Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb czytania Artykuł Kapuśniak
PysiaGotuje.plWegańskie lody z awokado czyli lody guacamole Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś czas na pizzę , bo jak są takie straszne upały , to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na
Kawa z mlekiemjeść na surowo, grillować, dusić, gotować oraz zapiekać. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż można przyrządzić z niej liczne dania wytrawne, jak np.: leczo, frytki, spaghetti, zupy, czy faszerowane cukinie, ale także można upiec z nią słodkie ciasto. Jadalne są również kwiaty cukinii. Cukinia ma delikatny i łagodny smak, dlatego można ją podawać nawet małym dzieciom(...)cukinią 1) CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 2) RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 3) CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 4) KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 5) MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 6) ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM
Kuchnia MagdaLenyZupa idealna na upalne dni. Choć nie przepadam za chłodnikami w ogóle, to ten z melona z dodatkiem rzodkiewki i kalarepy skradł moje serce. 5 składników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy
KucharzycaZupa porowa to szybki i pyszny obiad. Lubię ją i robię w wielu wersjach: z serkiem, kurkami, pomidorami. Dzisiaj wersja klasyczna, prosta, zwykła, z ziemniakami, ale jakże pyszna. W 30 minut jest idealny posiłek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis dostałam od rodziny.Pomidorki fantastycznie się sprawdzają zima do zupy pomidorowej , wnoszą bardzo ciekawy smak i zupa jest smaczniejsza .A kiedy dodamy jeszcze koncentratu pomidorowego to nie będziemy chcieli robić zwykłej pomidorowej .Lekcja też dla nas - nieraz kupujemy takie pomidorki do sałatek i nieraz one leżą bo nie mamy co z nich zrobić , więc aby ich nie wyrzucać , zakiśmy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMłoda kapusta z pomidorami i koperkiem to jedno z naszych ulubionych dań i podobnie jak gołąbki z kaszą lub ryżem czy chłodnik z botwiny , klasyka kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKawa to produkt, który gości w naszym życiu niemal każdego dnia, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Niesamowite właściwości i niepowtarzalny smak sprawiają
Kulinaria - potrawy z różnych stron światababcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki – mam tu na myśli cienko rozwałkowane płaty ciasta, które smażyło się na blasze kuchni kaflowej. To był smak, niestety aktualnie już nie do powtórzenia(...)domowy makaron pietruszkowy to moja wariacja na temat domowego makaronu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu oryginalny smak i aromat. I także sporo witaminy C Makaron najlepiej pasuje do zup – np. rosołu, czy też pomidorowej. A jeśli macie piec kaflowy, koniecznie spróbujcie upiec płat ciasta na blasze, na pewno nie pożałujecie Domowy makaron pietruszkowy 3 szklanki mąki 3 jajka szczypta
365 dni dookoła kuchniWszędzie dobrze, ale w domu najlepiej...A jeszcze lepiej, kiedy na stole czeka na nas świeżo upieczony placek z pianą i agrestem. Sprawdzonych przepisów na ciasto
dolcevitainmykitchenjednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić
Karo in the KitchenSezon na cukinię trwa więc zapraszam Was dziś na pyszny krem właśnie z wykorzystaniem cukinii. Taka zupa jest pyszna, lekka i pożywna a do tego robi się ją ekspresowo. Polecam :) Składniki: 4 cukinie 2 duże ziemniaki 1 L bulionu 150 ml śmietany 12% 1 cebula 2 ząbki czosnku masło
magiczna kuchnia Kasilata zaczyna się sezon na cukinię, także nie pozostaje Wam nic innego, jak wpleść w menu to warzywo! Cukinię kochamy także za to, że szybko można przygotować z niej zupę krem czy zrobić placuszki, a także dodać ją do lecza. Od jakiegoś czasu cukinia stała się stałym bywalcem w mojej kuchni. W niektórych regionach Polski na cukinię mówi się też(...)łososiem i cukinią Placki z cukinii z piekarnika Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Chipsy z cukinii Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Zupa krem z cukinii Artykuł 9 pomysłów na cukinię – proste przepisy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiProponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych warzyw , o niezwykłym aromacie papryki i pomidorów . Pesto jest nie tylko wegańskie , do tego bez soli
Kawa z mlekiem