Jak nazwać to smaczne, kruche ciasto z kokosowo-migdałowym nadzieniem? Kokosanka? Kokosanki kojarzą mi się z kawałkami biszkoptu z procentami, oblanego ciemną polewą czekoladową i obtoczonego
dolcevitainmykitchenbakalie. A jedne z moich ulubionych to tuba dla czekoladocholików lub tzw „orzechowa niespodzianka”. Kiedy dużo pracuję, jest to idealna przekąska, obok owoców. Jesteśmy też zupomaniakami. Zupę mam zawsze pod ręką. Gotuję w szybkowarze. Wrzucam warzywa, zioła, przyprawy i po 20 minutach sięgam po gotową i pachnącą miseczkę zupy. A może Wam już się udało? I podpowiecie inny
W KawiarenceMelchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczarne kuleczki wbrew nazwie wywodzą się z Meksyku skąd przywędrowały do Europy. Dzięki zawartości olejków eterycznych mają bardzo intensywny zapach i jednocześnie ostry i gorzki smak. Często stosowany do zup czy sosów. Liść laurowy z Turcji Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów. Wizytą
Health-Fit-LifeSmoothie z sokiem marchwiowym i mango - pomysł na pobudzające, pełne witamin śniadanie Smoothie z sokiem marchwiowym i mango z dodatkiem świeżego imbiru i nasion chia to
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni . Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam! Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości – zapraszam! Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy(...)ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną dynię bigos z dyni z papryką i chorizo SKŁADNIKI: 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry) oliwa kilka kropel soku
Zasmakuj KuchniProponuję dziś przepis na najlepsze ciasteczka - ever - ciasteczka migdałowe , które są tak pyszne , że dwie blachy znikają w mig. Nie można się od nich oderwać
Kawa z mlekiemDrip to doskonały sposób na przygotowanie czarnej kawy w domu i poza domem. Prosta, klasyczna i niedroga przelewowa metoda parzenia kawy, która pozwala na przygotowanie smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRobiąc ostatnio zakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania potrawki z kurczaka z musztardą estragonową. 12 dkg grzybów leśnych 1 łyżka masła 2 cebule szalotki 300 ml śmietanki (do zup albo kremówki 36%) 40 dkg piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki musztardy francuskiej z estragonem Jak przygotować piersi z kurczaka w sosie z musztardy estragonowej . Cebulę obrać
mecooksSzarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem
dolcevitainmykitchenDlaczego potrzebujemy wapnia Wapń jest głównym składnikiem mineralnym ludzkiego organizmu niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Chociaż 99% zasobów wapnia w organizmie jest przechowywane w kościach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera
W garach u GosiKrem dyniowo-ziemniaczany to idealna jesienna zupa. Jest sycąca i ma delikatny aromat imbiru. Podałam ją z chipsem z boczku i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, które idealnie ją podkreślają. Ale możecie podać ją np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Continue reading... Artykuł Krem dyniowo-ziemniaczany pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwarzywo sezonowe występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest(...)tracą swoje cenne właściwości) jest małokaloryczna - zawiera około 30 kcal w 100 g dynia składa się aż z 90% wody Przepisy z dynią 1) GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 2) ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 3) GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 4) MUFFINKI DYNIOWE 5) JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 6) SERNIK DYNIOWY
Kuchnia MagdaLenyselera naciowego są dość włókniste, a ich ciemniejsze, zewnętrze warstwy trzeba zwykle podzielić wzdłuż na cieńsze pasma, i dopiero wtedy poszatkować w poprzek. Tych części używa się głównie do zup i potraw gotowanych, natomiast bielszej i miększy wewnętrzny rdzeń można jeść na surowo. „Serca” selera naciowego nie wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny(...)aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Posiada też dużo błonnika, przez co zwiększa perystaltykę jelit
Pomysłowa kuchnia