Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Na koniec wsypać ciecierzycę, wymieszać i podawać
Passions hobbies lifeadobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów na dania z kurczaka (i bez) ). Zupę krem dobrze jest zjeść z pajdą ciemnego chleba, a łosoś zyska na smaku jeśli dodać do niego pokrojoną cienko marchew. Czyszczenie spiżarni, czyli gotowanie z tego co jest pod ręką(...)możliwości. My np. zrobiliśmy łososia z brokułem, choć w oryginale występowały szparagi, makaron orzo do krewetek, zastąpiliśmy ryżem, który jest zdrowszy, a poza tym był pod ręką, a do zupy dodaliśmy mleczko kokosowe zamiast śmietany. Chodzi o to, żeby nie ganiać do sklepu za każdym brakującym produktem, ale wykorzystać składniki, które są w domu. To tyle:) Życzymy Wam smacznego
Niedzielny kucharzzupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami(...)zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji
Karo in the KitchenTradycyjne gazpacho po prostu uwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu to zdecydowanego intensywnego smaku. Nie jest to tradycyjny hiszpański chłodnik, ale zdecydowanie można go podawać w dwóch odsłonach w zależności od pogody i na zimno i na ciepło :) Składniki: 6 bardzo dojrzałych pomidorów(...)oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub delikatnie podgrzewamy. Podajemy z grzankami lub ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię wersję z mozzarella i bazylią
ChilliJemyKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja KuchniaKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchniawiedzieliśmy, gdzie dokładnie jedziemy na 50-tkę mojego taty. W związku ze znajomością tej okolicy, jadąc autem obstawialiśmy okoliczne restauracje. Jeden z typów okazał się trafionym. Zamówiliśmy: Krem z kurek w czarce chlebowej. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym. Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu(...)biznesowy. Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne. Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było
Karola gotujezgodne "bue". Bo zupka jest wegetariańska. Pomysł na nią zaczerpnęłam z przepisowni Tesco. Przepis nie był dopracowany, ale posłużył mi jako inspiracja na poradzenie sobie z naszymi patisonami. ZUPA KREM Z PATISONA (2 porcje) 1 łyżka masła 2 średnie patisony (około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz(...)patison zrobi się lekko przezroczysty. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Warzywa wyjmujemy z wywaru i miksujemy, stopniowo dodając pozostały bulion, aż otrzymamy idealną konsystencję. Zupę podajemy ciepłą, z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami. Jeden z patisonów w dziczy. Drugi był podobnego rozmiaru. Smacznego
les mirabellesJest zima - musi być zimno. I właśnie z powodu tego w naszym domu ostatnio królują mocno rozgrzewające potrawy. Dzisiaj na stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy(...)czasie blendujemy całość na gładką masę. Papryczkę kroimy w krążki, jeśli zależy nam na podbiciu ostrości nie wyrzucamy pestek, tylko dodajemy je wraz z pokrojoną papryczką do zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy
Kuchnia od dwojgaWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza się(...)rumienimy cebulę. Do zrumienionej dodajemy suszony tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem minutę, mieszając i przekładamy zawartość patelni do garnka. Zostawiamy garnek na maluśkim ogniu, pod przykryciem. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Bierzemy się za smażenie pieczarek. Rozpuszczamy połowę masła, dodajemy 2 łyżki oleju i na mocnym ogniu podgrzewamy. Wrzucamy połowę pokrojonych pieczarek i stale mieszając
Karo in the KitchenWitajcie mam dla Was propozycje na pyszną zupę krem. Jeżeli nigdy nie mogliście się przekonać do brokuł to może ten przepisy wam pomoże. Z upa jest bardzo kremowa i gęsta. Składniki: 2 szt. brokuły 3 szt. marchewki 1 szt. pietruszka 1/4 główki selera 1 szt serka kremowego 1 kostka rosołowa warzywna Przygotowanie Marchew obieramy i kroimy w miarę(...)nasze warzywa będą miękkie zdejmujemy z gazu. Za pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ser i przyprawy (pieprz, imbir, kurkuma), to co każdy lubi. Tak przygotowaną z Zupę podajemy z grzankami lub można ją zjeść bez niczego. Smacznego
Panda i jej światzdecydowałam się na tę zupę. Przymierzałam się do niej już od początku owego sezonu... I nie wiem po co tyle czekałam. Jest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam! ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania(...)jogurt i przyprawy, dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. ~po 2 łyżki pestek dyni na porcję ~sól Pestki uprażyć na patelni z solą, posypać nimi zupę i podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
chili & sugarkońcu zużyć. A że za oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek(...)około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik
Kardamonovynowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa. Zatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje(...)wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy całość dwoma szklankami bulionu warzywnego. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż soczewica wchłonie cały płyn. 7. Gdy już zupa staje się bardzo gęsta to dodajemy około pół filiżanki mleka roślinnego (dałam sojowe) lub więcej, by zupa nie była aż zbyt gęsta. 8. Wszystko blendujemy. Możemy jeszcze doprawić. Ja dodaję
Kawa z mlekiemtydzień w cyklu "Obiad za 10zł" zapraszam na zupę - krem ze smażonej kalarepy z dodatkiem słonecznika. Po pierwszym poście z cyklu pisaliście do mnie, że pomysł jest dobry, ale wyczekujecie nie przepisów z jednostkowym kosztem 10zł, a pomysłów na obiad dla rodziny w tej kwocie. Zadanie z pozoru łatwe i też do zrobienia, dlatego dziś i w każdy następny poniedziałek(...)gram 1,89zł; zużywamy około 25 gram za 0,26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem
BaRepas