zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach z azjatyckimi produktami. Więcej informacji na temat okry i dlaczego warto(...)Curry z okry z dodatkiem cukinii i kilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy 2 małe młode cukinie 1 duża żółta papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 1 papryczka chili lub jalapeno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 limonki 1 dymka kiełki oliwa
vegetanieDostałam, dostałam okrę w prezencie, hurrra i cieszę się ogromnie bo warto było spróbować tego warzywa. Okra czyli inaczej piżmian jadalny, gatunek rośliny z rodziny ślazowatych
Moje Małe CzarowanieCześć ! Dziś mam dla Was pyszne gazpacho. Przepis mam od Pedro z bloga Hiszpańska Dusza . Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik, idealny na upały. Gazpacho idealnie orzeźwia
Moja pasja smakuW Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataimprezach. Jest szybka, prosta i ładnie wygląda a przy tym bardzo dobrze smakuje i z powodzeniem może zastąpić lekki posiłek. Sałatka z makaronem z zupek chińskich Składniki: 2 zupy marki vifon puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka marchewka 2 łyżki majonezu pietruszka tymianek Do dzieła!!! Makaron z zupek kruszymy na drobniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem(...)tarce o grubych oczkach (ja użyłam tarki do marchewki po koreańsku) i chwilę dusimy na patelni. Kurczaka drobno kroimy, dodajemy go do marchewki i smażymy przyprawiając solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem. Kapustę drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy z makaronem. Dodajemy resztę majonezu i dokładnie mieszamy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDzis chcialabym zaproponowac Wam kolejna pyszna, latwa i szybka do przygotowania zupe. Musze przyznac, ze bardzo spodobało mi się gotowanie takich zup. Te geste kremy sa idealne na szybki obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszsytkim sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni 15 minut(...)soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną
Codzienne GotowanieCzy nie macie czasem ochoty na taki tradycyjny niedzielny obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę
IzaGotujeOdkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda. Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej. Składniki 6-10 strączków chili, 1 główka czosnku 1 duża cebula lub dwie mniejsze(...)mniejsze pomidory 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g) 1 listek laurowy kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej opcjonalnie można do mieszanki dodać od razu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy. Sprzęt suszarka do warzyw i owoców młynek do kawy i przypraw multi szatkownica
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnimi czasy, w mojej kuchni królowały zupy. Ale po pewnym czasie, zaczęło za nami "chodzić mięso". I cóż było robić, trzeba było je zrobić ;) Polecam to danie na szybki obiad, choć trzeba o nim pomyśleć najlepiej dzień wcześniej. Dobrze zamarynowane mięso (najlepiej przez całą noc), będzie wtedy kruche i aromatyczne. SKŁADNIKI: 5-6 kotletów z karczku (chudego) 2-3 łyżeczki(...)przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso, odstawić do lodówki
Kuchnia w opałachjeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni(...)nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako
noteskulinarnyfigasmakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny(...)pieczenia,płaska łyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera (twardego).Bazylię porwać na niezbyt małe kawałki. Pomidory odsączyć z oliwy i również pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa gotowana była totalnie na tak zwanego wariata. Ciągle coś do niej dorzucałam i gotowałam. Moim zamiarem było ugotowanie zupy ze strony Magazyn Kuchnia, jednak wprowadziłam kilka modyfikacji z różnych powodów i wcale tego nie żałuję. Spróbujcie i oceńcie sami! Składniki: 100 g wędzonego boczku w plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone(...)opakowanie (450 g) mini marchewek IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego 5 gałązek tymianku świeżego 2 gałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu
Blondynka Gotujeprzeważnie jest to wersja odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup. Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają tu bardzo ważną rolę. Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake Składniki na 4 porcje:1 większe podudzie(...)pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki½ łyżeczki imbiruopcjonalnie łyżeczka kuminu1 płaska łyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżki mąki2 łyżki soku z cytryny 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka
Fabryka pomysłówKlasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho
Kulinarne przygody Gatity