Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy)- cukier puder, mąkę, przyprawy i żelatynę mieszamy z wodą - pokrojony filet z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wraz z przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej
Basia w kuchniktórą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek(...)będą miękkie. Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła. Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki. Smacznego Artykuł Krupnik z kaszą
PatiGotujegarnku. To nie jest tak, że kaczka jest jakoś szczególnie trudna do np. upieczenia. Nie mniej jednak należy wykazać się uwagą i przestrzegać pewnych zasad, gdyż w przeciwieństwie do kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko(...)też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki jak wino czy dodatek w potrawie cytryny lub octu
Kulinarna Pokusadzieci) 300g makaronu fusilli 1-2 łyżki oliwy 1 cebula, drobno posiekana 300ml smietanki 36% 1 łyżeczka mieszanej przyprawy w rodzaju 'Podravka' lub 'Kucharek' 1.5 szklanki mięsa z kurczaka, ugotowanego i drobno pokrojonego* 1.5 szklanki różyczek brokuła 3 czubate łyżki startego drobniutko Parmezanu sól i pieprz, do smaku Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu - we wrzacej, osolonej wodzie, zwykle około(...)sosu kurczaka i poczekaj, aż się zagrzeje. Dopraw do smaku. Wsyp odcedzony razem z brokułami makaron i starty Parmezan i dobrze wymieszaj. Poczekaj 2-3 minuty, aż makaron wchłonie nadmiar sosu i, jeśli całość wydaje się za sucha, ewentualnie dolej odrobinę wody z gotowania. Podawaj od razu. * Najlepszy jest mało doprawiony kurczak. Taki z rosołu, czy zupy. Albo
Lejdi of the housepytasz a może dokładkę a tu już nie ma. Polecam wszystkim smakoszom kuchni chińskiej tym bardziej że w niczym nie przypomina zupek chińskich w torebkach, jest rewelacyjna. Zupa chińska kwaśno - ostra z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTa sałatka powstała z potrzeby stworzenia czegoś, z tego co akurat było pod ręką. Byłam zaproszona z córkami na imprezę i z powodu końcówki choroby, złego
Polska Zupapół/pół, można wtedy zamówić dwa różne smaki. W ofercie jest też deska Dim Sum, która zawiera dwa rodzaje pierożków Oprócz tego możemy tu zjeść różne zupy (Wonton, Tom Kha z kurczakiem lub z krewetkami), przekąski ( spring rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje
Kulinarne przygody GatityChciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest smak
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNajczęściej udka kurczaka piekę, tak jest najprościej. Ostatnio jednak pomyślałam o udkach duszonych. Po prostu musiałam je zrobić. Wyszły pyszne, więc polecam je wam z całą
Polska ZupaKolejna lekka propozycja, która zagościła w moim domu za sprawą diety mojej córki. Lekka, pożywna i bardzo aromatyczna zupa na bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw. Polecam, lekko, smacznie i oczywiście zdrowo :) Składniki: 1 1/2 litra wywaru z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 4 małe marchewki 2 pietruszki 1/4 selera korzeniowego 1 mały kalafior sól do smaku
Bea(u)ty kitchenŚniadania Zupy Na kanapkę Pierś z kurczaka Schab Ciasta z piekarnika Ciasteczka Ciasta bez pieczenia Torty Coś jeszcze na obiadowym talerzu Bezmięsny obiad Inne dania mięsne Mięso mielone
NA MOIM TALERZUSezon grillowy powoli się zaczyna. Mam dla was smaczną propozycję. Marynatę można przygotować wcześniej, można w niej zamarynować mięso wcześniej, ale można też grillować od razu
Polska ZupaJeżeli chodzi o restauracje, wybór jest ogromny w Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić
Kolejny blog o gotowaniuzupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej
Smaki Ewy