pozostałe warzywa,wszystko pokrojone w dość duża kostkę,bo i tak będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy(...)warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami ,i z prażonymi pestkami ze słonecznika lub dyni,grzaneczkami,i pokrojoną na kawałki piersią z kurczaka-można dodać śmietany jak ktoś lubi ale w tej zupie uważam że jest zbędna-pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Swojskie jedzonkolubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna! Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i bardzo sycąca:) Nie można też zapomnieć o lasagne! Na moim blogu
karmelowybeta karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dlatego by nie traciły swoich wartości, najlepiej tylko krótko je obgotować. I tak powstała szybka zupa brokułowa. Składniki :* udko z kurczaka * brokuł* 3 ziemniaki* marchewka* pietruszka* seler* sól , pieprz* 2 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka otrębów owsianych* koperekPrzygotowanie :Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości. Pokroić ziemniaki
Magiczne Życie Martylaurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach o d zagotowania kie dy wszystkie skła dniki bę dą miękkie, wyjmujemy kurczaka. O dkrajamy kawałek, a resztę wkła damy ponownie do wywaru. Blen dujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami na dajemy smaku zupie. Zaprawiamy łyżką jogurtu naturalnego. Nalewamy do miseczek, do dajemy jogurt oraz roz drobnionego
ChilliJemywiem ilu dni chodziła za mną dokładnie taka zupa. Trochę słodka, trochę kwaśna, aromatyczna i rozgrzewająca. Pisałam Wam jakiś czas temu, że przywiozłam z Lubelszczyzny parę sztuk dyni. I część z nich sobie stała i wyglądała przepięknie. Jedna była wyjątkowa, wielka, zielona, no idealna do patrzenia na nią. I tak chodziłam koło niej, chodziłam i stwierdziłam, że chyba już dość(...)czym ja od początku trajkoczę. Moja dynia ważyła 7 kilogramów, więc miałam co przerabiać. Na pierwszy strzał oczywiście poleciało puree, z którego można robić masę potraw. Potem zupa (a jakże), curry z kurczakiem. W zanadrzu mam jeszcze jeden pomysł, ale ten zrealizuję chyba pod koniec obecnego tygodnia. Do tego z kolei potrzebna jest dynia surowa, część Prowansji więc schowałam
KardamonovyKolejny raz miałam okazję gotować Tom Kha. Muszę przyznać nieskromnie, że teraz wyszła perfekcyjna. Zamykając oczy przenosiliśmy się do Bangkoku... Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka 2-3 "laski" trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kafir ok 3 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki
Jemy PijemyRozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków(...)czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa w płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej
talerz przyjemnościszpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe udka z kaczki Skrzydełka w coca coli Przepyszne gofry
karmelowyJedna z najsmaczniejszych i przy tym najprostszych zup. Żeby jeszcze bardziej usprawnić sobie jej gotowanie wystarczy zacząć od pokrojenia warzyw i odmierzenia kaszy. Potem już tylko wrzucamy je w odpowiedniej kolejności, a w międzyczasie mamy… wolne :) Gotuję ją zazwyczaj na piersiach z kurczaka lub na cielęcinie. W domu dość często pojawia się na naszym stole, zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych(...)pęczek natki pietruszki 3 listki laurowe ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 2,5-3 litrów wody. Dokładamy umyte piersi kurczaka (lub cielęcinę) i gotujemy. Zupę odszumowujemy (czyli zbieramy pianę, powstałą podczas gotowania mięsa). Następnie dodajemy pokrojone na plasterki (lub pół-plasterki) marchew, pietruszkę oraz selera. Dodajemy także liście laurowe oraz ziele angielskie
MyCookBook.plsztuki Składniki: 3 duże ćwiartki z kurczaka 3 jajka ugotowane na twardo 1 duża marchewka pół puszki kukurydzy 1 opakowanie żelatyny sól przyprawa do zup (ja użyłam Ziarenek Smaku Winiary) Ćwiartki kurczaka i marchewkę włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu dopóki mięso się nie ugotuje a marchewka nie zmięknie. Lekko(...)plasterku jajka, następnie wkoło kukurydzę oraz marchewkę. Na końcu dołożyć mięso z kurczaka. Jeśli ktoś lubi może dodać także groszek. Bulion, pozostały po gotowaniu mięsa zagotować. Jeśli trzeba, dolać trochę wody by w całości płynu było niecałe 2 litry. Doprawić do smaku solą i przyprawą do zup (!!!)*. Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gotowym
My simple kitchenoknem babcinego mieszkania po raz kolejny zielenią się wysokie drzewa, jednak to ja gotuję nieśmiertelną „jarzynówkę” w swoim garnku… Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić
Raj dla PodniebieniaDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama w sobie jest syta:)). Smacznego
Trufelkowozrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 500 g świeżych kurek 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 cebula
Kuchcik gotujeSkładniki: kurczak 1 duży, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki kurczaka podzielić na części, poodcinać tłuste skóry, kuperek, opłukać i osuszuć ręcznikiem papierowym w naczyniu żaroodpornym układać natarte olejem porcje, wszystko dobrze obsypać przyprawą do kurczaka z każdej strony, schować do lodówki na kilka godzin
W Mojej Kuchni Lubięzupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa
Kraina Miodem Płynącazupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa
Kraina Miodem Płynąca