Miała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso
Buniabaje w kuchnifrytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim(...)czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami
Moja smaczna kuchniaJest to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną liczbę wersji. Jej podstawowy skład to mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, papryka słodka i pikantna, której proporcje decydują o charakterze chorizo. Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak. Uzupełnieniem jest czosnek, oregano, brandy, saletra albo sól(...)nigdy mi do głowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. A przepisów z chorizo trochę się nazbierało: – farfalle z bobem i chorizo – hiszpańska zupa pomidorowa – jajko w koszulce z chorizo – grzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas wspólnego gotowania z San Jacinto, a właściwie w czasie wolnym od gotowania, wpadła mi w ręce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny - 1,5 łyżeczki papryki wędzonej - sól morska - świeżo
mojewypiekiinietylkosolą i papryką mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki ( zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne. Czas :1 godzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami
Buniabaje w kuchniwytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta gałki muszkatołowej
Zgrabne GotowanieProdukty potrzebne: cebula 4Sztuki kurkuma 1Łyżeczka lub kilka nasion szafranu sól 1Łyżeczka pieprz 1Łyżeczka bulion drobiowy 1Litr maggi 2 łyżeczki czosnek granulowany
pichcisztokawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy(...)około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę
Uwaga Babcia Gotujepyszne zupy kremy. Wedle smaku możemy doprawiać je na ostrzej lub łagodniej, jak akurat mamy ochotę. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję dyniowego kremu ;) Składniki: dynia- u mnie 2,7 kg bulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę dynię 1 marchew 1 cebula 4 ząbki czosnku masło sól,pieprz, słodka papryka prażone pestki
Z Majeczką w kuchniOstatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 2-4 łyżki miodu ok. 1-2 cm korzenia imbiru 1/2 główki pieczonego czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki i 1/4 łyżeczki słodkiej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki(...)łyżeczki natka pietruszki pieprz sól papryka słodka - pół łyżeczki bazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy w domu czyli jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy. Ja wykorzystałam czarnuszkę, gdyż ją uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkifetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska sałatka z mleczaTarta ze szpinakiem i jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie
Chilli Czosnek i Oliwawymieszać.Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).Podawać oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy
Gospodyni Miejska