dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku
Stare Garywychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka
Fabryka pomysłówZupa na studiach pełni funkcję ratownika, mianowicie: ratuje studencki budżet ratuje od śmierci głodowej gdy wraca się wykończonym z zajęć(starczy podgrzać!) ratuje nadwątlone zdrowie no i ratuje podniebienie - rzecz jasna od gorących kubków! Dziś kwaśna ogórkowa-ratująca też od objawów kaca i pozwalająca poczuć jakiś smak,gdy Twoja odporność odmawia współpracy... Składniki włoszczyzna czyli: a)3marchewki b)1pietruszka(...)kawałek selera d)kawałek pora 3ziemniaki 3-4starte ogórki lub gotowe starte ogórki ze sklepu dla niewege-mięcho np. udko(ściągać skórę przed!),pierś,porcja rosołowa,skrzydełka,żeberka... Przyprawy 2liście laurowe ziele angielskie sztuk 3 2zmiażdżone ząbki czosnku (nie masz czosnku żywego-zastąp go sproszkowanym! nie masz wyciskacza?zmiażdż ząbki nożem do smarowania chleba masłem
Fiolka w kuchnikrzyczymy od razu "Chemia! Chemia! Precz z tą chemią!". My wiemy, że wszystko jest dla ludzi. Ale dla ludzi mądrych. Więc jeśli raz w miesiącu wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga(...)Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki tymianku
Marder&Marder ManufactureDzień dobry! Jaki jest Twoim zdaniem najważniejszy sprzęt w kuchni? Wiele osób wybierze dobry i ostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi
Pora coś zjeśćjuż nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością ( szponder)3 l wody1 marchewka2 spore pietruszki1/2 dużego selera lub 1 małyporcebula 2 ząbki czosnku1 laska selera naciowego5(...)można zebrać łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić na pół i przypiec mocno nad gazem ze wszystkich stron
Stare GaryRosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-) Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos
Walijskie Pichcenieoczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać(...)rosołowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu do miski dać śmietanę 18%, mąkę, wodę, natkę pietruszki posiekaną, zmielony pieprz, rózgą dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagęstnienia i zagotowania ponownego zupy, podawać z osobno ugotowanym makaronem muszelki wg przepisu na opakowaniu - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna, idealna na jesienne chłody..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej(...)przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach. Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera por kilka gałązek natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 suszony podgrzybek 1 ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku
Roślinna - blog wegańskipołowy garnka.Wstawiamy na najmniejszy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy wytworzone białko.Warzywa obieramy, poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć.Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion nie może wrzeć, dlatego najlepiej(...)przykrywkę, by płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się intensywnie gotować. Rosół solimy w ostatnich minutach gotowania.Bulion można połączyć z każdym warzywem, zmiksować i mamy pyszną zupę!Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z garnka. Ubijamy białko i wrzucamy do rosołu. Wszystkie nieczystości osiądą na białku i z łatwością i bez straty czasu je wyciągniecie.Przed podaniem rosół zagotowujemy
BaRepasSałatka ludowa to szybka i smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Składa się z kilku prostych składników, które z pewnością wiele z Was posiada w swojej kuchni
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet z kurczaka na ryżu to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad. Przygotowując go na obiad, nie będziemy się przemęczać, ponieważ
Przepiski.plWczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest wiosna, wszędzie jest pięknie, zielono, również w mojej kuchni i na talerzu. Zdjęcie tej tarty wypatrzyłam w książce Gino D'acampo - Pronto! i od razu wiedziałam że ją zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo
Codzienne GotowaniePyszna, wiosenna zupa warzywna. Składniki 1 kg marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 4 ziemniaki 70 g masła 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki estragonu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Połowę marchewek, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce do jarzyn. Pozostałe marchewki kroimy na cienkie plasterki. Por kroimy w piórka
R'n'G KitchenOstatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety
kuchnia doski