dzień, może stanowić samodzielne danie obiadowe. Bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim pyszny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz(...)doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy opłukaną kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę, czosnek, cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gotową zupę posypujemy zieleniną
Smakowite Daniajeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni(...)potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki
noteskulinarnyfigaktóra wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny. Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety to jego kwintesencja. Seler jest zapakowany(...)trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści
Karo in the KitchenTo curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo nasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię z podjętego zadania. Nie ukrywam jednak, że będąc w tym czasie w pracy, odebrałam z pięć telefonów w sprawie: Kochanie a gdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 plastry selera kawałek(...)wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając
Kuchnia w opałachSkładniki: 1/4 wiejskiej kury, 1/2 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 3 litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli
Aga w kuchnijest w kociołku? Pewnie kukurydza - być może w postaci mączki lub kaszki. Fasola? Jak najbardziej prawdopodobne. Słonina. Suszone owoce, które dobrze się przechowują. Zioła zerwane w okolicy. Może nawet kurczak, albo inny ptak złapany rano. Dziki Zachód. Pogranicze. Wild West, Old West, Far West. Świat, który dawno odszedł w przeszłość, ale w czasach mojego dzieciństwa kształtował jeszcze świadomość ludzi(...)współcześni mieszkańcy Arizony lub Nowego Meksyku jedzą to samo, co tamte sławne lub tylko osławione postacie? Pewnie idą, przepraszam - jadą do supermarketu i zgarniają do wózka tony puszek z zupami, chili, paczki bekonu, ranch mixu i tortilli. Z grubsza rzecz biorąc horyzont smaków i aromatów pozostaje jednak ten sam. Lubię czasem poszperać po stronach z przepisami z głębi Ameryki. Zdarza
zadanie-gotowaniepewien piękny czerwcowy dzień przyszła do mnie paczka z lidla, a w niej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw(...)telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych. 6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej w poszukiwaniu inspirację na nie:) Niedługo będą przepisy z każdym produktem oddzielnie tylko czekamy na jakiś wolny czas:) Pozdrowiania
pichcisztociecierzycy 2 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 3 posilek (po treningu): dorsz, kasza gryczana, ogorki 4 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 5 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2. Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3. Penne z ostrymi małżami 4. Jogurt z orzechami i płatkami(...)sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5. Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda. Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście
CzarnawisienkaZostało mi jeszcze kilka pieczarek i dodałam je rosołku..pycha. skrzydełka, udka lub porcje rosołowe kilka pieczarek 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem
Moje domowe kucharzenieKapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który
Kuchcik gotujeBardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na
Gosia gotujeFlaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą(...)dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie
To co kochamświeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi dodatkami ( cebula, papryka ). Było całkiem inne niż(...)sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella to tradycyjne danie z ryżu przygotowywane na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej puszył się okazały homar, którego pokazujemy na zdjęciu ( tu już rozkrojony ). Mięso z odwłoka wydobył nam kelner
Smaki Ewybiałe szparagi zielone szparagi szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów(...)wędzonego łososia ze szparagami sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami
królestwo garów