Rosół w moim domu jest zawsze bardzo oczekiwany ale pojawia się dość rzadko. Wynika to z faktu, że w moim
To co kochamDzień dobry dzień dobry :-) Dzisiaj oto w ten deszczowy i pochmurny dzień zaczynam dzielić się swoją pasją a może sposobem na życie. Mam nadzieję, że mój
pieprzny smaczekostygnięcia. 3. Orzeszki ziemne podgotowałam przez ok 10 minut w pół szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz(...)metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam, Pani M. :) Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Kulinarny Pamiętnikmleku. Mięso z wyjątkiem wątróbki i piersi z kurczaka wkładamy z warzywami do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy z pierwszej części przepisu. Jak mięso zacznie mięknąc, dodajemy pierś z kurczaka i gotujemy do całkowitej miękkości. Do gorącego wywaru dodajemy oczyszczoną wątróbkę, zostawiamy ją w wywarze, aż przestanie puszczać sok, po wbiciu widelca - będzie zaparzona. Mięso wyjmujemy i przepuszczamy przez maszynkę(...)Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej(...)zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu
Viola cooks with passionrosół z łazankami Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie(...)drób i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części tylko z kurczaka skracamy gotowanie do 35- 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu. Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy
Miód i pieprzmakaronu: 40 dkg mąki 2-3 jajka 6-8 łyżek wody sól Kurczaka myjemy, porcjujemy lub nie, jak nam wygodniej, przekładamy do garnka. Włoszczyznę myjemy, obieramy, dokładamy do kurczaka. Cebulę spiekamy na ogniu lub na suchej patelni, dokładamy. Wołowinę obmywamy i wkładamy do reszty, dosypujemy soli pieprzu i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na ogień. Jak wyjdą "szumowiny" ściągamy z rosołu(...)przykrywamy, gotujemy, odcedzamy i przelewamy letnią wodą. Podajemy z pokrojoną ugotowaną w rosole marchewką i zieloną pietruszką. Mięso możemy podać z ziemniakami jako drugie danie lub jemy do zupy
Pelusiowa KuchniaBłyskawiczny, pyszny, intensywny i bardzo, ale to bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się
Cook&LoveKartoflanki, to najprostsze zupy do wykonania.Dziś podam Wam przepis na prostą , tanią i podstawową zupę zapamiętanah z dzieciństwa.Zapraszam!. 2 litry bulionu kurzego 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone(...)Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać(...)przygotować przepis. Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem, ponieważ zawartość korzenia chrzanu wynosi aż 70%. Wspaniale komponuje się z różnego rodzaju mięs, jako dodatek do zup, sosów i potraw jajecznych. Za doskonały i aromatyczny smak jest godny polecenia. Dla mnie niezastąpiony. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwieprzowa tzw. zimne nóżki jednak można przygotować wersję delikatniejszą z kurczaka. Ja do swojej dodałam marchewkę i zielony groszek, można dodać też ugotowane jaja. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 3 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki) 2-3 listki laurowe 1 cebula kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól(...)marchewkę i groszek. Można dodać też jajko ugotowane na twardo. Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1 litr wywaru, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostały wywar można wykorzystać na zupę. Wywarem z żelatyną zalać składniki w naczynkach. Wystudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia. Galaretę przygotowałam w foremce Liliana , z podanych składników wyszła mi ta foremka oraz 3 małe
Monia miesza i gotujefilm w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan 11. Morze czy góry? - góry http://evita0007.blogspot.com/ 1. Ulubione mięsko? - kurczak 2. Gotujesz w fartuszku czy bez? - bez 3. Morze czy Góry? - góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko? - jajko na miękko 5. Wolisz piwko czy winko? - winko 6. Jaki jest(...)frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola? - sok owocowy 11. Twoja ulubiona zupa? - krupnik Pytania, które zadaję nominowanym: 1. Kot czy pies? 2. Zupa czy drugie danie? 3. Owsianka czy jajecznica? 4. Spotkanie przy świecach czy wyjście do dyskoteki? 5. Ulubiona książka
Kuchenne zapiski Edyty