zupa krem - 8065 przepisów (strona:180/538)

Zupa krem z dyni z kardamonem, imbirem, pieprzem cayenne, żurawiną i prażonym słonecznikiem 152

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania(...)ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej śmietanki 18% - żurawina  - słonecznik Przygotowanie: Do musu z dyni dodajemy warzywa  z wywaru i blendujemy całość. Następnie, stopniowo, dolewamy wywaru, kontrolując gęstość zupy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy, dolewamy śmietanki i raz jeszcze doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Podajemy z siekaną żurawiną i prażonym słonecznikiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Jeśli upał to gaspacho – prosty przepis 96

Tylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo(...)Dobrego gaspacho na pewno nie. Prosta jak tylko może być kuchnia ludzi biednych, a równocześnie sycąca i zdrowa zupa urzeka smakiem, konsystencją i przyjemnie chłodzi, co w upały jak w tym roku jest cechą nie do przecenienia. Najstarszy chłodnik świata Gaspacho jest jedną z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają

Niedzielny kucharz
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 110

pojawieniu się odczucia głodu. Co w takim razie jeść na drugie śniadanie? No cóż, najlepiej by było, gdyby drugie śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem, np. kanapka z wędliną i warzywami, zupa-krem z grzankami, tortilla z kawałkiem piersi z kurczaka i dużą porcją surówki... Wymieniać można długo. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść taki posiłek albo(...)praca/szkoła/inne zajęcia. Co wtedy? Warto wtedy zaopatrzyć się w zdrową przekąskę. Jeśli nie mamy za bardzo możliwości zjedzenia posiłku, albo mamy tylko 5 minut przerwy i zupy w tym czasie nie zjemy, to mamy inne opcje:  batoniki z płatków owsianych z bakaliami i orzechami, ciastka owsiane z migdałami i owocami, koktajl z warzyw, owoców, płatków jaglanych

Z notatnika dietetyka
Zupa krem z buraka z tofu w pięciu smakach 147

Kocham buraki. Zauważyłam, że ekologiczne gotują się znacznie szybciej. Moją zupę krem z buraków podałam z tofu smażonym w pięciu smakach 2-3 buraki ekologiczne cebula biała korzeń pietruszki przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym) łyżka octu ryżowego tofu naturalne kolendra olej Cebulę kroję w kostkę szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę(...)oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie blęduję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę ok 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków.   Smażę na złoto. Podaję z kolendrą

AZgotuj!
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 193

Zupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł(...)razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z selera i gruszki 183

stać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu.  A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :)  Prawie rok temu(...)straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z  nadprogramowymi kilogramami. Mam ochotę powiedzieć: stay tuned, ciąg dalszy nastąpi :)  Tymczasem, spróbujcie razem połączyć

bistro mama
Zupa krem z warzyw sezonowych 210

Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Przygotowanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka(...)suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :) Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy. Podajemy na gorąco

Taste Of My Day
Zupa krem z porów 50

Rozpisywać się tym razem nie mam zamiaru, bo to klasyk wśród zup-kremów. To must have polskiego stołu. Aksamitna, subtelna w smaku. Poezja Kuchni Polskiej.           Składniki:         2 marchewki 1 pietruszka 200 g selera 300 g porów 200 g ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 70 ml śmietany 1 łyżka posiekanego(...)Przygotowanie:         Marchew,pietruszkę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra). Pory kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę, dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości, blendujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą, zagotowujemy. Podajemy z grzankami i koperkiem

R'n'G Kitchen
Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem 145

Dostałam od znajomego ogrodnika 3 skrzynki pięknych malinowych pomidorów.  Jadam je pod różnymi postaciami i jestem ich wieeeelką fanką.  A jak wiadomo pomidory są

Jemy Pijemy
Kolorowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem 142

zwyczajne ziemniaki, ale za to kolor jest urzekający. Sprawdzą się na pewno w sytuacji, kiedy chcemy poczęstować gości czymś prostym, a jednocześnie oryginalnym. Ja na początek zrobiłam z nich zupę krem. Żeby jednak urozmaicić ją, przygotowałam część z tradycyjnych ziemniaków, a część z fioletowych. Efekt wizualny wyszedł fajny, a podkreślił go wędzony łosoś. Skusicie się na taką ziemniaczaną mozaikę kolorów(...)ziemniaków fioletowych 1 duża cebula 6 większych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 4 łyżki masła sól do smaku 200-400 ml słodkiej śmietanki (w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać) wędzony łosoś - ilość dowolna świeżo mielony pieprz lub suszone płatki chilli Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. (Oba kolory do osobnych naczyń.) Resztę składników należy podzielić na dwie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki dyniowe 147

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska(...)halloweenowe słodycze. Puree z dyni to po prostu podgrzana, zmiksowana dynia – jak prosto je przygotować, możecie zobaczyć w tym wpisie :) Warto zrobić na zapas, przyda się do zupy albo do ciasta dyniowego ! Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży 50 g masła

Ciastkozercy
Jarzynowa zupa krem z niedzielnego rosołu 167

znów został rosół z niedzieli, a nikt nie ma ochoty znów go jeść w tej samej formie. Jest kilka możliwości: zrobić pomidorową, fasolową, grochówkę, ogórkową, albo jeszcze prościej - zupę krem! Składniki: reszta rosołu na mięsie z warzywami po 1 łyżce kukurydzy konserwowej na porcję po 1 łyżce ciecierzycy gotowanej na porcję 2 łyżeczki świeżego koperku (od biedy suszonego:)) opcjonalnie(...)jeśli ich brakuje w rosole Przygotowanie: Podgrzany lub zimny rosół z wszystkimi warzywami poza kukurydzą i ciecierzycą zblenduj na gładko.  Dodaj kukurydzę i ciecierzycę, wstaw na gaz. Zagotuj zupę, jeśli trzeba dopraw. Dodaj koperek, wymieszaj i podawaj. Do miseczki wrzuć jajko ugotowane na twardo. Można też podać z grzankami czosnkowymi. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets

Anioszek w kuchni
Czipsy z boczku. Świetny dodatek do zup i sałatek. Bekonowe chipsy. 235

Czipsy z boczku, to nie przepis, to doskonały pomysł na urozmaicenie dodatków do zup, zwłaszcza gęstych zup i zup kremów, a także sałatek na bazie sałaty zielonej, lodowej i innych mieszanek sałat. Składniki - boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu(...)smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy. Przed dodaniem czipsów do sałatek najpierw należy je wystudzić :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem z pieczonej papryki 69

niskokaloryczne dania, ale za to pełne witamin i kolorów. Częściej rezygnujemy z mięsa na rzecz warzyw i owoców.  I ja ten czas bardzo lubię :) Dziś polecam przepyszną, aromatyczną zupę krem z pieczonej papryki. Charakteru dodaje jej wyraziste pietruszkowe pesto. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)wycinamy stwardniałe gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzewamy dobrze łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z dwoma ząbkami czosnku pokrojonymi w cienkie plasterki. Wszystkie składniki blendujemy na krem dodając 200 ml bulionu.  Przelewamy do garnka i uzupełniamy bulionem do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i papryką ostrą w proszku. Pietruszkę i obrany ząbek czosnku drobno siekamy

Kulinarne przemyslenia
Zupa z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym 142

sklepie kupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki(...)mleka kokosowego sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę, mleko kokosowe i dobrze rozprowadzić w zupie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit