jako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku
Kuchnia BeatySkładniki: woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą gotować do miękkości składników
W Mojej Kuchni Lubiętakiej aury. Niewątpliwie w taką właśnie pogodę, powinna zagościć w naszym jadłospisie, zupa fasola. Która nie tylko uwiedzie nas swym smakiem, lecz będąc źródłem cennego białka, dostarczy naszemu organizmowi energii i pomoże przezwyciężyć jesienne chłody. składniki dla sześciu osób wywar 1 udo z kurczaka 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula(...)łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 1 szklanka fasoli 1 marchew 1 łyżka masła 1 spory ziemniak kawałek korzenia selera 1 cebula 2 l wywaru z mięsem kurczaka szczypta otartego majeranku 100 ml słodkiej śmietany domowe maggi
Miód i pieprzskrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety(...)szybkich w przygotowaniu. Składniki i ich proporcje możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy. W krótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami
mojewypiekiinietylkopoprzez dodanie odrobiny cukru. Ten sposób zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz. Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie. Polecam spróbować- Warto. Pomidorowa z Makaronem. Składniki: 2 litry wody 2 pałki z kurczaka ze skórą 250 g makaronu - ja dodałam rurki 2 obrane marchewki 1 seler naciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)koper (oczywiście mogą być kupne). 500 ml przecieru pomidorowego- passata Sposób przygotowania: Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią że zupa będzie przypominała nam wiosnę w ogrodzie. Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wywar przecedzam przez sito
Gotowanie Patkiwarzyw. Do tego dobry koncentrat pomidorowy i kremowa śmietanka. U mnie na jednej porcji się nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki
VioletoweKucharzeniedzieciom. Danie to można podawać z ziemniakami z wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości
kuchnia doskiNo i kolejna zupka..tym razem koperkowa z kluseczkami. porcja rosołowa koperek 1-2 marchewka kilka ziemniaków śmietana sól,pieprz
Moje domowe kucharzenieOdkąd lata temu, w drodze na wakacje posmakowaliśmy rosołu z żołądkami , danie to zagościło u nas na stałe. I choć nie bywa bardzo często
Smaczne Zdrowelekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście
Pobite gary Barbaryodsączamy z nadmiaru oliwy, obtaczamy w roztrzepanym białku i ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili
Ostra na Słodkopomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone
Dobra karmapomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej
Smakołyki AsiSkładniki: 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki do zup 18% 1,5 litra rosołu z udek kurczaka Przepis tutaj Rosół gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Podajemy z makaronem razowym lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 2 pałki z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 marchewki pietruszka 3 ziemniaki listki laurowe ziele angielskie natka pietruszki sól, pieprz Do garnka włożyć
Moja Galeria SmakuNie wiem co to za schemat, ale zauważyłam, że im więcej ma się czasu na naukę, tym mniej się go wykorzystuje i marnuje się czas na
Be Fit Be Strong