksperymentować koniecznie zapiszcie się do newslettera Weber dzięki czemu nie ominą Was żadne nowości. fot. weber.com Artykuł Owoce grillowane, jako doskonały dodatek do mięs serów

Arbuziaki
Sos paprykowo czosnkowy z jabłkami Adżika (Adżyka) do słoików 203

Adżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny

Bułka z Chlebem
Brokuły – dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze, przepisy, właściwości 107

nich najlepsze, sięgnijmy po odpowiednie przepisy! Brokuły, tak samo, jak kalafior BIO możemy jeść w przeróżnych formach. Doskonale smakują zarówno gotowane, jak i pieczone, smażone oraz podawane w formie zupy kremu. Najwięcej osób jadło przede wszystkim gotowane brokuły. W tej postaci są świetnym dodatkiem do dań. Najważniejsze jednak, aby były one al dente, czyli lekko twarde i chrupiące. Rozgotowanym brokułom

Via Gusto
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 89

jest ryż. Ryż gotuje się z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Focaccia - rodzaj włoskiego pieczywa z dodatkami. I wiele innych tj. kochane przez Polaków gnocchi, bruschetta czy zupa minestrone.    Prawdziwa historia pizzy Jeśli zapytamy 10 osób, skąd pochodzi pizza to pewnie każdy odpowie z Włoch. I po części to prawda, jednakże niewiele osób wie, że udział

Moja smaczna kuchnia
Skarby natury. Szpinak i jego właściwości 100

wpływ na pracę tarczycy. Szpinak wzbogaca smak potraw. To doskonały dodatek do drugiego dania, do zapiekanek, makaronów, naleśników, pierogów, sałatek, rolad, potraw ryżowych, koktajli, a także produkt do smacznej zupy szpinakowej z ziemniakami i jajkiem. Smakuje z owocami i różnymi rodzajami sera. Szpinak to warzywo bardzo popularne w kuchni włoskiej i kuchniach azjatyckich. Może być podawany na świeżo, smażony

ProstePesto.pl
Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad 111

dania z indykiem: Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu) Artykuł Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z kalarepy marchewki i jabłka 85

Kupuję kalarepę namiętnie, gdyż lubię ją pochrupać przed telewizorem. Najczęściej kroję ją w plasterki lub w półksiężyce, nakładam na talerz i jem bez dodatków. Ale gotuję też z niej zupę. Ponieważ w Niemczech kalarepy w sklepie są duże, zawsze miałam obawy czy nie będą przerośnięte i łykowate, ale nie, są pyszne jak młode, niezależnie od jej wielkości. W Polsce zawsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos z cukinią i kurczakiem 181

wtedy naprawdę ta potrawa smakuje na bardziej swojską. Mam nadzieję, że wiecie do czego piję. Kurczę, myślę sobie właśnie nad jesiennymi potrawami. Pogoda jest taka, że zaczynam myśleć o zupach, o dyni, śliwkach. O tym, że będzie coraz mniej owoców i warzyw. Ten stan jest fajny przez chwilę, a potem w listopadzie zaczynam tęsknić za pomidorami i malinami. Jasna cholera

Kardamonovy
Keto chlebek proteinowy z cukinii (Paleo, LowCarb) 81

mile widziane… 🙂 Ja wchodzę już na wyżyny pomysłowości jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne cukinii . Mam dostęp do dużych ilości takiej działkowej, ekologicznej, więc korzystam ile wlezie. 😀 Były już placki , zupa , ostatnio tarta z cukinią , teraz pora na słodkości z jej udziałem. Na pewno znacie już brownie z cukinii , a może nawet widzieliście mój przepis na blondie cukiniowe . Tym razem postawiłam

Modern Cave Girl
Szczupak smażony sauté 75

faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka. Na resztkach można ugotować wywar rybny, który można wykorzystać do zupy . Polecam też przepis na roladę rybną ze szupaka . Tym razem proponujemy Wam szczupaka smażonego. Ryba smażona to doskonały pomysł na obiad. Szczupaka można też usmażyć w tradycyjnej panierce z jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka konserwowa na zimę 199

słoikach. Papryka marynowana na zimę, to idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, sałatek, a także obiadu. Taką paprykę można również dodać do domowej pizzy, zapiekanki oraz cygańskiej zupy gulaszowej. Do wszystkich tych dań sprawdzi się właśnie nasza kolorowa papryka marynowana w occie. Mamy nadzieję, że nasz przepis na paprykę konserwową w słoikach przypadnie Wam do gustu. A przetwory

Kuchnia Na Wypasie
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 71

resztę bulionu. Gotujemy przez ok. 2 – 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Polecamy także nasz przepis na to, jak zrobić najlepszy sos borowikowy , a także na zupę grzybową do słoików . Zobacz również poradę: jak suszyć grzyby w piekarniku? Poznaj także sprawdzony przepis na grzyby marynowane w zalewie miodowej . Życzymy smacznego! Artykuł Sos grzybowy ze świeżych grzybów pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Sos paprykowy do słoików 105

Uniwersalny sos paprykowy do słoików na zimę. Świetny do pieczonych mięs, wędlin, dip do fast foodów. Sprawdzi się jako baza do sosów na ciepło lub zupy krem.  Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków o pojemności 200 ml 1 kg papryki czerwonej 200 gramów koncentratu pomidorowego 1 mały słoiczek 300 gramów cebuli 2 duże pół szklanki oleju około

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania