smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka
SzczyptaSmaQmówiąc o niej zupa Shrekowa. A z dodatkiem domowych grzanek czosnkowych zajadają ją tym chętniej. Krem brokułowo szpinakowy – czego nam potrzeba? Lista składników nie jest długa i tak naprawdę to zwykle większość z tych rzeczy mamy w domu. Czego potrzebujemy? – włoszczyzna – dokładnie taki sam skład jak przy gotowaniu rosołu – pierś z kurczaka – chociaż to opcja(...)chyba mówić nie muszę ? Choć znam osoby, które nie wiedzą jak się za to zabrać. Liczę jednak, że Wy potraficie. Rosół gotujemy na piersi z kurczaka. Po kwadransie gotowania dorzucamy do zupy podzielone na mniejsze różyczki brokuły. W między czasie, podsmażamy na maśle nasz szpinak. Z mrożonym jest najwygodniej, ale świeży też się sprawdzi. Dodajemy do zupy, blendujemy wszystko
Matylda Gotujesię z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka
SMYKWKUCHNIWspaniała, aromatyczna, szybka. Cudowna zupa czosnkowa. Składniki: 1 udko z kurczaka woda sól pieprz 1 serek topiony śmietankowy (użyłam Hochland 100g) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku staropolskiego w torebce (Kamis lub inny) pietruszka grzanki (gotowe, lub zrobione samodzielnie z chleba) Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udko z kurczaka
MojaQchnia.plWitajcie, zupy to świetne rozwiązanie na pyszny i sycący obiad. Od kiedy polubiłam się z przyprawą curry dodaję ją do wielu potraw w tym także do zup. Tak też powstała moja zupa tajska. Dodałam dużo warzyw, trochę mięsa, mleczko kokosowe oraz dużo curry. Rodzina się nią zachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki(...)pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3-4 ziela angielskie - woda - ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy Ponad to: - pojedyncza pierś z kurczaka - mała czerwona cebula - czerwona papryka - ząbek czosnku - puszka mleczka kokosowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, curry, czosnek - 1 łyżka oleju - natka pietruszki do dekoracji Wykonanie Do dość dużego garnka wlewamy wodę oraz wrzucamy
Health-Fit-Lifedrugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże(...)tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się “przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ
Patchworkjednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory(...)podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ PRZEPIS Smacznego! Paula
PatchworkKurczak Tikka Masala to jedno z najbardziej znanych dań "kuchni indyjskiej". Co ciekawe - jest to danie brytyjskie a sam przepis powstał gdzieś między 1950 a 1970 najprawdopodobniej w Glasgow. Legenda głosi, że do zbyt suchego wg klienta kurczaka Tikka kucharz zaimprowizował sos z zupy pomidorowej i jogurtu. Danie to zostało nawet uznane z brytyjskie danie narodowe przez Robina
Milion SmakówSobie znajdziemy flawonoidy, które pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry oraz mają działanie przeciwzapalne Składniki: (na 2 porcje) 80 g makaronu typu Soba ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź małe kawałki 650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy(...)jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie- ale nie rozpadające się 5. Wlać gotową zupę do makaronu 6. Na wierzch położyć zielone liście, kurczaka, przyozdobić papryczkami chilli. Smacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen Rosół alla Pavese
KreatywnePinykorzyści dla naszego organizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania ok. 3 litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru
PichceniomaniaUKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku. Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie(...)właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli
Moja Książka KucharskaBardzo szybkie danie. Zupa przyjemnie rozgrzewa i jest zdrowa. Z powodzeniem można zastąpić krewetki kawałkami kurczaka jeśli ktoś nie jest smakoszem owoców morza. Do tej zupy użyłam kurkumy, która nadaje zupie ładny kolor. Oprócz nadania koloru posiada liczne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni mózg, serce i wątrobę, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto mieć tą przyprawę w swojej kuchni
kuchniabellissima.wordpress.comrozwiązaniem jest wlać do niego roztrzepane białko, które później wyciągamy. Zasady gotowania zup: włoszczyznę trzeba gotować zawsze w naczyniu przykrytym i nie za długo, kurczaka i wieprzowinę lepiej gotować wkładając je do zimnej wody, zupy solimy na końcu gotowania ( kiedy zupę gotujemy dłuższy czas, jej objętość zmniejsza się i zupa może zrobić się za słona), przyprawy, które są dodawane
Smaczne Potrawywkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz koperkiem. Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na części, które wrzucamy do zupy. Podajemy na gorąco. Uwaga! najlepiej smakuje drugiego dnia :) Smacznego
ChilliJemywątpienia palma pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi(...)odwagi, aby stawać z nim w konkurencji na upieczenie lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka jednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić
Jacob Tastes