sobie smak umami. Coś niesamowitego – naprawdę warte spróbowania! Żółtka spotkamy także w moim ukochanym śniadaniu jakim jest szakszuka oraz bulionie z jajkiem. Na warsztatach była to zupa kimchi z chrupiącym ryżem podana z jajkiem. Trend czwarty. Na warsztatach miałam przyjemność przygotowywać dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Łączyliśmy składniki kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką. Odkryciem był dla mnie
Moja pasja smakusmaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych
To co kochammarchewkową 6. Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek 7. Panierowane jajko w koszulce 8. Zapiekanka brokułowa z jajkami 9. Pizza z jajeczną osłonką 10. Kotlety jajeczne z ryżem i szczypiorkiem 11. Zupa chlebowa z jajkiem w koszulce 12. Zapiekanka jajeczna 13. Jajka zapiekane w sosie chrzanowym 14. Muchomory- jajka nadziewane 15. Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu
Tradycyjna Kuchniablendera zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do kremu mleczko kokosowe, chilii oraz przyprawy i gotuj około 10 minut. Dodaj sól i pieprz według uznania. Zupę można podawać z ryżem, z chrupiącymi grzankami czy świeżymi ziołami lub nasionami. Smacznego
wegujemyzostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego
Apetyczna babeczkapodać chorej osobie, którą się opiekujemy by jej pomóc i sprawić również przyjemność? Rumiankowy rosół oczywiście. Aby podnieść odżywczość zupy rosół podajemy na ryżu z wędzoną zdrową rybą, która bogata jest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty
Sztuka gotowania w/g Samirycebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniMięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej
Smak mojego domuoraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingwzględem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem
WojnaNaSmaki.plmiękkości serc z 45 minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgotujemy ostatnie dwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakiPUDLISZKI. Po okiem fachowców mieliśmy okazję do wprowadzania swoich talentów kulinarnych w czyn :)Wskazówki były bezcenne.W dość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser Wszystkie okazały się smaczne, kolorowe
Proste Potrawysokiem z limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo wlewać sok do zupy.Na koniec posypujemy zupę kolendrą.Zupę możemy podać z ryżem, który musi być kleisty. Nie może być ugotowany na sypko.Wszystko podajemy oddzielnie
Olikowa kuchniaWarto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym. Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera - 2 litry wody - 60 g ryżu białego może być basmati lub pełnoziarnistego Uncle Ben's - 1 cebula - 4 ziemniaki(...)garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy świeżą natką pietruszki, zagotowujemy i wyłączamy zupę
Życie zaczyna się w kuchnizupa to płyn bez konkretnego charakteru. Trzeba nadać mu nieco struktury i formy. W zasadzie można utopić w nim wszystkie dodatki, warzywa, ryż itp., ale jeśli nakładać to wszystko warstwami, efekty mogą być zaskakujące (zapewniam, że zupa podana w ten sposób także lepiej smakuje). Pierwsza sprawa – talerz – nie powinien być zbyt krzykliwy(...)lepiej postawić na ciekawą formę niż na malowane wzory, chociaż nie jest to sztywną regułą. Po napełnieniu talerza okazuje się, że zielona tafla zupy niczym szczególnym się nie wyróżnia. Na powierzchni pojawia się więc czarny ryż i smażona na maśle fasolka. Dodatki układam tylko na jednej połowie talerza, aby nie zasłonić tej pięknej zieleni. Jest lepiej, ale to jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni. Istnieje wiele przepisów na tę zupę, są wersje wegetariańskie i z kurczakiem, z ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z kurczakiem, ale bez ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z ryżem(...)pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki ryżu 0,5 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
Codzienne GotowanieZupę ogórkową zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi(...)orzecha włoskiego. Gdy ryż będzie już prawie miękki go garnka wrzucić przygotowane pulpeciki. Gotować jeszcze kilkanaście minut aż ryż dojdzie i pulpeciki się ugotują. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka. Wszystko gotować jeszcze ze 2 minutki. Zupa po wystygnięciu zgęstnieje więc jeśli ktoś nie lubi takich gęstych zup może dolać bulionu
Monia miesza i gotujegorącą zupką -na talerz/do michy dodać śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy,wymieszać,zalać resztą planowanej porcji Smacznego! P.S. Zamiast ziemniaków a) podawać z ryżem(proponuje ryż ugotować oddzielnie i dodać do zupy pod koniec gotowania) b)z pierożkami z nadzieniem mięsnym(takie rzeczy tylko u babci!) c) z grzankami ALE dla mnie ogórkowa musi być z ziemniakami. Zresztą...pani
Fiolka w kuchniminut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem
Karo in the Kitchenłyżeczka bazylii łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz dodatkowo ugotowany ryż Przygotowanie Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię ,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej(...)patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę podajemy z ugotowanym osobno ryżem
R'n'G Kitchenrobię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć(...)wrzącą wlewamy do garnka z warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości. Przyprawiamy zupę do smaku i dolewamy wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Ugotowaną podajemy w miseczkach z kleksem śmietany. Zupa ogórkowa - błyskawiczna
Pyza i Surówkamięsa z indyka 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku garść świeżego szpinaku szczypta kuminu szczypta soli 2 łyżki mąki (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Do podania: ewentualnie ryż ćwiartki limonki Bulion gotuję z dodatkiem dyni i pomidorów z puszki oraz trawy cytrynowej i imbiru przez 10-15 minut. Następnie wyciągam imbir i trawę cytrynową, dodaję mleko kokosowe, gotuję(...)minut przed podaniem zupy wrzucam do niej usmażone pulpeciki i gotuję całość na małym ogniu. Na koniec tuż przed podaniem wrzucam do zupy umyty szpinak. Zupę możemy podać z ugotowanym ryżem i skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa
Mango PapajaZapiekanek na mym blogu nie znajdziecie zbyt wiele. I tu chyba popełniam błąd. Przy ustalaniu obiadowego menu zawsze biorę pod uwagę zupę albo mięso . Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia(...)warzyw przekładane są pysznym sosem, więc ryż nie będzie suchy jak to w większości zapiekanek bywa. Jeśli lubicie takie smaki, ale chcielibyście spróbować ich w postaci zupy to zapraszam tutaj . Składniki: 4 woreczki ryżu 3-4 piersi z kurczaka opakowanie przyprawy gyros 1/2 puszki kukurydzy 8-10 ogórków konserwowych 2 duże cebule 20 dag żółtego sera olej do wysmarowania naczynia
Pobite gary Barbaryciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą(...)ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem
Be Fit Be Strongsmakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku
Kuchnia EllieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na pomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny
Marta Gotujewariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki:100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu1 litr bulionu drobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka)1 cebulka500(...)mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym.Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu.Smacznego
Oryginalny smak