słodki smak młodego buraka i kremowy smak jajka na twardo. Gwiazda sezonu letniego Chłodnik litewski to na pewno top 10 moich zup, jednakże jest to tzw. gwiazda sezonu letniego. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie, z jednej strony trochę „gwiździ” z drugiej słabo wtedy
kuron.com.plRozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy W związku z ochłodzeniem klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy
Wino Francja KuchniaZielona zupa detox Krok w stronę zdrowia? Najprostsze gotowanie na świecie, bez podsmażania, bez artyzmu. Tylko warzywa, woda, garnek i my! Składniki: 1 młoda cukinia 2 garści szpinaku 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól niskosodowa i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić
Wino Francja KuchniaZupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku 1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby
Wino Francja KuchniaW słoneczny, niedzielny poranek zapraszam na marchewki z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis dla każdego. Pod warunkiem, że mamy gotową rolkę ciasta francuskiego w lodówce
dolcevitainmykitchenProponuję dziś niezwykle orzeźwiający koktajl owocowy ze składników łatwo dostępnych , mogą być owoce mrożone , lub świeże , ale chodzi głównie o owoce jagodowe czyli jagody , maliny , truskawki
Kawa z mlekiemBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)wyjąć z bulionu imbir i odstawić bulion dla nabrania smaku. Można go podawać do picia np. do kibinów lub innych pierogów czy też stosować jako bazę do barszczyku czerwonego , zup i innych dań. Kozieradka hamuje przyswajanie cholesterolu, obniża poziom glukozy we krwi, łagodzi objawy choroby wrzodowej (zawarte w nasionach polisacharydy pokrywają błonę śluzową żołądka i zabezpieczają przed działaniem czynników drażniących
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem czyli to co mamy pod ręką gotujemy i później miksujemy - proste szybkie sposoby na obiad. Dzisiejsza propozycja to połączenie w sumie może 4 głównych składników - kilka przypraw i gotowe. Smak zupka łapie z kalafiora oraz zielonej pietruszki - smaczna kremowa zupa krem gotowa w niecałą godzinę. Łapcie i jedźcie z tego wszyscy. Składniki: 2,5l bulionu warzywnego 2 średnie
Smacznie Pysznie KalorycznieZapraszam na kolejną wiosenna szybką zupę z kaszą pęczak, jest pyszna i sycąca :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZapraszam na kolejną wiosenna szybką zupę z kaszą pęczak, jest pyszna i sycąca :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldRewelacyjna, mocno truskawkowa zupa z wyczuwalną nutką świeżej cytryny i aromatycznej wanilii, idealna kiedy żar leje się z nieba, a my marzymy o lekkim, szybkim i chłodzącym obiedzie. Składniki: 800g świeżych truskawek 3 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny 1/2 laski wanilii szczypta soli Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużej miski(...)skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie przełożyć całość do kielichowego blendera i zmiksować do postaci gęstej zupy
Szalona Kuchnia Ewelinygołąbka. Mogłam pójść za radą mojej czytelniczki <3 i zrobić inną wersję gołąbków. Jednak nie byłam zbyt dobrze przygotowana do tego....:/ Zrobiłam co mi wpadło akurat do głowy. Zupę z kapusty włoskiej. Można rzec kapuśniaczek. Zajęło mi to tylko kilka minut, przecież nie było tego aż tak wiele. Ostatecznie wyszło mi ok 2 litrów zupy. Posiekałam kapustę i zapakowałam
Pieprzyć z Fantazjąpasją, gotowanie pokochałam, chociaż tu jest jeszcze wiele do nauczenia, do szlifowania. Czasami coś nie wyjdzie, zrobi się głupotę a najczęściej wtedy gdy się mocno staram :D Pierwszą moją zupą był krupnik. Mama zostawiła mi kości w garnku i kazała zupę ugotować no i poszła do pracy....a ja biedna tylko ręce rozłożyłam :D Miałam jednak myśl. Kilka lat wcześniej
Pieprzyć z FantazjąSezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie
dolcevitainmykitchenKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!