zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:47/227)

zupa krem marchewkowo-porowa 121

Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni?  Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(.   Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama w sobie jest syta:)). Smacznego

Trufelkowo
Zupa z kurek 126

zrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 500 g świeżych kurek  3 średnie ziemniaki  1 marchewka  1 cebula

Kuchcik gotuje
pieczony kurczak pyszny z piekarnika... 132

Składniki: kurczak 1 duży, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki kurczaka podzielić na części, poodcinać tłuste skóry, kuperek, opłukać i osuszuć ręcznikiem papierowym w naczyniu żaroodpornym układać natarte olejem porcje, wszystko dobrze obsypać przyprawą do kurczaka z każdej strony, schować do lodówki na kilka godzin

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak z kiełbaską 120

zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki,   obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :)  Zupa

Kraina Miodem Płynąca
Kapuśniak z kiełbaską 144

zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki,   obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :)  Zupa

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną 165

Zwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry. Zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Dodałam również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki(...)udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym

Czerwień i błękit
PODSUMOWANIE ROKU 2014 - Najchętniej czytane wpisy 257

dobrego!Dagmara Osowska~~~PODSUMOWANIE ROKU 2014 8 NAJCHĘTNIEJ CZYTANYCH PRZEPISÓWMIEJSCE IZUPA WONTONMIEJSCE IIPIECZONA POLĘDWICA W SEZAMIEMIEJSCE IIIKURCZAK MAŚLANYMIEJSCE IVPRĘGA WOŁOWA PIECZONA W JOGURCIEMIEJSCE VSKRZYDEŁKA KURCZAKA PO CHIŃSKUMIEJSCE VIKURCZAK SŁODKO-KWAŚNYMIEJSCE VIIPROSTA TAJSKA ZUPA RYBNAMIEJSCE VIIIKHAI YAT SAI - TAJSKI OMLET Z NADZIENIEM

Tajskie smaki
kapusta z kalarepką i makaronami na piersi kurczaka... 176

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kalarepka młoda 2 większe, kapusta młoda biała 1 mała, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki 1 szklanka, makaron 1 szklanka, koperek 1 pęczek umytą pierś zalać wodą i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu następnie wsypać młodą włoszczyznę rozdrobnioną(...)kostki kalarepkę, pokrojoną młodą kapustę gotować z 10 minut i wsypać groszek razem z zalewą, makaron gwiazdki i świderki do smaku doprawić kucharkiem, papryką ostrą i wsypać posiekany koperek zupa jest lekka i nam smakuje nawet jak chłodnik, czyli nie ciepła...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie 175

marchew 2 szt por 100 gr ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt Dodatkowo: ziemniaki 5 szt  pieczarki 400 g skrzydełka z kurczaka 3 szt  śmietana 18% 150 ml   Wykonanie zupy pieczarkowej : Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym

Różowa kuchnia
Jak ugotować pyszną zupę? 199

doda jeszcze więcej smaku. Dobrej jakości składniki Kiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie "zbyt ładnie" poprzez namoczenie go w zimnej wodzie pełnej liści laurowych. No cóż(...)Mięso w zupie Jeśli zależy nam na uzyskaniu jak największej ilości smaku i wartości odżywczych, wtedy wkładajmy mięso do zimnej wody. Jeśli chcemy ugotować zupę, a z mięsa przygotować drugie danie (np. opiec kurczaka w panierce czy tez podać jako sztukę mięsa z sosem), wtedy najlepiej wkładać mięso do wrzątku.  Przesolona zupa - ratunku! Jeśli przesolicie zupę to bez paniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 193

blender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy - była przepyszna, choć Dominikowi nie przypadła do gustu tak jak mi ;) Wszyscy mówią(...)koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami

Cooking Monster
Rosół Domowy 171

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są

ChilliJemy
Chińsko-Polska śmieciówka czyli zupa warzywna 171

zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej 1 szklanka żółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła(...)nawet połówka papryczki chili daje popalić ale oczywiście wszystko zależy od ilości wody). Na samym końcu doprawiamy sosami do smaku. Jak warzywa będą już miękkie zupa gotowa, przelewamy na talerz na wierzch układamy kawałek kurczaka i skrapiamy go sosem ostrygowym całość możemy posypać uprażonym słonecznikiem i sezamem

Piekielna Kuchnia Pati
Jak gotować rosół? 40

składniki Rosół to tradycyjna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna zupa, która cieszy się dużą popularnością w kuchni wielu kultur. W tym rozdziale dowiesz się, czym dokładnie jest rosół, jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania i dlaczego warto nauczyć się gotować tę wyjątkową zupę. Rosół to wywar mięsny, najczęściej przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub mieszanki różnych mięs. Jego charakterystycznym elementem jest(...)dodatkowo doprawić solą i pieprzem, aby podkreślić aromaty. Możesz także dodać świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy koperek, dla dodatkowego aromatu. Przepis na tradycyjny rosół z kurczaka Składniki: 1 kg kurczaka (może być cały, pokrojony na części lub same kości) 2 marchewki 2 pietruszki 1 niewielka cebula 1 mały korzeń selera 2-3 ząbki czosnku 2 liście laurowe

Podstawy Gotowania
Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem 113

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie <3 Składniki 1 duża kalarepa 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 200-250 g mięsa(...)pieczonego kurczaka 1,5 l wrzątku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2 suszone kapelusze prawdziwków 2-3 łyżki słodkiej śmietany 18% koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy kawałki

R'n'G Kitchen
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 176

jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu

Pasje Jolki
Zupa botwinka 150

miesiącem w roku, więc trzeba to wykorzystać :-). W związku z tym dziś na blogu jedna  z bardziej kolorowych polskich zup: botwinka. Zupa botwinka Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek(...)garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liscie botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę z odrobiną zupy, wlewamy do garnka, mieszamy, wsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety krojone z kurczaka 133

pomału mleko, mieszamy aż ciasto będzie miało gęsta konsystencję. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na 30min.  Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Dużą łyżką (taką od zupy) nakładamy przygotowaną masę z kurczaka na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety smakują na ciepło i na zimno. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/