Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam! Składniki
potrawyregionalneteż wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem z podudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków
Kuchnia od dwojgatrakcie spróbowaliśmy: krewetki z awokado i mango w papierze ryżowym, bruschettę z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry
królestwo garówczasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda na makaron i w jednym czasie, w kilka minut mam gotowy, ciepły obiad. A Ty lubisz pomidorową? Podajesz z makaronem czy z ryżem? A może z ziemniakami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty(...)natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł" - dzięki temu nie będzie rozgotowany, a natka pietruszki zachowa aromat i wartości odżywcze. Mięso z kurczaka można wyjąć, rozdrobnić i dodać ponownie do zupy lub wyławiać kawałki podczas nalewania na talerze. Można je też odłożyć, zamrozić, a jak się nazbiera przygotować pasztet lub bulionetkę mięsną
Kolorowy Przepisownikjest to największa filozofia ale przynajmniej mam pewność, że zawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka(...)godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się
Mango Papajaauto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa spalająca tłuszcz – Składniki: 5 podudzi z kurczaka (ok. 500g) ok. 3 litry wody do ugotowania podudzi + 1,5 litra wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)małym ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić
Kulinarne Przebojeniejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną pierś z kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę! KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI(...)zeszklić cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i wędzoną pierś z kurczaka oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, po szczypcie pieprzu czarnego i soli. Chwilę przesmażyć wszystko, zalać bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny
Zakątek rozkoszy kulinarnychbaaaaardzo ostro! A sprawcą całego zamieszania jest papryczka piri-piri , którą sprezentował mi bdsklep.pl i mleko kokosowe ( które wręcz uwielbiam! ) Zupa jest nie tylko bardzo rozgrzewająca , ale i sycąca – śmiało może zastąpic dwudaniowy obiad! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek siekamy. Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki
Ostra na Słodkoudka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet(...)dodatkiem orzeźwiającego tymianku. Szybki i wyśmienity przepis - polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!marki Winiary – Jerzego Pasikowskiego, oraz przedstawiciela agencji VML Poland. Pogrupowano nas w pary, tym razem nasz blogowy duet nie został rozdzielony, więc wymyśliliśmy, że przygotujemy zupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla(...)istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa była podana z ziemniakami, oraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min. Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili
Taste Therapywykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) : Składniki: średnia pierś z kurczaka 1/2 pęczka kopru szczypta siekanej pietruszki i szczypioru garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej) mała porcja kurczaka (indyka na wywar 1/2 małego opakowania śmietany 12% łyżka serka topionego śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku Przygotowanie: Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy
Kuchnia po mojemumalutki, żeby żeberka się nie porozpadały. Z gotowego bulionu wyjmujemy żeberka i mięso kurczaka – wyrzucamy skórę i kości kurczaka, mięso dzielimy na równe fragmenty. Przecedzamy bulion na gęstym sicie do drugiego garnka – wyjmujemy z sitka grzyby i przekładamy je do zupy, resztę (cebulę, czosnek, anyż) wyrzucamy. PODANIE Wyjęte z lodówki jajka ogrzewamy przez 5-6 minut w ciepłej(...)podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych
Karo in the Kitchentrochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ). Z udek(...)kurczaka usuwamy kości i skórę ( można już takie kupić w jednym ze sklepów sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kurczaka. Po chwili dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem około
Smaki Ewy