W końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam
Truskawkowa Fiestabiałej fasolki 3/4szklanki groszku mrożonego albo świeżego 2 małe marchewki 150gram wędliny/boczku/kurczaka(odpowiednie wybrać,resztę pominąć) drobny makaron Przyprawy sól pieprz imbir majeranek natka pietruszki(świeża lub ususzona) papryka słodka bazylia liść laurowy sztuk 2 Sposób przygotowania 1.Oderwać się od notatek.Znaleźć średniej wielkości garnek ale raczej z tych większych... 2.Skroić mięcho i cebulkę. Wrzucić na dobrze(...)Zalać wodą(około 1,5l na oko) nie rozwadniać za bardzo w końcu musimy się najeść przed zakuwaniem 8. Wcinać z makaronem lub pieczywem. Nie gotować makaronu z zupą jeżeli robimy ją na kilka dni-a robimy-przecież jest sesja! U mnie wcinane - resztką szparagów. 9. A teraz do nauki! A już niedługo: Student na wakacjach i piekarnik. Czy kuchnia
Fiolka w kuchni450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5
Gotowanie jest łatwewołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną oliwy na pół(...)wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego
kgwjanczewoszklanki wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, gdy papryka zmięknie. Podajemy gorące z razową lub zwykłą bagietką. Miałam dziś nie lada problem, kiedy okazało się, że w moim ulubionym warzywniaku nie ma już cukinii i musiałam szybciutko wymyślić, co mogę zrobić(...)nieźle. Jest to potrawa bardzo prosta, dość szybka, a do tego jednogarnkowa. Mimo że będę tęsknić za letnimi warzywami, to uwielbiam jedzenie tego typu, a także rozgrzewające, gęste zupy i gulasze. Pewnie będzie tu ich coraz więcej. Na całe szczęście niektóre warzywa można dostać przez cały rok. Nie wiem, jak inaczej bym przeżyła ;) Smacznego
Ratunku obiadTaką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki sól, pieprz, zioła prowansalskie wg uznania zielona pietruszka, bazylia
Kuchnia PrezydentowejCzęsto nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek z naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej(...)wyglądały przed ugotowaniem (pierwsza część) Składniki: - 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania - 250ml wody - Sól Farsz: - udziec z rosołu - 150g warzyw z rosołu, bez marchewki - pieprz ziołowy, ostra papryka Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy
dom-agi.plDomowa vegeta... Aromatyczna, domowa, zdrowa. Bez polepszaczy i sztucznych barwników. Wykonana z suszonej włoszczyzny. Pysznie przyprawiona. Niezastąpiona w kuchni. Polecam! Składniki: 100 g suszonej, niemielonej
Gospodyni MiejskaDziś polecam pyszną zupkę w sam raz na mroźne dni. Pyszna i sycąca, z fasolą i kukurydzą Bonduelle oraz kiełbaskami Degustino. składniki: ok 1,5 l
Monia miesza i gotujewszelakie właściwości zdrowotne.Dodany do sałatek , zup czy też sosów nadaje ostrego posmaku , dzięki czemu świetnie rozgrzewa.U mnie w domu bardzo często gości zarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa.Dekoruję nim kanapki i jajka.Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus.Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie(...)Ogórek konser. – 2 szt* Cebulka Maryn. – 80 g* Chrzan – 3 łyżki* Majonez – 4 łyżki* Jogurt naturalny – 3 łyżki* Szczypiorek – 1 pęczek* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Papryka – do smaku* Oliwa z oliwek – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem i papryką.Podsmażamy do miękkości na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso
Ostra na Słodkozwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :)Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat:Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które(...)Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz to już nawet nie ma czego opisywać
Kulinarne zapędy Kokosatylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego kawałka polędwicę, no a ze schabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab(...)płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą, 1 łyżka – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony, plastry boczku wędzonego 1 łyżeczka papryka ostra dodatkowo – 1 łyżka oleju rzepakowego Jak zrobić schab pieczony z boczkiem? Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który
Kuchcik gotujeObiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie i do lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać(...)marynatą.....polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów, nadaje smak i aromat wędzonego drewna, świetna dla wegetarian, nadaje potrawą smak i zapach wędzonki
W Mojej Kuchni Lubię