oliwa, cytryna WYKONANIE PASTA : W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i kminku. Dodajemy sól, obrany czosnek i papryczkę chili. Rozgniatamy i ucieramy na pastę. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. ZUPA :Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. Nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Smażymy/ grillujemy z każdej strony, na umiarkowanym ogniu(...)pokrywką i gotujemy na małym gazie przez około 15 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy miód. Miksujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy. Dekorujemy jarmużem i pokruszoną fetą. Skrapiamy oliwą i opcjonalnie sokiem z cytryny
cool and mintyoliwek i doprawić ulubionymi przyprawami np. suszonym czosnkiem lub słodką papryką. Kwestia gustu Tak przygotowane chipsy z jarmużu nie tylko będą wyśmienitą przekąską, mogą też stanowić smaczną ozdobę zup kremów. Jeśli jeszcze nie robiliście, polecam również spróbować chipsów z plantana lub z nori Składniki: 100 g jarmużu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego szczypta chili Przygotowanie: Olej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Chipsy z plantana → Chipsy z nori w aromatycznej tempurze → Smoothie z jarmużu, banana i jabłka → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto → Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem
Oryginalny smakTopinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje: 250 gram pieczarek brązowych 200 gram topinamburu 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula(...)obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni
Mango PapajaDynię uwielbiam. Za smak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni. Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje wyśmienicie Co nam trzeba? 500 g miąższu dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej(...)kostkę. Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso, zostawiając 2 łyżeczki do posypania. Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko
LatosiowydomZimno nadal jest, więc się rozgrzewam kolejną zupą, tym razem pieczarkowa urozmaicona moimi faworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam tu , użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 300 g pieczarek(...)miksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem
pink envelopePyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy(...)garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem
Bajeczna KuchniaKolejna propozycja zupy kremu z dyni.Dodatek pomidora złamał słodycz dyni w znakomity sposób. Przyszła kolej na jabłko,ktore w podobny sposób miało nadać wytrawny charakter kremowi z dyni.Tylko co do jabłka ? W naturalny sposób nasunął sie pomysl z majerankiem,który kapitalnie łaczy sie z jabłkiem na wytrawnie.I to wlaśnie majeranek jest clou tego kremu dyniowego.Zupa jest absolutnie rewelacyjna,pyszna.Bardzo polecam(...)pokroić w drobną kostkę.Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minut dolożyć dynię i zalać całość goracą wodą (bulionem).Zagotować.Wyłowić 2 lyzki jabłuszek do przybrania zupy doprawić zupę sola,pieprzem,gałka muszkatalową i majerankiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam. Składniki: 700 g obranej dyni 300 g ziemniaków 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)mieszając. 2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut. 3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa AniZUPA KREM Z PIECZAREK Z BEZGLUTENOWYMI GRZANKAMI Przepis prosty, szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze krem wychodzi bardzo smaczny w połączeniu z bezglutenowymi, gryczanymi grzankami, które są doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Składniki: - 0,5 kg pieczarek; - 1 łodyga selera naciowego, - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 cebula; - 1 łyżka oliwy - 2 ząbki czosnku; - liść laurowy; - 1 łyżka(...)następnej kolejności będą zmiksowane; - warzywa w gotowym bulionie miksujemy - dodajemy po tym podsmażone warzywa z patelni (pieczarki, czosnek, cebulę), doprawiamy pieprzem, oregano i wszystko razem miksujemy; - po ponownym podgrzaniu zupy - jeżeli zdążyła wystygnąć - dodajemy na wierzch parę grzanek bezglutenowych z bezglutenowego chleba gryczanego. Prawda, że proste? SMACZNEGO
MintTasteznajomych słyszałam ale nie brałam przepisów. Aż do dziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów(...)odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek nalewamy zupy i układamy na niej po kromce grzanki - czekamy aż delikatnie zmięknie, posypujemy posiekaną bazylią i objadamy się tą pysznością Smacznego
sierotka maRysia w kuchnizjeść coś innego, niż pozostali. zdjęcie ze strony producenta Drugim naszym ulubionym sprzętem jest blender z podgrzewaczem czyli Soup & co firmy Moulinex . Genialne rozwiązanie do przygotowywania wszelkiego typu zup - kremów oraz moich ulubionych chodników na labanie z mango, truskawek lub innych dostępnych owoców. Małżonka Ma Aleksandra wykorzystuje go także do..... mielenia domowego sera do naleśników z rodzynkami. No cóż(...)możecie się spodziewać wielu wpisów na blogu, bo Ola studiuje naszą książkę kucharską i od kilku dni siedzi w kuchni wypróbowując nowy gadżet. Na pierwszy ogień poszły flaki cielęce, zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo lubię kremowe zupy i dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula(...)wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą śmietaną i uprażonymi pestkami dyni. Jako dodatek do kremowej zupy znakomicie sprawdziły się czosnkowe grzanki
babka w formieSmakowita, kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu. Podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym a nawet solo smakuje wybrnie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, w sam raz na letni obiad . składniki na 4 porcje 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 1 duży kalafior 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka(...)wszystko dusimy często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy 5 szklanek wody i całość gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, przyprawą curry dodajemy szczyptę tymianku i bazylii. Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie miksujemy ją blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo
Smakowite DaniaMinimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy . Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój. A żeby zbytnio się(...)przemęczyć przy gotowaniu, polecam wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu krem warzywny z dodatkiem świeżej, aromatycznej papryki zielonej . Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Składniki na 4 solidne porcje: 1 litr wody 1 kostka bulionu rosołowego 3 ziemniaki - średnie 1 pietruszka - mała 1/2 brokuła - małego 1/2 cukinii - małej 1/2 puszki zielonego groszku 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 zielona papryka - duża
Grunt to przepis!Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę. Składniki: 6 małży Św. Jakuba 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki wytrawnego wermutu natka(...)słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem ( wywar z marchwi zachowałem ). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem. Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie. Plastry małży posypałem
R'n'G KitchenMłoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża(...)razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu. Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowy