Pogoda nas nie rozpieszcza zatem na rozgrzanie proponuję bardzo smaczną i ekspresową zupę-krem z brokułów. Jej piękny zielony kolor na pewno poprawi Wam nastrój :) Inspirację na przepis zaczerpnęłam z książki P. Brodnickiego „Po prostu mi to ugotuj!”. Składniki: pół litra domowego bulionu lub pół litra wody +kostka rosołowa 1/2 kg brokułów 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę Śmietana(...)bulion lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej. Dodajemy brokuły podzielone na różyczki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Do zupy dodajemy śmietanę wedle uznania (lub ją pomijamy) i gotujemy jeszcze przez minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Zupę możemy podawać posypaną podprażonymi płatkami migdałów lub np. z groszkiem ptysiowym. Jeśli
MyCookBook.plCoś w sam raz na piątkowy obiad. Pyszna zupa krem z filetów rybnych, podana z kaszą jaglaną i śmietaną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu 1 cebula 2 filety rybne (ja użyłam dorsza) 1 marchewka sól, pieprz liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego majeranek koperek Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem(...)marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać ze śmietaną
Tradycyjna Kuchniatego brakować i Was czytelników również! Ale kiedyś trzeba się na chwilę pożegnać, by później móc wrócić z większą amunicją! :) Dzisiaj przepis na prosty i rewelacyjny w smaku krem z batatów. Osobiście zakochałam się w nim od pierwszego razu kiedy go przyrządziłam. Jest nietypowy, słodki jak marchewka z posmakiem typowego ziemniaka, przeplatany ostrością chilli. Kolor również przypomina marchewkę, co nadaje(...)Dusimy, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy i gotujemy do miękkości batatów. Następnie wraz z marchewką i pietruszką za pomocą blendera miksujemy na zupę-krem. Podajemy z kropką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Be Fit Be Strongkiedy ciężko nam jest znaleźć czas na przygotowanie obiadu. Na takie okazje zawsze mam w zanadrzu opakowanie mrożonego groszku, z którego mogę przygotować pyszną, pożywną i przede wszystkim ekspresową zupę krem. Składniki: 450g groszku (mrożony lub świeży w sezonie) 600ml bulionu 2 szalotki łyżka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z limonki sól i pieprz(...)Groszek przepłukać i dorzucić do garnka. chwile podsmażyć mieszając i zalać bulionem. Gotować aż groszek będzie miękki, około 10 minut. Doprawić do smaku ostrą papryką, limonką solą oraz pieprzem. Zupę dokładnie zmiksować, można przecedzić przez sitko. Podawać posypaną wybranymi dodatkami
Piąty grzech głównyPrzepyszna,zaskakująca smakiem,niezwykle aromatyczna ,prosta i tania w przygotowaniu zupa krem którą zrobisz w 30 min-polecam gorąco Składniki: czosnek: 1,5 główki ziemniaki: 6 szt. masło : 3 łyżki liść laurowy : 1 listek żółty ser: 15 dag 1 litr bulionu sól : do smaku pieprz biały : do smaku bagietka: 1 szt. żółty start ser 150 g 50 ml śmietany(...)podsmażamy 5 minut, dodając czosnek w plasterkach. Całość zalewamy 1 l bulionu , dodajemy liść laurowy, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.Dosalamy w razie potrzeby,dodajemy śmietanę.Podajemy z gorącą chrupiącą grzanką posypaną żółtym serem Gotowe
Swojskie jedzonkoKolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy(...)kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem z zielonych szparagów Składniki na krem szparagowy: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały ziemniak 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)przesmażyć, po czym wszystko zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 min. pod przykryciem. Na koniec dodać wierzchołki pędów szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min. Zupę zmiksować blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać bulionu, wody lub słodkiego mleka. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Gotujemy i jemyTeraz mamy sezon na dynię wiec polecam zupę krem z dodatkiem soczewicy. Jest bardzo smaczna i sycąca, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 szklanka purre z dyni 1 puszka soczewicy 3 szklanki rosołu 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy purre z dyni oraz odsączoną soczewicę, wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą. Zupę miksujemy blenderem, przelewamy do miseczek wierzch posypujemy prażonymi pestkami z dyni
Bajeczna KuchniaKroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy pokrojony czosnek, oprószamy solą himalajską i podsmażamy (właściwie dusimy) chwilę, aż zmięknie. Połowę przekładamy (jeżeli lubicie zupy krem – dodajcie całość) do garnka z wrzącym bulionem (czystym, bez warzyw) i miksujemy blenderem (popularną „żyrafą”). Dodajemy śmietankę kokosową (zebraną z 1 puszki mleka kokosowego), ponownie miksujemy. Stawiamy(...)jajkiem na twardo i, do wyboru, z ryżem, ziemniakami z wody lub – z czym kto lubi. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego, koperek, chilli nitki i igiełki pomidorowe . Zupa z czosnku niedźwiedziego jest daniem błyskawicznym i bardzo prostym w wykonaniu. Można ją przygotować w wersji mięsnej (na bulionie drobiowo warzywnym) lub wegetariańskiej (na bulionie warzywnym). Właśnie dzięki krótkiej obróbce czosnku
mojewypiekiinietylkokremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew korzeń pietruszki kawałek selera 1 mała cebula liście laurowe ziele(...)liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna, aromatyczna zupa - krem z pora. Składniki: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 duży por 5 ząbków czosnku kawałek selera 4 ziemniaki 2 marchewki 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaki, cebulę, seler, por obieramy, myjemy i drobno kroimy. Cebulę i por podsmażamy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Do garnka wkładamy podsmażoną cebulę z porem oraz pozostałe warzywa. Dolewamy bulion i pieprzymy. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia
Smak mojego domukukurydzy. Bo tylko zupy trzymają mnie jesienią przy życiu. Uwielbiam zupy i ten kto je wymyślił powinien dostać Nobla, czy tam innego Pulitzera. Teraz więc chciałbym przedstawić wam zupę-krem z kukurydzy. Madzia właśnie zrobiła wprawiając mnie tym w doskonały nastrój. Madzia wie, że mi wiele do szczęścia nie potrzeba :) 1 kg kukurydzy z puszki 2 litry bulionu(...)masło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej
Marder&Marder Manufactureogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek. Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma(...)blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie
vegetanieStyczeń, zimno, dobrze nie jest. W taką pogodę warto posilić się czymś naprawdę dobrym i rozgrzewającym. Na przykład jakąś zupą-kremem. Taką właśnie jak ta z zielonego groszku. Jak jeszcze parę grzanek do niej dodamy to naprawdę będzie sycąca. A skoro o grzankach mowa... Dawno temu, przy okazji przepisu na grzanki, wspominałem Wam jak to znany katolicki podróżnik Wojciech Cejrowski(...)się sprawa zakończyła. A właściwie chyba nie zakończyła, ciąg dalszy będzie z całą pewnością. Historia będzie długa, ale warto przeczytać. Oczywiście nie ma ona żadnego związku z dzisiejszą zupą, więc kto chce to śmiało może przejść od razu do przepisu. A kto ma parę wolnych chwil i chęci to niech czyta. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureLekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch. Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu 1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera(...)ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku
Kuchenna Kontrrewolucya