powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki curry, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, śwież pietruszka, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki
Moniki Smakołykicienkie paski. Roztop masło i dodaj papryki. Smaż około 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw na chwilę, żeby nieco ostygły. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wodę. Gotuj do miękkości. Zmiksuj dokładnie blenderem. Odstaw i po chwili dodaj śmietanę. Nie doprowadzaj ponownie do wrzenia. Przypraw solą. Udekoruj zupę natką pietruszki. Smacznego! * Zamiast papryczki chili możesz
Qlinarnie i QlinarnieKolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 pomidor 1 marchewka 1/4 pietruszki plaster selera 1 mały ziemniak 100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie woda Sposób
Truskawkowa Fiestawszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy
Walijskie Pichceniezaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam!składnikidynia Hokkaido - 800 g250 g ziemniaków4 ząbki czosnku2 małe cebule2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić
Stare Garygdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku.Kolory papryk można dowolnie zmieniać.Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy dolać wody w takiej ilości, aby całość miała konsystencję gęstej zupy.Źródło przepisu: gotujmy.pl
Gospodyni MiejskaPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 500ml wody lub bulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego pieczywa na grzanki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepyszna zdrowa i bardzo sycąca :) Zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia! Można ją przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na
Piąty grzech głównyJak już miałam opisać jak zrobiłam leczo to przypomniałam sobie, że to moje leczo jest bez cukinii, a leczo kojarzy mi się z przede wszystkim z
bistro mamaSkładniki: 4 litry woda, 1 szklanka kasza perłowa, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 6 sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka 2 duże, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 szklanka
W Mojej Kuchni Lubięczęsto zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W różnych regionach dodaje się do nich rozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków. Składniki: 300g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 300ml wody torebka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 1/2 łyżki oleju 1 jajko
Gotuj z Rumcajsemkalafiora w ogole w tej zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry
Codzienne Gotowaniewymieszały. Dodać bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho
Pociąg Do Kuchnichlebem, zróbcie pyszne grzanki do zupy lub bruschettę z czym tylko chcecie i co macie w lodówce, z resztek jedzenia naprawdę można wyczarować pyszności! Zobaczcie pomysły na weekend: 35 pomysłów na weekendowe śniadanie 8 przepisów na tosty i grzanki 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki
Moja smaczna kuchnia