Składniki: 1/2 kg serca kurczaka, 4 sztuki szyje kaczki, 5 litrów woda, 4 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liść laurowy, 2 łyżki vegeta, 1 pęczek
W Mojej Kuchni Lubięprzepyszną zupę: Krem z białych szparagów z pesto z estragonu , koniecznie muszę ją ponownie ugotować, a Wam z całego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej
Łycha smakówmnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule
Dzieje kuchennej Wiewióryzupa z warzywami i wołowiną. Wystarczy tuż przed podaniem posypać startym żółtym serem, podać z nachosami i przenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie! Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona
Mango Papajainnych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika
Mango PapajaJesienna pogoda za oknem w lecie:) A jak jesień to sezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego(...)warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam je 2 litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy i łyżeczkę soli. Całość zagotowuję. Następnie dodaję zielony groszek, pokrojone w kosteczkę obydwie papryki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kaszę.Całość gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 - 25 minut. Dosmaczam pieprzem. Zupka wyszła pyszna, ale jeszcze lepsza
Magiczna kuchnia Dariikomponują. Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :)) Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele
Walijskie Pichceniepapryki słoiki mocno zakręcić i pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut stawiając je w garnku na zakrętkach po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka i zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy..........SMACZNEGO!!! papryczka jagodowa
W Mojej Kuchni Lubięszklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól. Obrane i umyte – marchew, seler i pietruszkę pokroiłam w słupki, cebulę – w piórka, por w talarki. Boczniaki dokładnie oczyściłam, pokroiłam w paski(...)patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek. Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoZupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka
AZgotuj!zupę meksykańską. Szybko, dużo, sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej
na moim stole...Kolejna zupa na upały - może wreszcie nadejdą. Tym razem chłodnik ze szpinakiem. Delikatny kolor i delikatny smak, podawać mocno schłodzony - polecam. składniki 4 porcje 150 g młodego świeżego szpinaku 1000 g kefiru pęczek pietruszki 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka, bez pestek sól, pieprz ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych pęczek szczypiorku oliwa(...)oliwek kolendra, płatki papryki do podania - opcjonalnie przygotowanie Szpinak umyć, osuszyć.Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Odłożyć na bok. Kefir,czosnek, listki pietruszki, szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka, dodać
Stare GaryPyszna zupa z czerwonej soczewicy. Nie wymaga wielkich przygotowań, wystarczy rano wszystko umieścić w wolnowarze, a po 5 godzinach sycące danie gotowe. Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić bulionem. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 i 1/2 szklanki suszonej soczewicy czerwonej 2 łyżki. oliwy z oliwek(...)cebule, pokrojone w kostkę 2 - 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 6 szklanek bulionu warzywnego 400 g puszka krojonych pomidorów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Stare GaryWielkimi krokami zbliża się do nas jesień, już czuć ją wieczorami i porankami. Dzisiaj w Poniedziałkowym Fit chciałyśmy zaprosić Was na krem pomidorowo - paprykowy, który doskonałe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiedyś czarna soczewicę. Ponieważ nie bardzo miałam na nią pomysł, skończyła jako składnik zupy w wolnowarze. Straciła swój piękny czarny kolor,powiedziałabym nawet że stała się mało atrakcyjna, ale zupa wyszła pyszna, a to jest najważniejsze. I jak to przy używaniu wolnowaru bywa - zero pilnowania. Polecam! Składniki 1 szklanka czarnej soczewicy 1000 ml wody lub bulionu(...)pokrojonej w kostkę kostkę 400 g puszka pomidorów pęczek pietruszki posiekany 3 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu czerwonego winnego papryka w płatkach Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Bulion podgrzać w garnku, dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną soczewicę, pietruszkę
Stare Gary