Kociołek meksykański dla biesiadników 212Jesień to czas przygotowywania rozgrzewających potraw. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaju gulasze, lecza i tym podobne rozgrzewające potrawy. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kociołek biesiadników. Może
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Otrębowe bułki Dukana 191Przepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek
Humanistka w kuchni
Gazpacho inaczej 229W końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam
Truskawkowa Fiesta
Z serii "TRUDNE SPRAWY" studenta w sesji-Minestrone 205białej fasolki 3/4szklanki groszku mrożonego albo świeżego 2 małe marchewki 150gram wędliny/boczku/kurczaka(odpowiednie wybrać,resztę pominąć) drobny makaron Przyprawy sól pieprz imbir majeranek natka pietruszki(świeża lub ususzona) papryka słodka bazylia liść laurowy sztuk 2 Sposób przygotowania 1.Oderwać się od notatek.Znaleźć średniej wielkości garnek ale raczej z tych większych... 2.Skroić mięcho i cebulkę. Wrzucić na dobrze(...)Zalać wodą(około 1,5l na oko) nie rozwadniać za bardzo w końcu musimy się najeść przed zakuwaniem 8. Wcinać z makaronem lub pieczywem. Nie gotować makaronu z zupą jeżeli robimy ją na kilka dni-a robimy-przecież jest sesja! U mnie wcinane - resztką szparagów. 9. A teraz do nauki! A już niedługo: Student na wakacjach i piekarnik. Czy kuchnia
Fiolka w kuchni
Forszmak lubelski 221450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5
Gotowanie jest łatwe
Gulszowa 319wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną oliwy na pół(...)wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego
kgwjanczewo
Coś jakby leczo 313szklanki wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, gdy papryka zmięknie. Podajemy gorące z razową lub zwykłą bagietką. Miałam dziś nie lada problem, kiedy okazało się, że w moim ulubionym warzywniaku nie ma już cukinii i musiałam szybciutko wymyślić, co mogę zrobić(...)nieźle. Jest to potrawa bardzo prosta, dość szybka, a do tego jednogarnkowa. Mimo że będę tęsknić za letnimi warzywami, to uwielbiam jedzenie tego typu, a także rozgrzewające, gęste zupy i gulasze. Pewnie będzie tu ich coraz więcej. Na całe szczęście niektóre warzywa można dostać przez cały rok. Nie wiem, jak inaczej bym przeżyła ;) Smacznego
Ratunku obiad
Minestrone 289Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki sól, pieprz, zioła prowansalskie wg uznania zielona pietruszka, bazylia
Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczne pierogi 410Często nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek z naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej(...)wyglądały przed ugotowaniem (pierwsza część) Składniki: - 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania - 250ml wody - Sól Farsz: - udziec z rosołu - 150g warzyw z rosołu, bez marchewki - pieprz ziołowy, ostra papryka Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy
dom-agi.pl
Domowa vegeta 218Domowa vegeta... Aromatyczna, domowa, zdrowa. Bez polepszaczy i sztucznych barwników. Wykonana z suszonej włoszczyzny. Pysznie przyprawiona. Niezastąpiona w kuchni. Polecam! Składniki: 100 g suszonej, niemielonej
Gospodyni Miejska
Zupa meksykańska z mini kiełbaskami 351Dziś polecam pyszną zupkę w sam raz na mroźne dni. Pyszna i sycąca, z fasolą i kukurydzą Bonduelle oraz kiełbaskami Degustino. składniki: ok 1,5 l
Monia miesza i gotuje
Sałatka chrzanowa z kurczakiem 461wszelakie właściwości zdrowotne.Dodany do sałatek , zup czy też sosów nadaje ostrego posmaku , dzięki czemu świetnie rozgrzewa.U mnie w domu bardzo często gości zarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa.Dekoruję nim kanapki i jajka.Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus.Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie(...)Ogórek konser. – 2 szt* Cebulka Maryn. – 80 g* Chrzan – 3 łyżki* Majonez – 4 łyżki* Jogurt naturalny – 3 łyżki* Szczypiorek – 1 pęczek* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Papryka – do smaku* Oliwa z oliwek – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem i papryką.Podsmażamy do miękkości na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso
Ostra na Słodko
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 231zwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :)Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat:Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które(...)Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz to już nawet nie ma czego opisywać
Kulinarne zapędy Kokosa
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 330tylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego kawałka polędwicę, no a ze schabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab(...)płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą, 1 łyżka – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony, plastry boczku wędzonego 1 łyżeczka papryka ostra dodatkowo – 1 łyżka oleju rzepakowego Jak zrobić schab pieczony z boczkiem? Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak 263Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który
Kuchcik gotuje
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 195Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
pierś w marynacie z soli wędzonej i papryce chilli... 263Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie i do lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać(...)marynatą.....polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów, nadaje smak i aromat wędzonego drewna, świetna dla wegetarian, nadaje potrawą smak i zapach wędzonki
W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z makaronem i pestkami dyni 221trawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.Polecany do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być dodawany do zup, sałatek. Jest lekkostrawny ze względu na korzystna kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.Oprócz zastosowania w kuchni, możemy używać go również w kosmetyce, ma właściwości natłuszczające i nawilżające.Z najnowszych doniesień wynika(...)dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około
Proste Potrawy
SOS CZOSNKOWY 490czosnkowy jest genialny w swej prostocie. Idealny do mięs, zapiekanek, tostów czy nawet wykończenia zup. Dlaczego na bazie majonezu, a nie śmietany czy jogurtu? Bo jest po prostu znacznie smaczniejszy. Składnik opcjonalny wielu naszych przepisów. Wg uznania można dolewać mleka, aby zmienić strukturę na rzadszą. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ROZCIERANIE CZOSNKU(...)miseczce, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Jeśli jest za gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu. 2. PRZYPRAWIENIE (1 min) Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie natkę pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu. 3. OCZEKIWANIE (1 min) Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki
Nerds Kitchen