Powiadają, że „Men jest żyłą wina Frankonii” i mają rację. Wzdłuż Menu i jego dopływów jest wytwarzane frankońskie wino. A jego znakiem rozpoznawczym było, i na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurczakiem nie powstałaby bez kurczaka. I wiecie jak ja to robię? Gotuję pierś z kurczaka z warzywami. Produktem pobocznym jest wywar, który u mnie w domu stanowi podstawę zupy. Pomijając zupę. Ugotowaną pierś z kurczaka musimy podzielić na włókna. Najlepiej zrobić to studząc pierś i rwąc ją w palcach. Mamy już ugotowany al dente makaron i poszarpaną pierś z kurczaka
MamaOskarkaKrem antysmogowy Vichy Slow Age Noc Krem-maska na noc. Dotlenienie i regeneracja Jeśli zanieczyszczone powietrze, klimatyzacja i ogrzewanie, stres lub brak snu negatywnie wpływają na
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadlatego dziś podrzucam Wam 10 klasycznych przepisów, bez których nie może się obejść nasza tradycyjna Wigilia. W moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa(...)sałatka ze śledziem Marynowane śledzie Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Kulinarne przygody GatityPolędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś zapraszam na przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby
Kawa z mlekiemwzględu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego(...)prowadzony przez mamę i córkę. Zofia i Katarzyna Pilitowskie wychodzą z założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie
Ugotowane pozamiatanezawartość kielicha nie wydostaje się na zewnątrz. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakie opcje posiada blender. Urządzenia stojące zazwyczaj nadadzą się idealnie do owoców, koktajli smoothie czy domowych zup, kremów, czy sosów. Na rynku dostępne są również produkty, które posiadają możliwość mielenia kostek lodu. Nie można też nie zauważyć, że blender kielichowy zapewnia dokładne wymieszanie składników oraz nie wymaga(...)umieścić w naczyniu, w którym będzie pracować. Niestety, ale często jego użytkowanie związane jest z wydostaniem się zawartości na zewnątrz pojemnika. Świetnie nadaje się do mieszania składników i tworzenia zup oraz domowych sosów. Jest mniejszy oraz łatwiejszy w czyszczeniu niż blender kielichowy, oraz posiada niższą cenę. Niestety, podczas pracy należy trzymać go w ręce, a jego moc jest niższa niż
kruche babeczkiProste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata. Kiedyś kręcił kapustę i grzyby(...)smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach na rumiano. Artykuł Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuRolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDwa lata temu furorę zrobiła książka "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji" autorstwa Charlotte Cho. Od tego czasu nie słabnie zainteresowanie koreańskimi kosmetykami, które zdobywają coraz szersze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataArabskie pierożki z daktylami przepis na pierożki sambousek na słodko Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierożków sambousek z daktylami, wiele straciliście. To pierwsza i najważniejsza
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj przychodzę do Was z jednym przepisem na dwa rodzaje ciasteczek. Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i
dolcevitainmykitchen