zupa z kurczaka - 2500 przepisów (strona:59/167)

Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 140

sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem   albo upiec. Można dodać do zupy lub   spożywać na surowo,   w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper(...)łyżeczki   miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki       a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy środek (i zjeść

Moja Mama Gotuje
Kapuśniak pogardy 194

tych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około(...)mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy

Tanie przepisy studenckie
Kurczakowe oszczędności 657

mięso z piersi jest suche  a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe

Buniabaje w kuchni
Tradycyjna zupa ogórkowa. 92

pożywny obiadek i napawać się ciepłem. Jednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały

Rozpustne gotowanie
PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP – warto pomagać! 132

Jak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook

Ostra na Słodko
pomidorowa z pomidorów na udach kurczaka z ryżem... 112

ząbki czosnku i wszystko pałką blendera zmiksować dokładnie, można obrac pomidory ze skóry, ja daję ze skórką udka kurczaka ugotować do miękkości, wlać zmiksowane pomidory, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, dodać suszony koper taki jak do kiszenia ogórków udka wyjąć z zupy, wsypać ryż i gotować z 15 minut, zabielić śmietaną słodką, dodać pieprz mielony zupa jest aromatyczna, pyszna, syta

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa porowa 215

Niezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na tarce natka pietruszki 2 łyżki masła sól pieprz bulion warzywny kawałek piersi z kurczaka 0,5 szklanki śmietany Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki por. Por dusimy(...)niewielkim ogniu, uważając, aby nie zbrązowiał. W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, natkę pietruszki, bulion warzywny i kawałek piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy por. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Smacznego

Salonik smaków
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 138

pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy

MamaOskarka
Kurczak i warzywa w bulionie 181

dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu(...)wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki) 1/2 dużego pora ( połowa zielonej części i połowa białej) 3 szalotki lub 1 biała cebula

Buniabaje w kuchni
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 455

Pyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa a la flaczki zwana flaczkami z kurczaka. 200

się nie marnuje! :) Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie(...)części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając.  Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę. W tej zupie możemy dowolnie manewrować przepisem. Jeśli chcemy gęstą zupę- dodajemy zasmażkę. Jeśli chcemy więcej

Tagebuch po polsku
jesienny gulasz z piersi kurczaka... 155

szklanki/z fasolki, marchew 2 sztuki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba umytą i osuszoną pierś podwójną kurczaka pokroić na ok 1,5 cm kostki, obsypać wszystko dobrze mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso co jakiś czas mieszając, dodać kucharka dodać pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak pieczony w śmietanie... 220

łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 250 ml, woda 1/2 szklanki kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustych skór, kuperek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i obsypać przyprawami, natrzeć z każdej strony

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowy 145

powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka(...)olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową

Kulinarny Pamiętnik