Niemcewicz opisując Wigilia Bożego Narodzenia w swoich czasach pisał, że tego dnia ulubionymi zupami Polaków są migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa i zupa z siemienia słodzona miodem. Zupę z siemienia jedli najubożsi a migdałową najbogatsi, ze względu na dodatek drogich migdałów i pracochłonność. Tak się złożyło, że dziś została tylko średnia półka, czyli barszcz (przepis tutaj) i grzybowa(...)mielonych migdałów lub mąki migdałowej łyżka miodu 3 łyżki rodzynek łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli garść płatków migdałowych podprażonych na patelni do dekoracji Jak przygotować zupę migdałową? Ugotuj ryż w wodzie zgodnie z propozycją na opakowaniu, a kiedy będzie prawie miękki dodaj mleko, migdały, miód, rodzynki, wanilię i sól. Podawaj udekorowane płatkami migdałów. Migdały lekko pęcznieją, więc
Ugotowane pozamiataneZupa ryżowo-koperkowa...Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler(...)pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować.Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie.Do ugotowanej zupy dodać koperek.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.Zupę można
Gospodyni Miejskaoliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir(...)Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe. Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami. Polecam
Moja Książka Kucharskaskanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje(...)należy przechowywać w chłodnym suchym miejscu z daleka od światła. Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Źródło: internet Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw na świecie obok szafranu
Ciastka - domowe słodkościpuszki pomidorów w sosie własnymkartonik soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso(...)Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość
Walijskie Pichcenieposiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie(...)recipe in English Zupa gołąbkowa (6-8 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej 4 szklanki bulionu drobiowego 3 szklanki passaty pomidorowej 1 marchewka, obrana na starta na tarce 1/2 szklanki ryżu 2-3 suszonych liści laurowych
karmelowyryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem. Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek i jagody np. domowy kisiel. U mnie dzieci podjadają również płatki kukurydziane
Atlas SmakówPiekarnik rozgrzej do temperatury 190 st.C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem(...)gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią. SMACZNEGO ! Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość
Kredowe Menuczosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać do zupy warzywa i ryż, przyprawić do smaku następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować
Gotowanie jest łatweszkoły lub pracy potrzebujemy czegoś pożywnego i lekkiego zarazem. Najpierw gotujemy wywar drobiowy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera(...)wywaru mięsnego. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem
cool and mintypleśniowy, cały czas energicznie mieszając. Zupę doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, wsypujemy zieleninę i gotowe :) Zupę pomidorową podawać możemy z ulubionym makaronem, ryżem, czy zacierką. Artykuł Zupa pomidorowa pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pltradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną. Składniki 400 g kości wieprzowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła(...)rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G KitchenKlasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pół łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany lub jogurtu natka pietruszki 2 woreczki ryżu (np. basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy(...)wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeKolejna z zup , szybka i zdrowa ! Kilka składników i mamy danie gotowe! To chyba najszybsza ogórkowa. Składniki ryż z groszkiem i marchewką SYS 3 przeciery ogórkowe DEVELEY(...)pietruszka suszona SYS świeża bazylia oliwa z oliwek pieprz do smaku, sól Ryż z groszkiem i marchewką to danie gotowe, ja używam tej paczuszki, głównie do zup, w których występuje ryż i groszek. Dodaję tylko o wiele więcej wody. I tyle. Ugotuj ryż z groszkiem jak nakazuje producent, dodaj więcej wody. Dosmacz suszona pietruszką. Dodałam również bazylii. Wlałam przeciery
Z Kuchni Do Kuchnigrzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na którą przepis znalazłam w jego najnowszej książce. Nie obyło się oczywiście bez naszych modyfikacji. Ponieważ w oryginalnym przepisie był m.in. ryż, a Paweł od jakiegoś czasu jest wielkim fanem quinoa, postanowiliśmy sprawdzić jak będzie smakowała ogórkowa z takim(...)trzy - cztery osoby wystarcza ok. 80 do 110 g suchego ziarna), którą dodaję do zupy bezpośrednio przed podaniem. Już na talerzach obficie posypuję zupę koperkiem. Nie próbowaliśmy jeszcze zupy ogórkowej z ryżem, ale zamierzamy to niebawem zrobić. Myślę, że najbardziej odpowiedni będzie ryż basmati, ale strasznie mnie kusi, aby wypróbować ten przepis z dodatkiem dzikiego ryżu kanadyjskiego ( takiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata