zupa - 39012 przepisów (strona:1267/2601)

Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem 132

Po dłuższej nieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu, ponieważ jest naszym ulubionym i często

dolcevitainmykitchen
Pomidory w słoikach 164

szybki i prosty przepis na pomidory w słoikach na zimę. Pomidory po wyjęciu ze słoika wystarczy przetrzeć przez sito lub zblendować wraz ze skórą i można dodawać do zup, sosów, duszonych mięs, gulaszu, czy do leczo, itp. Po zblendowaniu, można je doprawić do smaku i podać np. jako sok pomidorowy. Przepis na pomidory w słoikach znajdziecie poniżej. Składniki(...)minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki pod przykryciem przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimą wystarczy odkręcić słoik z pomidorami i ugotować zupę pomidorową lub zrobić sos pyszny sos pomidorowy. Tak przygotowane pomidory w słoikach wytrzymują nawet do 2-3 lat. Ale ja robię partię na 1 sezon, bo nie mam zbyt dużo miejsca

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos ze świeżych pomidorów do słoików 134

kuchni !!! Robię co roku różne przetwory z pomidorów, polecam szczególnie: pomidory w słoikach Suszone pomidory w zalewie Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej Pieczone pomidory Pomidory na zupę do słoików Koktajl pomidorowy Domowy ketchup ze świeżych pomidorów Polecam też przepisy na pomidorowe sosy : sos pomidorowy na zimę słodki Relish k olejny sos pomidorowy do słoików błyskawiczny sos ze świeżych(...)pomidorów oraz przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów Sos pomidorowy z pomidorów świeżych, pomidorów z puszki czy koncentratu, który wolicie? Przepis na błyskawiczny sos ze świeżych pomidorów do słoików i do jedzenia na już. Składniki: 2 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów np. lima 4 ząbki czosnku świeża bazylia 200 ml oliwy z oliwek Pieprz i sól Jak przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami 132

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej 77

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej z poniższego przepisu przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, które prowadzili Ewa Szabatin i Rafał Maserak. Ps.Tym razem przepis nie został

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cold brew - kawa parzona na zimno 111

Cold brew - kawa parzona na zimno orzeźwia i pobudza Upały powoli ustępują, ale nadal często szukamy orzeźwienia, niekoniecznie w postaci dostępnych na sklepowych półkach napojów i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem 130

polski kapitał.  Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski.  Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Na blogu znajdziecie także filmik  z przepisem na hiszpańskie danie, czyli  pisto manchego . Tutaj -   klik   możecie zobaczyć relację

Kulinarne przygody Gatity
Jaka woda do kawy 92

Jak woda do kawy? Pewnie niewiele osób, z wyjątkiem zawodowych baristów, zastanawia się nad tym, jaką wodą zaparzać kawę,  pomimo, że poranna lub popołudniowa "mała

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z cukini i pora 136

prosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku. Składniki: 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 por (biała część) 1 średni ziemniak 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku około 600 ml bulionu 0,5 szkl śmietany kremówki(...)czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku.  Proponuję podać z grzankami podpieczonymi n a maśle

Ala piecze i gotuje
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek 472

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem 109

Za nami kolejna, jedenasta już edycja "Warsztatów z Gwiazdą" organizowanych przez portal All About Life. To niesamowite, pełnej pozytywnej energii, wydarzenie znalazło już stałe miejsce na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z arbuzem 98

Sałatkę z arbuzem, serem pleśniowym Lazur i owocami tropikalnymi przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, których bohaterami byli tym razem Ewa Szabatin i Rafał Maserak. To właśnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Puree z dyni 96

Puree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków. Składniki: 1kg dyni  Hokkaido olej Wykonanie: 1. Sposób: Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zmiksować blenderem na gładką masę. 3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do  przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich

Szalona Kuchnia Eweliny
Zdrowe przetwory-Lato zamknięte w słoiku 175

myślą o moich czytelnikach: 1. Który z przepisów jest pani najbliższy, ulubiony? Moi rodzice a głównie mój tatuś zaraził mnie pasją do robienia przetworów. Już zawsze przecier na zupę ogórkową będzie mi się z nim kojarzył. Nie ma go już fizycznie a duchowo jest bardzo blisko. Nie wyobrażam sobie zimy bez tego przecieru i kwaskowatej zupy ogórkowej. Natomiast ulubiony przepis

Swojskie jedzonko
Tradycyjne pikle z arbuza 148

Tradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania