zupa z pora - 4000 przepisów (strona:197/267)

Zupa krem z chipsem z szynki parmeńskiej! 133

zupa z dyni, ale nie tylko ;-), podana z chipsem z szynki parmeńskiej i czosnkowymi grzankami! O to! Taki smak mnie naszedł. Danie polecam na nieco chłodniejsze dni, poprzez dodatek korzennych przypraw będzie rozgrzewać. Jest bardzo subtelne w smaku, takie kremowe. Chips chrupiący z szynki wzbogaca smak i aromat potrawy! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki startej dyni piżmowej - 1/2 pora

SMYKWKUCHNI
Zero waste stock, czyli bulion z badziewia... 114

zredukować do tytułowego 'zera'. Na spory garnek (około 2,5 litra końcowego produktu) potrzeba około 1kg resztek warzyw - obierek z ziemniaków, końcówek i skórek marchewek i pietruszek, zielonych części pora, gałazek natek, brokuła i kalafiora, głabów kapusty i fenikuła, i czego tam jeszcze. To możesz spokojnie dorzucać stopniowo do przygotowanej w zamrażarce torby. Przed użyciem nie musisz rozmrażać(...)mamy satysfakcję, że w świecie produkujacym coraz więcej i wiecej niepotrzebnych śmieci udało nam się zrobić coś z niczego; bulion jest naprawdę smaczny, podobnie, jak zrobiona z jego udziałem zupa, i pachnie pięknie przy gotowaniu.  Minusy: resztki zajmuja sporo cennego miejsca w zamrażarce, a przy gotowaniu trzeba oduczyć się tego wpojonego i automatycznego gestu wyrzucania resztek do pobliskiego kosza

Lejdi of the house
ŻUREK Z PIECZONĄ KIEŁBASĄ I TWAROŻKIEM 124

Część upieczonej kiełbaski podałam oddzielnie, jako samodzielne danie, z chlebem, chrzanem i ćwikłą.  Przygotowując żurek pamiętajcie o jak najlepszej jakości składnikach, bo to właśnie one decydują o smaku zupy. Biała surowa kiełbaska od sprawdzonego sprzedawcy w swoim składzie powinna posiadać tylko mięso i przyprawy. Poza tym esencjonalny, najlepiej domowy lub kupiony w sklepie ze zdrową żywnością, zakwas na żur(...)ciepłej wody i gotowanych 5 minut od momentu zagotowania się wody) WYKONANIE BULION : czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Cebulę opalamy nad małym płomieniem aż pokryje się czarnymi plamkami. Por i natkę pietruszki opłukujemy.  Do dużego garnka wkładamy warzywa, dodajemy suszone grzybki, czosnek i wszystkie przyprawy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut pod lekko

cool and minty
LEKKA SYCĄCA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 178

Zupa z soczewicy jest wyjątkowa,doszlam do tego gdy zaczęłam jeść soczewicę...:).nawet lepiej mi smakuje niż nasza grochowa .Jest pełna błonnika , witamin i mikroelementów i jest dietetyczna  , ale najważniejsze dla mnie jest to ,że posiada potężną ilość bialka tak bardzo potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym.   1 cebula 1 Marchewka 1 Pietruszka 1 mały(...)por 1 łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 400 ml.przecieru pomidorowego typu passata 25 dag.zielonej soczewicy *****************************************************  Warzywa kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewające oliwę, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Prażona cebulka 684

nawet tak taniego jak cebula, więc reklamówkę pełną pokrojonej cebuli zabrałam do domu. Od razu pomyślałam, że w domu przygotuję domową prażoną cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać(...)jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego hot – doga, do kanapek, zapiekanek, zup, sałatek czy też do panierki. A jak świetnie smakuje z nią domowe pieczywo! Prażona cebulka Polakom kojarzy głównie się z hot-dogami z prażoną cebulką serwowanymi w sklepie IKEA

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowanie na kolanie - zupa z kurczakiem 138

Zupa cebulowa z pierwszego odcinka była i tańsza i smaczniejsza. Generalnie jestem na nie. A już niedługo deser semifreddo z tego samego odcinka. A drugi odcinek Gotowania na kolanie możecie obejrzeć tutaj: ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kapusty z pomidorami i kaszą jaglaną 107

odcedzonej zupy. Dodajemy pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki - ile kto lubi. Ja lubię dużo. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 185

zupy. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna. A jeśli macie jakieś pytania odnoście Multicookera Redmond to śmiało pytajcie w komentarzach, powoli stajemy się specjalistami :) Poczytać o tym multicookerze możecie tutaj: KLIK Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden

Marder&Marder Manufacture
Botwinka na smażonych warzywach 139

pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam) marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex  2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa)  Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz biały do smaku  śmietana(...)małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki)  zalewamy botwinką . Moja botwinka ma inny smak i kolor

Różowa kuchnia
BARSZCZ CZERWONY 169

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne

JejKuchnia
Barszcz czerwony 172

Bez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki

Wielopokoleniowo
Zupa wiosenna 96

Kolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwinki? zapraszam na Zupowy Wtorek odc.17 130

Zimno, pochmurno, ponuro do granic wytrzymałości za to całkiem kolorowo i wesoło dzisiaj u mnie w kubku :) jakiś czas temu postanowiłam zrobić chłodnik z botwinki. Niestety

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 114

sobie wiele skarbów. Wyciągałam odłożone do lamusa miski, z których nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już(...)mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki i…cicho śpiewam. Dziś także coś prostego. Ale mówią, że banalne jest najlepsze. Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka śmietany 12% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra Wykonanie: Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości

Raj dla Podniebienia