zupa z pora - 4000 przepisów (strona:193/267)

Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 118

potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr

W mojej kuchni
Szczaw w słoikach na zimę 121

resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy trzymać w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
BOTWINKA 63

selera kawałek pora   2-3 łyżki śmietany   sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny lub kwasek A jak to zrobić: Z mięsa i włoszczyzny przygotować wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić

Kuchnia w opałach
Restauracja Kryształowa - Katowice 128

temu miejscu.   Dookoła słychać było cichutką muzykę, która harmonizowała z wnętrzem. Stół w sali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się więc do restauracji w niedzielę w porze obiadowej. Tuż po przekroczeniu progu Kryształowej przywitał nas przesympatyczny Pan Menedżer. Miły i uśmiechnięty człowiek, któremu bardzo dziękujemy za gościnę. Najpierw odprowadzone zostałyśmy do szatni, gdzie zostawiłyśmy płaszcze(...)lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flaczki cielęce w rosole 262

takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku. Z gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze(...)seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mięso z kurczaka i warzywa. Gdyby zupa była zbyt gęsta, wtedy można dolać wody. Wszystko razem ponownie zagotować i spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić. Podawać ze świeżym pieczywem. * Flaczki kupuję już oczyszczone i ugotowane. W wielu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 148

wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą(...)masła. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj porządną łyżkę masła i gdy się rozpuści, wsyp pieczarki i przemieszaj. Przypraw wg uznania pieprzem ziołowym i mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Pamiętaj, że zupa ma być delikatna. Smaż na większym ogniu, aż odparuje większość soku.  Usmażone pieczarki z cebulką przełóż do dużego garnka. Odłóż 3 łyżki na talerzyk/do miseczki. Zalej gorącym rosołem

Anioszek w kuchni
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 146

porze obiadowej, bo jest czym się zachwycać.     Zobaczcie sami, poniżej fotorelacja! :) _________________________________________________________________ TRAFIK - Skwer Kościuszki 10 - Marzenie wszystkich mieszczuchów! Można tu przyjść zarówno na samotną, poranną, aromatyczną kawę ze świeżą gazetą, lunch w środku dnia, jak i późną kolację w gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna

Grunt to przepis!
Barszcz czerwony 88

Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego

Smaczne Potrawy
Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 129

sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki: (na 3-4 osoby) około 450 g pomidorów * 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex około 1 1/2 łyżki posiekanego pora 1 średnia cebula szczypta

Słodkie okruszki
ZUPA BOUILLABAISSE 208

zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki ryb są dowolne, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada(...)okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego

Smaczne Zdrowe
Gazpacho 73

zwykle najlepsze rzeczy wynikają z prostoty, gdyż to danie biednej , andaluzyjskiej społeczności, która wykorzystywała to, co miała akurat pod ręką. Uważam, że nie ma nic wspanialszego o tej porze roku jak dojrzewające w słońcu pomidory, soczysta papryka czy pełne wody ogórki. To budzi tyle moich pozytywnych emocji, że najchętniej pomroziłabym i zajadała to w zimie, gdyby ....nie było(...)trzeba czekać aż następnego dnia się schłodzi. Jeśli dodam jeszcze , że można zużyć resztki warzyw, a już na bank resztki pieczywa to może dodatkowo przekonam do tej zupy wielbicieli filozofii zero weste, którą zresztą sama wyznaję. Porcja na 3-4 osoby Składniki : - 3 duże, mięsiste pomidory - 1 duży, szklarniowy ogórek - 1 średniej wielkości, czerwona papryka - 1 mała, lub pół dużej

Kuchnia Pełna Emocji
Sztukamięs z sosem śliwkowym 117

siebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy: ok. 1,25 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście gałązek świeżego lubczyku 1 łyżka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego przyprawa do mięs Knorra W czajniku gotujemy wodę. Piekarnik nagrzewamy(...)sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz

Marder&Marder Manufacture
Rosołek z vegetti cukiniowym – dieta dr Dąbrowskiej 30

Wygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1

To co kocham