było. Co prawda z gotowania nie zrezygnowałam, lecz zabrakło już czasu na publikację czegoś nowego. Postanowiłam po raz już kolejny się poprawić. Przedstawiam Wam przepis na pyszną rozgrzewającą zupę, tak potrzebną w te okropne, październikowe dni. Składniki: 3 pory 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 3 ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie. 1. Pory kroimy w plasterki. Ząbki czosnku drobno(...)solą. 3. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. ( W razie potrzeby można jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Zupę można podać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym z keksem śmietany. U mnie królowała dzisiaj druga opcja:) Hasta Luego
la cucharaDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy
Kawa z mlekiemDo tej pory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby
Kawa z mlekiemZbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie
Kawa z mlekiemGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki(...)słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy, Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life WifeDziś stawiamy na boczek. Bez niego życie byłoby smutne, a jego dodatek nada super smak większości zup, kanapek, makaronów. Zapraszam Was więc na zestawienie 15 super przepisów z boczkiem, przepisy moje i zaprzyjaźnionych blogerów. Jeśli chcesz zobaczyć inne zestawienia przepisów na moim blogu, zapraszam do zakładki Zestawienia Przepisów . PRZEPISY Z BOCZKIEM przepis na SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI przepis(...)SAŁATKA JAJECZNA Z BOCZKIEM przepis na KANAPKA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM przepis na KREM Z ZIELONEGO GROSZKU przepis na ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY przepis na KREM Z KALAFIORA Z BOCZKIEM przepis na OSCYPEK PIECZONY W BOCZKU przepis na PSTRĄG NADZIEWANY BOCZKIEM przepis na MAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM przepis na MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I BOCZKIEM przepis na MAKARON
nietylkopasta.plbardzo smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule 1 jajko sól i pieprz do smaku 3 łyżki tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać(...)gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym
Tradycyjna KuchniaWarto mieć go w zamrażalniku. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny, długo gotowany rosół robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga(...)gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Dbamy o stały zapas rosołu, ponieważ w ogóle nie używamy kostek rosołowych do robienia zup i sosów. Mrozimy rosół w dużych, zamykanych woreczkach do mrożenia. Kładziemy je na płasko w zamrażalniku i układamy jak deseczki jeden na drugim:) Rosół można mrozić przez co najmniej miesiąc
Niedzielny kucharzwielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Zobacz nasz przepis na esencjonalny rosół. Składniki: Bulion: Litr rosołu, np. z tego przepisu Łyżka
Niedzielny kucharzznajdzie się na naszym stole. Wszystko kusiło a Pan szczegółowo opowiedział nam jak są przygotowywane poszczególne dania, polecił kilka specjałów. I zdecydowaliśmy. Na pierwszy ogień J. wybrał zupę kastylijską – jedyną zupę w menu ale jest tak pyszna, że nie musi być innej. Pomidorowa, lekko pikantna, pełna smaków, owoców morza i bodajże choriso. Próbowałam, smakowała genialnie. Ja zdecydowałam się natomiast
nietylkopasta.plWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, opłucz(...)Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź. UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów lub zup
The Slow Life WifeGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki(...)słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy, Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life WifeNa pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim
kuchnia doskipodaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki
Zasmakuj Kuchni