stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem i zapachem. Zbliżają się święta, czyli czas w przeciętnym domu, spędzany głównie przy stole. Warto ugotować taki rosołek na poprawę trawienia :) Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka około 2 łyżki masła 1 łyżka listków szałwii 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej, gyros
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: 2 ćwiartki kurczaka, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować(...)Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa
Pobite gary Barbarym.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ale może przejdźmy do kurczaka. To danie jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne niedzielne obiady. Za jednym bowiem zamachem zyskujemy zupę (rosół) i mięso do głównego dania. W naszym domu - ale w wersji z rodzynkami - pojawiało się bardzo często. Zwłaszcza właśnie, podczas rzadkich spotkań
Życie zamknięte w smakuzwłaszcza pod koniec prażenia, gdyż może szybko się przypalić. Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :) Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi(...)niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie bulion przecedzamy do większego
Cooking Monsterpożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury. SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioliintensywny, a wręcz delikatnie wyczuwalny :) To duży plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli, aby uzyskać pyszny smak wystarczy dodać tylko mieszankę Piekło-Niebo :) Koniecznie
Zdrowie na języku :Podpowiadałam NIE), więc akurat mam mieszane uczucie co do tego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek(...)garnka z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy pianę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do zupy, następnie to samo robimy z selerem naciowym. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy około pół godziny, aż wszystkie składniki zmiękną
Quinoa Raz!Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej
Pasja Smakusklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper(...)łyżeczki miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy środek (i zjeść
Moja Mama Gotujetych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około(...)mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy
Tanie przepisy studenckiemięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe
Buniabaje w kuchnipożywny obiadek i napawać się ciepłem. Jednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały
Rozpustne gotowanieJak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook
Ostra na Słodko