być aromatyczny, esencjonalny i wyjątkowo smaczny. Wszystkie te warunki spełnia barszcz czerwony z pieczonych buraków. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale zdecydowanie warto nieco poczekać, aby cieszyć się wyjątkową zupą. Co bardzo ważne, czas nie idzie tutaj w parze z nakładem pracy, jaki należy włożyć w przygotowania. Cała praca ogranicza się do wrzucenia warzyw do garnka, a następnie oczekiwania(...)pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego garnka. Dodaj do nich sos sojowy, czosnek, pora, natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie. Zalej je około 4 litrami wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień
okolicepalnika.plpiekarnik pracuje, możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę wykorzystaj do zrobienia ratatouille. Z płytami indukcyjnymi jest to jeszcze łatwiejsze. Dzięki temu najnowszemu(...)dodatek do każdego dania, do sałatki, do nadziewania pieczonych warzyw lub do łączenia z resztkami pieczonego mięsa, warzyw lub jaj, do szybkiego zaimprowizowania dania z ryżu lub dodania do zupy. Zaletą tego urządzenia w porównaniu z tradycyjnym parowarem jest to, że ryż jest zawsze ugotowany do pożądanej konsystencji. Dzięki parowarowi można również gotować wiele różnych warzyw na różnych poziomach, zachowując
ProstePesto.plrodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje(...)kwasu z kiszonej kapusty 3 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków) sól pieprz Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy je razem z warzywami. Do gotującego się wywaru wlewamy stopniowo kwas z kiszonej kapusty
Trzeci talerzSkładniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta
Darcia w kuchniZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjeBardzo często w wielu przepisach można natknąć się na nieco problematyczny składnik: bulion. Problematyczny dlatego, że oprócz dania, które akurat chcemy zrobić musimy jeszcze na jego
Marder&Marder Manufacturenajlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości(...)ogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna szumowina, którą należy zdjąć z powierzchni. Nie należy jednak tym przesadzać, bo wbrew pozorom może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym
Kuchenna KontrrewolucyaCzym doprawiać dania roślinne? 3. Nie zapomnij o ziołach i przyprawach Zmiana smaku Przejście na dietę wegetariańską wiąże się na początku ze sporym wysiłkiem. Dla osób, które do tej pory jadły mięso, kebaby, korzystały z fast foodów zmiana może być trudna, ale jest możliwa. Dużą część winy ponoszą przede wszystkim sztuczne, chemiczne wzmacniacze smaku, a nie tylko samo mięso(...)rośliny cebulowe – niby banalne, ale zawsze działa; nie tylko cebula i czosnek, ale i szczypior lub por – wszystkie te warzywa mają ostry smak, wzmacniają dania, nadają im charakteru, zarówno cebula, jak i czosnek doskonale łączą się z większością innych warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa
Ugotowane pozamiatanekotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka
Fabryka pomysłówwywaru, można część zamrozić do późniejszego wykorzystania. Wówczas, gdy będziesz potrzebować bulionu z kurczaka, możesz zrobić z niego garnek. Po ugotowaniu kości można przecedzić rosół i użyć go do zup lub innych dań. Domowy rosół z kurczaka jest zdrowszy niż kupiony w sklepie Pośród wielu zalet domowego rosołu z kurczaka najważniejszą jest jego korzystny wpływ na zdrowie. W przeciwieństwie(...)Możesz użyć całych kurczaków i kości, ale jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak, możesz zrezygnować z aromatów. Zamiast kości można również użyć piersi z kurczaka, rozdrobnionego kurczaka lub zielonych części pora. Inną możliwością jest zastąpienie cytryny, octu jabłkowego lub octu sherry kwasem, który pomoże wydobyć minerały z kości. Istnieją trzy główne metody przyrządzania rosołu z kurczaka. Można dusić kości
Patchworkkolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku 4 goździki 4 liście laurowe łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ziela angielskie sól, pieprz(...)przygotowany pełen garnek wygląda tak: Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny. Po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu dodajemy natkę pietruszki (grubszy umyty pęczek, trochę zostawiamy do udekorowania zupy na talerzu) i lubczyk, zostawiamy do "pyrkania" na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia. Jeśli chcę, by mój rosołek
Zasmakuj Kuchniwegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu. Po ugotowaniu odcedziłam wywar, dodałam do niego wszystkie białe warzywa i cały topinambur, całość zmiksowałam, podgrzałam(...)bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu
Mango PapajaDziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej: ROSÓŁ bez kostek rosołowych!!! Rosół jest najpopularniejszą zupą gotowaną w prawie każdym polskim domu od pokoleń. I mimo tradycji sięgającej czasów szlacheckich nie ma na niego jednej receptury. Ale może właśnie w tym tkwi jego(...)wodą i gotowało aby „roz – solić” mięso. Z czasem odkryto, że wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry wymaga kilku rodzajów mięsa i dobrej włoszczyzny. A przede wszystkim czasu i serca
Kulinarna Patilogiazupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar rybny. Nic prostszego. Do rybnych skrawków, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, liście
Karczma Honorietty