zupa z kurczaka - 2500 przepisów (strona:117/167)

Żołądki inaczej 188

łyżka mąki Żołądki wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Dokładnie wypłukać i ewentualnie oczyścić pozostałości błony. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Usunąć powstałą szumowinę. Włożyć ćwiartkę kurczaka, warzywa, cztery kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym ogniu. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru(...)maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie,  aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest

Kulinarne przemyslenia
Szkolenie w Little Chef - Borówki 137

się przygotowywać Chłodnik z melona i borówek, Kurczaka z Borówkowo - Cytrynowym Chuntey i Muffiny z Cukini i Borówek. Muffiny z Cukinią i Borówkami szok. Jednak jak pyszny szok. Mama uwielbia chłodniki ja średnio je lubiłam, Do teraz bo teraz uwielbiam Chłodnik z melona i borówek z lodami, można go traktować jako zupę lub deser

Lili w kuchni
Placki z dyni z serem kozim 157

Zostało nam trochę produktów z przygotowania zupy, a że nic się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Pasztet mięsny 275

mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion.  Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla

Kulinarne przygody Gatity
Niskokaloryczny makaron z sosem pomidorowym 321

Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje(...)potrawy. To czy będzie komuś smakować zależy od indywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu  Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów  1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Skrzydełka - palce lizać! 179

moją słodką tajemnicę. Ale stwierdziłam, że warto podzielić się! Niech i Wam też tak smakuje! I uwaga! Oto sekret! Tajemnicą idealnego przyrządzenia skrzydełek to przede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli(...)pachnieć - tymi właśnie przyprawami będzie smakować nasze mięsko.     2. Skrzydełka dzielimy na trzy kawałki - dwa z mięskiem zostawiamy (lotki - końcówki skrzydełek pakuję w woreczek, gotuję na nich zupę). Kawałki skrzydełek myjemy, wrzucamy do garnka z przyprawami, zalewamy wodą. Gotujemy z 20-25 minut. 3. W tym czasie w misce z przyprawami robimy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy mąkę, trochę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zupka shrekowa ;) 166

krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku.  Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka  Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone(...)słodką i ostrą.Ja lubię bazylię, więc wsypałam ok. 3-4 łyżek, ale warto samemu sprawdzić jak bardziej smakuje. Można też użyć świeżej bazylii, wtedy dorzucamy ją przed blendowaniem ;)Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotowe :)Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Można także podawać z grzankami :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 204

części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak

Moje Kuchenne Rewelacje
zdrowa zupa z brokula 172

Składniki 1 brokuł ugotowany na parze 1-2 awokado,(zależy od wielkości,małe 2 ,duże 1) 1 całą marchewka ugotowana na parze ¼ łyżeczki kurkumy 3 ½ szkl

w mojej kuchni
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 172

Składniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką

W Mojej Kuchni Lubię
Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 303

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z

Buniabaje w kuchni
Chicken Curry wg Buni 330

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta

Buniabaje w kuchni
Botwinka. 129

własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję(...)mówi się botwina, czy boćwina? Składniki:  1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze 1 pęczek włoszczyzny 3 duże ziemniaki 2 litry wody wg uznania: ćwiartka kurczaka, kawałek innego mięsa, 2 bulionetki, 2 łyżki masła lub oliwy ocet spirytusowy (około 1 - 2 łyżki) cukier (około 2 - 3 łyżki) sól 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki

zadanie-gotowanie
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 173

wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć

Kulinarne zapędy Kokosa
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 202

zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską z baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy(...)lokal serwuje alkohole piwa, wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach.  Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania