zaparć. Zastosowanie w kuchni. Produkty poddane fermentacji można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie). Jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, zup, gulaszu, tortilli, wrapów, kebabu, sałatek, kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały twaróg sojowy był używany
ProstePesto.plczym podawać samosy? Samosy z ciasta francuskiego mogą być samodzielną przekąską, serwowaną w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu sweet-chili. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do curry lub zupy pełniąc rolę swego rodzaju „paszteciku”. Lubisz takie smaki? Sprawdź koniecznie również przepis na curry z brukselką oraz curry z dynią . To właśnie do tych dań świetnie będą pasowały
Blendmanpuszkę pomidorów i przełóż zawartość na sito lub gęsty durszlak postawiony na garnku lub misie. Niech pomidory ociekają. Po pół godziny przełóż odsączone pomidory (sos, który odciekł możesz wykorzystać zupy pomidorowej) do miksera lub do misy, dodaj czosnek, sól i zmiksuje blenderem, albo ręcznym robotem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krok 3 Kiedy masz gotowy sos, piekarnik
Niedzielny kucharzDzisiaj zrobiłem dla siebie jak i dla Was chipsy z jarmużu , które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne chipsy podczas wieczornego chrupania. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zupy caldo verde… Są naprawdę świetnie! Chipsy z jarmużu Do ich przygotowania potrzebujesz tak na prawdę tylko jarmużu oraz oleju i soli. Wszelkie dodatki są opcjonalne. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę
Blendmangrubości 2,5-3 centymetrów, odcinając również większość pieńka. Trzeba to zrobić delikatnie, gdyż kalafior łatwo się rozpada. Pozostałą część kalafiora używamy do przygotowania innej potrawy, na przykład zupy jarzynowej . Steki oprósz solą. Na dużej patelni zagotuj pół szklanki wody, przy pomocy szerokiej łopatki ostrożnie wyłóż steki, przykryj, duś przez około 6-8 minut – aż cała woda wyparuje
Kulinarna Polskatanie i łatwo dostępne. Zasmażana marchewka z groszkiem ma subtelny maślany smak i doskonale pasuje do ryby czy mielonych kotletów. Można również jeść ją samą, lub nawet dodać do zupy. Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście okazji przygotować tej pysznej potrawy, to koniecznie musicie spróbować. ZASMAŻANA MARCHEWKA Z GROSZKIEM – PRZEPIS Składniki 1 kg marchewek 1 puszka groszku konserwowego
Alle Dobre!