zupa - 39309 przepisów (strona:1272/2621)

SOK POMIDOROWY 166

oporami, to przerobiłam je na genialny jak się okazało sok. Taki sok świetnie sprawdzi się do picia (stąd u mnie różnej wielkości słoiki, słoiczki), a także do przygotowywania zup, sosów, itp. Wyszedł dość gęsty, pomidory były bardzo mięsiste. Składniki: - 10kg pomidorów (u mnie lima) - 1 łyżka soli himalajskiej (lub dowolnie, do smaku) Pomidory dokładnie umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki(...)partiami przez sito, by oddzielić pestki i skórki od soku. Sok zlałam do jednego naczynia, doprawiłam solą do smaku, zagotowałam i porozlewałam do różnej wielkości słoików (większe do zup i sosów, mniejsze do picia). Słoiki dokładnie zakręcić, wstawić do garnka (dno wyłożone szmatką lub ręcznikiem kuchennym), zalać do 1/2 wysokości ciepłą wodą (gdy mamy gorący sok). Garnek przykryć i doprowadzić

Smaczne Zdrowe
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 91

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 111

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 78

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Cztery Fajery
Sałatka jerozolimska z granatem 94

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Cztery Fajery
Sałatka z cukinii i koziego sera 123

Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka

Cztery Fajery
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 111

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Cztery Fajery
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 116

 Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów

Cztery Fajery
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 94

Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 89

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje

Cztery Fajery
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 93

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Cztery Fajery
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 81

Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem

Cztery Fajery
Sos mięsny do makaronu 108

Przepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną

Cztery Fajery
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 137

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Cztery Fajery
Zróbmy sobie.... masło 81

Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty

Cztery Fajery