Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty
ClauditteMissCookingpyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku cebula gałka muszkatołowa bazylia rozmaryn oregano pieprz ziołowy sól 150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zostawiamy na 30 minut. Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle. Czosnek obieramy, przecikamy przez praskę
Czerwona Porzeczkabyła zajadana z pasją przez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje... Składniki na słuszny gar zupy: - 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 60 dag pieczarek - 5 cebul - 3 papryki: zielona, czerwona i żółta - 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory(...)też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - sól, pieprz, zioła jakie lubicie - olej 1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski
Apetyczna babeczkaporą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie.Potrzebne nam:- pojedyncza pierś z kurczaka- słoik siekanego szczawiu (280g)- spora marchewka- włoszczyzna (250g)- 2 kostki rosołowe- 2-3 średnie ziemniaki(...)muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 5 ogórków konserwowych 1,2 litra rosołu z jednego udka kurczaka ( Przepis tutaj ) 3 duże ziemniaki 4 łyżki śmietanki do zup 18% Rosół podgrzewamy. W międzyczasie kroimy ziemniaka w kostkę, ogórki trzemy na małych oczkach na tarce. Wszystko wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy śmietankę, mieszamy i po 10 minutach zajadamy się ze smakiem. Smacznego
Moje-pitraszenieduża czerwona cebula (posiekana) 1 ząbek czosnku 1,5 l wody 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany do zup i sosów 1 łyżka oleju 1 łyżka masła chili - pieprz cayenne pieprz ziołowy sól posiekana natka pietruszki do dekoracji Kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawionego solą i pieprzem oraz cebulę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do zrumienienia. Przekładamy(...)samej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka z kurczakiem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę. Jeżeli nie posiadamy śmietany do zup i sosów, zwykłą śmietanę przed dodaniem należy zahartować! Doprawiamy przyprawami według uznania. Jeżeli potrawka nie jest wystarczająco gęsta możemy zagęścić ją mąką
Kolejny blog o gotowaniuczasie sezonu na szparagi staram się jeść te warzywa tak często, jak to możliwe. Wczoraj pokazałam wam przepis na zupę szparagową , a dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i szparagami. To danie może być bardziej dietetyczne, jeśli nie użyjecie do niego bekonu. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandryopublikowałam na blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak(...)zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami
My Chcemy Jeśćbulionu, że ta sama znana i lubiana zupa nabiera innego posmaku, by z każdą kolejną łyżką podbijać nasze podniebienia. Po części z tęsknoty za babciną kuchnią, a po części żeby tradycji stało się zadość, u nas również zagościł rosół. Do jego przyrządzenia wybrałam kilka rodzajów mięsa: ćwiartkę i korpus wiejskiego kurczaka, skrzydło i szyję indyka oraz kawałek wołowiny
Obiad gotowymoim stole. Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego. Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam ser mozzarella oraz dużo świeżej bazylii. Aromat podczas gotowania niesamowity, wypełniający całą kuchnię. Zupa(...)Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory z puszki Łowicz, koncentrat pomidorowy oraz gałązki bazylii. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Podajemy ze startą
Kuchnia Paulettessmaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo(...)kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka 2 średnie ziemniaki 1 cebula dymka 3 łyżki średniej grubości
Kuchcik gotujeKiedyś nawet pokusiłam się i zrobiłam botwinkę w słoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami(...)twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zakwaszamy według uznania octem lub sokiem z cytryny
Smaki EwyBardzo dobra zupka, dodając liście krzewu pomidorowa wzbogacamy aromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej(...)były połączone z krzaczkiem. Zmielić dokładnie na gładką masę. Dodać masę z pomidorów, chilli do garnka. Korzeń pietruszki i marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodać do zupy. Gałązki krzewu pomidorowego umyć i wrzucić do garnka. zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu
Kuchnia PokoleńKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka(...)olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy.Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym.Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną bazylią
głodny alergiknajbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki(...)zielonego koperku Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania w 1,5 l zimnej wody. Po zagotowaniu oczyściłam szumy, dodałam listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę. Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam
Kuchnia u Krysi