zupa z kurczaka - 2500 przepisów (strona:126/167)

Zupa pomidorowa z pieczarkami 128

Bardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia po dokładkę! Składniki: 1 duży pomidor 5-6 pieczarek włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) 1 cebula przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu czarnego, przyprawa suszone pomidory, słodka papryka, jarzynka, czosnek granulowany(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 skrzydełka kurczaka 2l wody Sposób przygotowania: Skrzydełka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do bardzo zimnej wody. Czekamy, aż się zagotuję i czekami ok. 5 minut. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Po chwili wrzucamy umytego i  pokrojonego pomidora. Kolejno dołączamy umyty, oczyszczone i pokrojone pieczarki. Pod koniec gotowania wrzucamy opaloną cebulę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy

Truskawkowa Fiesta
Flaki "na niby" 135

prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się(...)zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-)  SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki  2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy

Czary - gary w kuchni
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 214

zupę wstawiłam wieczorem, na drugi dzień poza cedzeniem i lekkim doprawieniem, w zasadzie nic więcej nie musiałam robić.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki2 nogi kacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml  bulionu z kurczaka

Stare Gary
Flaczki z żołądków drobiowych 237

Za tradycyjnymi   flakami  nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast

Monia miesza i gotuje
Zupa kukurydziana ze smażonymi snackami 96

Nietypowe połączenie- ale jakie smaczne! Składniki: 1 puszka kukurydzy 5 szklanek bulionu drobiowego z kostki 1 szklanka śmietanki 1 filet drobiowy sól do smaku pieprz do

Tradycyjna Kuchnia
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 176

zdjęcie możemy przeczytać cały przepis) Zachęcam do głosowania w ankietach po prawej stronie. Można oddać dwa głosy- jeden na coś z działu słodkości, a drugi na dania główne, zupy, przystawki itp. Wygrywają przepisy z największą ilością głosów (niezależnie czy należą do słodkości czy są to inne dania)- o konkursie. Głosowanie trwa do końca dnia 26.07.2015 1. Bajderka 2. Blok czekoladowy(...)Blok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron

Tradycyjna Kuchnia
Zupa szczawiowa 110

Polecam wam ten przepis do przetestowania. My zrobiliśmy garnek 5 litrowy, tak żeby na jakieś 3 dni było, zawsze tak robimy. I na ten garnek potrzebujemy: 2 podudzia z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 duże ziemniaki pęczek szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 189

miseczki, zalewamy wazową łyżką czystej zupy i dokładnie mieszamy. Lekko solimy, pieprzymy i całość wlewamy do zupy.   Porcje na talerzach dodatkowo posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g(...)150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki po łyżce startego

Karo in the Kitchen
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 371

Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i

Snejkusiowe Przepisy
Zupa jarzynowa 439

Zupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw  ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis(...)Zaczynamy:  Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i  brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę,  dodać

Smaki Edyty
Warzywa na patelnię i pierś z kurczaka czyli mój Przepis na Mega Szybki Obiad. Co na obiad? To mój pomysł na obiad! 235

Wiele z nas ma taki dzień, kiedy zastanawia się, co zrobić na obiad ... Pomysł na obiad szybki, smaczny i tani? Dziś mój przepis na obiad - niewiele

IzaGotuje
Tortellini Gigantos w Zupos Grzybos :) 53

Składniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5 łyżki mąki

ClauditteMissCooking
Rosół z lanymi kluseczkami 148

Jak niedziela to i rosół, a w poniedziałek pomidorówka - z ryżem i śmietaną? U mnie rosół dość często gości na stole. Z makaronem, z ryżem czy

Magiczne Życie Marty
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 205

przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny.  Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość(...)piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia.  Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz

peanutbuttermonster
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym 112

gęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól, pieprz   Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony(...)miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem.   *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska