Składniki: 0,5 kg kości schabowych 1 szklanka ryżu 100 g świeżego szpinaku 1 brokuł włoszczyzna do zabielenia jogurt, mleko lub śmietana sól, pieprz Przygotowanie: Kości
czarrna od kuchniSkładniki 1 kość schabowa 1 brokuł 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki po kawałku selera i pora sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Kość umyć i zalać
czarrna od kuchniłyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu sól i ewentualnie cukier do smaku Uwaga - zupę można dodatkowo zagęścić mąką lub roztrzepanymi jajkami. Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach, ale dodajemy jej wówczas(...)wolnym ogniu delikatnie przez 1 godzinę . Dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut Dodać ryż i gotować pod przykryciem przez 30 minut . Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran, natkę z kolendry i pietruszki oraz sok z cytryny . Wszystkie składniki zupy powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać Żródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy
Czerwień i błękitWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: ćwiartka z kurczaka, pęczek młodej włoszczyzny, kilka ziemniaków, 2
JejKuchniaKlasyk sam w sobie ...Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: ok. 45 minPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 pałki z kurczakakoncentrat pomidorowy1 woreczek białego ryżu4 marchewki1/2 selera 1 pietruszka1 por3 liście laurowe4 ziela angielskielubczykkoperek lub natka pietruszkiśmietanasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności(...)garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany.Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki.Smacznego
kulinarnyJatarg. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki(...)sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z ProwansjiEgipska zupa z soczewicyKurczak z pomidorami i miodemTunezyjska pieczona sałatkaGazpacho andaluzLibański ryż z soczewicąTażin z klopsikami i jajkiemKsiążka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku księgarni internetowych
Chilli Czosnek i Oliwaswoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe . Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne. Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci tzw. pesto, zmiksowane z prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki z brokułem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaseczkami imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy ok 10-15 minut. Może my te zupę podać solo lub np z ryżem. Świetnie będzie smakować z grzankami
Dzieje kuchennej Wiewiórykremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki
Kukuleczkinadal mam do niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa, postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome
BlendmanNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosisię je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli
mojewypiekiinietylkorównież dodajemy do pomidorów, resztę warzyw i przypraw odrzucamy. Wszystkie warzywa miksujemy blenderem. Wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą, cukrem lub keczupem. Możemy do zupy osobno ugotować drobny makaron lub ryż ewentualnie podawać z czosnkowymi grzankami
Kulinarne przemysleniaPomidorowa to zupa, którą lubi każdy z nas. Jedni wolą ją z ryżem, inni z makaronem. Ja wolę z ryżem ;) Może pomidorowa ze świeżych, pieczonych pomidorów ; pomidorową z mlekiem kokosowym ... Dzisiaj przedstawię przepis na zupę pomidorową z początku XX wieku. Przepis znalazłam w dwóch książkach: „Najnowsza kuchnia, wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej z 1904*, oraz „Praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej
królestwo garówGęsta zupa z czerwonej soczewicy. Pomimo dodania dużej ilości pomidorów, soczewica dalej pozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny
Mohiellamięsa (kurczaka), który pozostał po wcześniej przygotowanej zupie (u mnie była to ogórkowa ):) Łatwo, szybko i przyjemnie :) Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Składniki: 1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie) 2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda duża cebula 2 łyżki suszonej lub świeżej pietruszki (u mnie mrożona) łyżeczka bazylii łyżeczka papryki ostrej
ChilliJemyzalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy osobno ugotowany makaron lub ryż . Smacznego
Stare Gary