zupa - 39012 przepisów (strona:1652/2601)

Przecier z surowych malin 106

owoców jagodowych takich jak: maliny, jeżyny, czarnych jagód, bzu czarnego, truskawek i poziomek. Przeciery są  wykorzystywane nie tylko do smarowania pieczywa, ale też do przygotowywania różnych potraw, np. zup owocowych, napoi, naleśników, kisieli, galaretek, musów, jako dodatek do ciast, np. szarlotek, jak również do sporządzania marmolad. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Kulinarne przemyslenia
Swańska sól 67

się do solniczek. W Gruzji stała ona na stole w małych miseczkach z łyżeczką. Swańska sól pasuje do każdej potrawy, można posypywać nią mięso, ryby, sałatki, jajecznicę, dodawać do zup czy warzyw.  Na moim instagramie w zapisanych stories pokazałam jak robiłam swańską sól.  Swańska sól Składniki: 300g drobnej morskiej soli  100g czosnku  50g nasion kolendry

Obiad gotowy
Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem 67

Dziś na kolację poleca się sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca, idealna do wykorzystania drobiowego mięsa i gotowanych warzyw z zupy. Sałatka z mięsem z rosołu może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Jeśli chodzi o składniki, ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki :) Moja jest tym razem odrobinę podobna

Lekcje w kuchni
Turcja - Mücver, czyli ziołowe placuszki z cukinii 108

Kuchnia turecka zdecydowanie należy do tych z liczniejszą reprezentacją na naszym blogu - szczególnie polecamy przepisy na zupę z czerwonej soczewicy , kofty z soczewicy i bulguru , simity ("tureckie obwarzanki") czy sałatkę z białej fasoli z tahini. Do tego zacnego grona dołącza dziś przepis na tureckie placuszki z cukinii, czyli mücver .  Składniki (25-30 placuszków, 5-6 porcji): - 3 spore cukinie

Roślinożerni urlopowicze
Pizza z kurkami i salami 85

grzyby i udało się dość sporo nazbierać. Syn od razu stwierdził, że z kurkami musimy zrobić pizzę, bo jeszcze takiej nie jedliśmy, resztę grzybów ususzyliśmy i trochę poszło na zupę. Pizza z kurkami i salami smakuje super, polecam :-)  Składniki na dwie pizze: 500 g mąki pszennej typ 450 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki cukru

kruche babeczki
Pomidory – dlaczego warto je jeść? 68

zdrowsze? 3. Pomidory koktajlowe – właściwości i witaminy 4. Odmiany pomidorów 5. Żółte i zielone pomidory – co warto wiedzieć? Zjadamy je na surowo, wykorzystujemy do przygotowania sosów, zup czy przecierów. Możliwości jest bardzo dużo, ale łączy je jedno – każda z nich da smaczny, pożywny efekt. Spożywanie pomidorów w każdej postaci ma właściwie same plusy. 1. Pomidory

Drinkologia
Najlepszy makaron z pieczonymi pomidorami 59

oliwkami Kremowy sos pomidorowy z mascarpone Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami A jeżeli szczególnie przypadły Ci do gustu pieczone pomidory to myślę, że zakochasz się również w zupie krem z pieczonych pomidorów!   Składniki na 3 porcje: Makaron (taka ilość jaką zjecie, taki rodzaj jaki uwielbiasz) 4 duże, słodkie pomidory (bawole, malinowe) 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy

Czarnawisienka
Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem 86

osiem godzin zajęć a z treningami nawet więcej. Musieliśmy opracować nowy system jedzeniowy. W tym roku pakuję 4 pudełka i dwa termosy.  Już wiem, że świetnie sprawdzą się zupy i sałatki, ale czasem na pewno upiekę też coś słodkiego i pysznego dla wiecznych głodomorów. Dzisiaj mam dla Was pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem z orzechów włoskich i powidła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na turbota 78

KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Lubicie ryby? Zajrzyjcie do podobnych przepisów: –   ryba z frytkami – fish and chips  –  smażony pstrąg z ziołami –  zupa rybna z owocami morza –  kotlety rybne PRZEPIS NA TURBOTA Przygotowanie: 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 turboty o wadze 600-800g lub jeden duży turbot

nietylkopasta.pl
Sos kurkowy 132

Kurki to dzikie grzyby jadalne o żółtym kolorze i oryginalnym kształcie przypominającym kielich. Mają wyrazisty, nieco pieprzny smak. Grzyby te są wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, farszów bądź risotta. Sprawdzają się zarówno w daniach mięsnych jak i jarskich . Jako, iż sezon na kurki właśnie trwa, nie mogłam sobie odmówić przygotowania dania z kurkami w roli głównej. Postawiałam na bardzo prosty

MeCooks
Menu w diecie dla cukrzyków – przykładowe pomysły na nietuzinkowe dania 69

cukrzyka – co jeść, a czego unikać? Dieta dla cukrzyków budzi wiele wątpliwości. Osoby chore nie zawsze wiedzą: czego nie wolno jeść przy cukrzycy, jakie owoce jeść przy cukrzycy, jakie zupy dla cukrzyków typu 2 są polecane, jak powinien wyglądać obiad dla cukrzyka w ciąży. Osoby chorujące na cukrzycę nie muszą stronić od węglowodanów. Muszą jednak wybierać wyłącznie źródła cukrów złożonych

Zdrowy Styl Joanny
Owoce grillowane, jako doskonały dodatek do mięs serów i ryb 79

wołowina, mięso drobiowe lub ryba. Tu z pomocą przyjść mogą nam nam akcesoria do grillowania , jak choćby żeliwny kociołek, w którym przyrządzić możemy np. gulasz, czy różnego rodzaju zupy. A jeśli lubicie grillować i eksperymentować koniecznie zapiszcie się do newslettera Weber dzięki czemu nie ominą Was żadne nowości. fot. weber.com Artykuł Owoce grillowane, jako doskonały dodatek do mięs serów

Arbuziaki
Sos paprykowo czosnkowy z jabłkami Adżika (Adżyka) do słoików 185

Adżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny

Bułka z Chlebem
Brokuły – dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze, przepisy, właściwości 82

nich najlepsze, sięgnijmy po odpowiednie przepisy! Brokuły, tak samo, jak kalafior BIO możemy jeść w przeróżnych formach. Doskonale smakują zarówno gotowane, jak i pieczone, smażone oraz podawane w formie zupy kremu. Najwięcej osób jadło przede wszystkim gotowane brokuły. W tej postaci są świetnym dodatkiem do dań. Najważniejsze jednak, aby były one al dente, czyli lekko twarde i chrupiące. Rozgotowanym brokułom

Via Gusto
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 65

jest ryż. Ryż gotuje się z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Focaccia - rodzaj włoskiego pieczywa z dodatkami. I wiele innych tj. kochane przez Polaków gnocchi, bruschetta czy zupa minestrone.    Prawdziwa historia pizzy Jeśli zapytamy 10 osób, skąd pochodzi pizza to pewnie każdy odpowie z Włoch. I po części to prawda, jednakże niewiele osób wie, że udział

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania