Przepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem. Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora cebula pół puszki pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego kopiasta łyżka śmietany 18% 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe sól, pieprz makaron nitki lub inny ulubiony Przygotowanie Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie(...)zmiksowanymi pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wyłączamy ogień, śmietanę hartujemy gorącym wywarem, następnie wlewamy ją do zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno makaronem
e-PrzepisyKulinarnezdjęciach...Zupę szczawiową uwielbiam i zawsze ją robimy z własnego działkowego szczawiu. Listki szybko odrastają i cieszą nasze kubki smakowe. Dziś proponuję zupę tradycyjną, a wkrótce zapraszam na chłodnik szczawiowy. Składniki: 1 nieduży korpus z kurczaka 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 700 g świeżego szczawiu 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz i cukier do smaku 2 ząbki czosnku śmietana(...)kremówka Sposó przygotowania: Korpus kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać obraną pokrojoną marchewkę i cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie
Gosia gotujeDanie to przypomina mi moją babcie, która serwowała dla nas przepysznego kurczaka w sosie śmietanowym. Moja wersja tego posiłku jest nieco odmienna, jednakże na stałe
Kuchnia Pełna Pasjistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> jest tutaj naprawdę duże pole do kombinatorskich popisów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupa cukiniowa 1 młoda cukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można posypać(...)gotujemy aż ziemniaki będą dobrze miękkie. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc nigdy nie miksuje zbyt dokładnie Zmiksowaną zupę odstawiamy jeszcze na chwilę
sierotka maRysia w kuchniprzybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa(...)przygotowujemy miseczki. Do każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski panierowany tofu (powinien być ciepły), ciepłe mięso z kurczaka (lub przelane wrzątkiem paski kapusty pekińskiej), kiełki soi, zalewamy bardzo gorącą zupą, posypujemy zieloną cebulką i kolendrą. Zjadamy natychmiast, póki gorące. Przepyszne! Zupa zgłoszona do powyższej akcji
Kuchnia PrezydentowejLidlu zabrakło makaronów serduszkowych!! Co trochę zepsuło oczekiwany efekt :P SKŁADNIKI: 2 nóżki kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny 1 l soku pomidorowego sól, pieprz czarny i ziołowy, papryczka chilli, bazylia, tymianek śmietana 18 % makaron " ryżowy" miał być serduszkowy Jest to ekspresowy przepis na zupę pomidorową, ale mimo wszystko robiony na własnym rosole. Odkąd zaczęłam codziennie gotować, przestałam korzystać z przypraw typu
MarciochaKucharzypomidorowo-kokosowo-orzechowym łagodnym sosie ; blog: Agelessnation Dhal z soczewicy z jarmużem i szpinakiem ; blog: U stóp Benbulbena Aromatyczne casserole z kurczaka i soczewicy ; blog: U stóp Benbulbena Spaghetti z soczewicą ; blog: Małgorzata Rusek - Dietetyk z pasją Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao ; blog: Quinoa Raz! Sambar indyjski z czerwonej soczewicy ; blog: Hajduczek naturalnie Fakes - najlepsza zupa
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć(...)kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitżeby pozbyć się grudek. Tak przygotowaną pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem. Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą, poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami. Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane(...)miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka
Karo in the Kitchenktóra bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze
W Mojej Kuchni LubięTo kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw
W Mojej Kuchni LubięJako fanatyczka przypraw takich jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie, serwuje dla Was kolejny pomysł na kurczaka z pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo
Kuchnia Pełna PasjiDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody. Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki
Kuchnia Beaty