Wielbiciele grzybów, jeśli jeszcze są gdzieś do zdobycia grzyby, do kupienia na straganach lub jeśli macie je zamrożone to polecam na zakończenie tej jesieni pyszną, grzybową zupę. Jest syta bo z ziemniakami i z pyszną, chrupiącą grzanką. Myśmy się nią zajadali 2 dni i było nam malo. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurczak po myśliwsku w pomidorach czyli pollo alla cacciatore Kurczak po myśliwsku w pomidorach to fantastyczne, tradycyjne danie dla każdego, kto kocha włoską kuchnię. Słowo cacciatore
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzedstawiam dziś przepis na pyszną sałatkę , której bohaterem jest makaron ryżowy , ale nie z ryżu, ale w kształcie ryżu , który może czasem nazywać się " łezki ". Taki
Kawa z mlekiemSałatka tabbouleh arabska sałatka z pietruszki Sałatka tabbouleh to popularna na Bliskim Wschodzie, bogata w witaminy, prosta sałatka z bardzo drobno pokrojonych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie
dolcevitainmykitchenzupa pomidorowa musi być nudna? Oczywiście że nie. Wystarczy dodać do niej inne warzywa, strączki, przyprawy czy zioła, a będzie nowym, smacznych, ciekawym daniem, odskocznią od polskiej pomidorówki. Zapraszam na pomidorową z fasolą we włoskim stylu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepyszny, soczysty jabłecznik ze szmandem to ciasto, które bardzo często piekę nie tylko jesienią. W tym roku jabłka bardzo nam obrodziły i chyba jeszcze nigdy nie
dolcevitainmykitchenZapraszam na delikatną i smaczną mleczną zupę migdałową. Podana z ugotowanym ryżem smakuje wybornie. Polecam Składniki: 125 g ryżu basmati (1 torebka) łyżka rodzynek 150 g migdałów bez skórki garść płatków migdałowych 750 ml mleka 1 łyżka miodu szczypta cynamonu oraz: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 100 ml mleka Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy płatki(...)mleko oraz dodajemy rodzynki, miód i cynamon, podgrzewamy. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w 100 ml mleka i przelewamy do garnka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Do miseczki wkładamy porcję ryżu, wlewamy zupę oraz dekorujemy płatkami migdałowymi
słodkie i nie tylko historie kulinarneCzarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat. Ze względu na
Cztery FajeryMoja jesienna, najlepsza zupa z soczewicy zielonej lub czerwonej podana z makaronem. Gotowana na bulionie warzywnym z pomidorami i aromatycznymi ziołami. Jest super sycąca i niezwykle prosta do zrobienia. Można ją też śmiało nazwać - zupa pomidorowa z soczewicą i makaronem. Wyborna
AniaGotuje.plRyba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub
Cztery FajeryDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemwegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni. Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo(...)jest teraz takie szalone, daję wam pomysł na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zalać bulionem, teraz możesz zająć się swoimi sprawami. Po 30 minutach zajrzyj do garnka, zupa będzie już prawie gotowa. Dodaj mrożony zielony groszek, żeby podbić kolor i wartość gulaszu, chwilę gotuj i gotowe! Po takim gęstym i intensywnym daniu nie będziesz potrzebował już nic więcej
Słodkie GotowanieWarsztaty z Gwiazdą zagościły już na stałe na kulturalno - kulinarnej mapie Warszawy. Organizowane cyklicznie przez portal Allaboutlife.pl spotkania dziennikarzy, blogerów, gwiazd i renomowanych firm to nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem pomidorowa z dodatkiem warzyw :) Idealna nie tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty(...)wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować na gładki krem na wysokich obrotach stojącego blendera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem podgrzać i wymieszać ze śmietanką. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
cucinare