zupy. U mnie zawsze delikatnie ostry, ale ostrość można regulować za pomocą ostrej papryczki i wtedy zaspokoi on nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jedna rada-podczas obierania i krojenia ostrych papryczek, radzę założyć rękawiczki. W trakcie nie dotykać oczu ani twarzy. Papryczki zawierają kapsaicynę, związek odpowiadający za pieczenie i ostrość. Mogą podrażnić skórę i wywołać uczucie poparzenia!!! Składniki: 3 kg papryki
na moim stole...Zupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki(...)wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej) 1/2 l mleka 4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili 2 łyżki natki pietruszki Kukurydzę odcedzić Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki Por i seler pokroić w talarki Pomidory posiekać Szalotkę posiekać W garnku rozgrzać olej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNatka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona
Pociąg Do Kuchninależycie do tych, którzy mięsa nie jedzą, po prostu go pomińcie! Chilli nic na tym nie straci :) Kolejny posiłek, który pozwolił mi poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny , tak, jak zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido(...)mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu 50ml octu balsamicznego 1 papryczkę chili 1 łyżkę wędzonej papryki 1 łyżkę nasion kolendry 1 łyżeczkę czarnego pieprzu 1 łyżeczkę soli olej rzepakowy Salsa jabłkowa: 1 średnie jabłko 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny sól pieprz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowania Zalewa Zalewę gotujemy przez 10 min (woda, cukier, ocet, sól, ziele i liście laurowe) Pikle Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Marchew tniemy w plasterki. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki. Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę(...)posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugrochówkę ;) Tymczasem ostatni dzwonek na zupę z marchwi, batatów i imbiru. Bo zupa taka jeszcze jesienna, na chłodne i deszczowe dni. Zupa jest gęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!! Składniki: 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki 1 litr bulionu 1 średnia(...)łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek
bistro mamaGazpacho to typowe danie andaluzyjskie, doskonale nadające się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku. Składniki 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki oliwy
R'n'G KitchenUpały powoli wracają. Już wcześniej zapowiedzialam, że na blogu pojawi się kolejny chłodnik i słowa dotrzymuję. Dzisiaj trzecia odsłona chłodnika, ale na tym nie
Smaki EwyUpały ... Powoli mam dość tej pogody, ale ratuję się jak mogę i chłodnik gości często na naszym stole. Ten z dodatkiem młodych ziemniaków myślę że idealnie
Magiczne Życie Martynawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest aż tak niedozwolona, jakby się mogło(...)przepis na dwie pizze) 500g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkozimowym stole pojawiała się często zupa brazylijska czy zupa gulaszowa . Zakochaliśmy się w niej a na tą zimowo - jesienną pogodę nie ma nic lepszego. Przy okazji ulepszyliśmy nasze zupy dodając do nich ostrego sosu chilli. Dzisiaj wracamy z nowym przepisem i to na drób rzadki na stołach czy to polskich czy to brazylijskich. A mianowicie - kura! Wyrazistsza(...)nafaszerowana różnymi wzmacniaczami, pomaga również odmłodnieć zawierając dużo kolagenu. A o to i przepis: Składniki: - cała kura patroszona (2 kg) - 2 duże ząbki czosnku - jedna cebula czerwona - czerwona papryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem
Smaki BrazyliiAjj jak dawno nie jadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodkozapewne wiecie do zup jestem ostatnio anty nastawiona i praktycznie wogóle ich nie jadam!Jeśli już , to są to kremowe , gęste zupy , w których ( jak mama mówi ) łyżka staje!Dziś ma dla Was przepis na jedną tych ulubionych – delikatny krem marchewkowy z dodatkiem ostrego chili.Smakuje fenomenalnie i rozgrzeje nawet największych zmarzluchów!A jeśli i Wy jesteście wielbicielami kremów marchewkowych(...)spróbujcie i TEGO!SKŁADNIKI:- duża marchew – 6 szt- czosnek – 4 ząbki- cebula – 1 szt.- bulion – 4 szklanki- masło – 2 łyżki- curry – 1 szczypta - papryka ostra – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- cukier – szczyptaDODATKOWO:- jogurt naturalny – 100 ml- pietruszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Marchew obieramy, kroimy w kosteczkę.Cebulę drobno
Ostra na Słodkodużo błonnika). Dla osób robiących coś z soczewicy po raz pierwszy nadmienię, że nie trzeba jej moczyć wcześniej - wystarczy przebrać, wypłukać i gotować ok 20 minut. Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ...pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))Tak więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka(...)200g zielonej soczewicy 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka papryka ostra papryka sól Wykonanie: Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do bulionu. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i również
Walijskie Pichceniepiec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia. Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz(...)obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski Na brzegu kotleta układamy pokrojone pomidory Na nich
peanutbuttermonster