Tagliatelle z Gorngozolą i Figami. Tak wiem znów makaron, ale kocham i uwielbiam kuchnię włoską a w szczególności makarony niemalże pod każdą postacią… Tagliatelle z Gorngozolą Zupa owocowa z makaronem bleeeeee… Tak jak pisałem, uwielbiam makarony te tradycyjne, oryginalne, regionalne, jak i nowe pomysły, wariacje. Dziś niesamowicie pyszny, prosty, aromatyczny i oczywiście szybki obiad. Tagliatelle z Gorngozolą(...)nosz qrw…mać….miało być bez marudzenia. Zapraszam na Tagliatelle z Gorngozolą i Figami cRc Elementy Tagliatelle 500 gram Gorngozola 200 gram Crème French 200 ml Por 1-2 sztuki biała część Groszek cukrowy tylko te kuleczki duża garść Pomidory bez skórki 3-5 sztuk Masło 25 gram Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Figi Figi
RafalCookmięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło 15 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, śmietankę, koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Zupa najlepiej smakuje na następny dzień
KuchcikoweLoveLubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli Pomidory(...)umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając. Około 15-25 minut. Teraz pora na tę najmniej przyjemną część. Masę należy przetrzeć przez sito. Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek i skór. Można jeśli macie wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże pomidory. Polecam! 10 minut pracy
potrawyregionalnePowiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta. Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny. No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby(...)dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w podobnej wielkości cząstki. Soczewicę przepłukać. Zalać
kawawszklanceprzejadają :P Moim zdaniem, warto pomyśleć o tych daniach, bo pomogą Wam zaoszczędzić dużo czasu i będziecie mogli cieszyć się wymarzonym urlopem, nie spędzając go w kuchni ;) Do tej pory wypróbowałam kilka produktów i jestem bardzo zadowolona, bo przygotowanie jest bajecznie proste a dania bardzo smaczne. Jedyną rzeczą, do której mam zastrzeżenie, jest to że na niektórych(...)obiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można
Czerwona Porzeczkadomu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem(...)gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty
BaRepasZostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu około 1/2 łyżki soli
potrawyregionalneToma oraz Megan - tajemniczej blondynki mieszkającej z mężem, Scotem, w sąsiedztwie. Rachel każdego dnia oszukuje otoczenie, że dojeżdża do pracy w Londynie. W tym celu codziennie o tej samej porze wsiada do podmiejskiego pociągu, a podczas podróży obserwuje przez okno domy oraz ludzi. Ma swoich ulubieńców. Patrzy na nich codziennie, gdy pociąg zatrzymuje się przed semaforem. W głowie układa(...)innym? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w książce. Gorąco polecam. A ponieważ po nocnym czytaniu nie miałam siły, aby siedzieć zbyt długo w kuchni, sięgnęłam po przepis Wkn na zupę chrzanowo - ziemniaczaną. Robiłam ją już wcześniej według opisu autorki, ale wtedy nie zachwyciłam się nią. W smaku była niezła, ale… No właśnie, to „ale” musiałam przemyśleć. I znalazłam powód swojego
W mojej kuchniMoja propozycja na gęś inaczej. Można wykorzystać kawałki mięsa po które nie za bardzo każdy sięga. Jak piekę w całości to zawsze dużo zostaje nikomu się
Kuchnia PokoleńI tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne
R'n'G Kitchenmasło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej(...)dlatego tak marudzę :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturedokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych potrawach, które mogłaby skosztować podczas podroży po Europie ;) (marzenia:)) ostatnio(...)dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść? zdecydowanie kaszanka i kiełbasy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbrać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać(...)niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest
Chilli Czosnek i OliwaSmaczny , sycący , kremowy... tak w skrócie , można opisac wrażenia podczas delektowania sie tym przysmakiem :). Przepis przez przypadek zobaczyłam w EG :) Troszeczkę zmodyfikowałam , ale efekt jest jak
Słodkości i nie tylkolanguage:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie śmietanka 30-36%, u mnie(...)dodać resztę brokuła, drobno poszatkowany koperek oraz szczypiorek. Na koniec zagęścić. Można dodać śmietankę ale ja użyłam do tego Fix Knorr 4 sery z brokułami, dzięki któremu zupa nabrała całkiem nowego charakteru. Polecam spróbować
W garach u Gosi