się obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem
Szefowa kuchnipapryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam, na krem zmiksowałam i z prażonymi pestkami dyni podałam. Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana, jak na zimno, prosto(...)posmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna. W smaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego
Moniki Smakołykimuszę się przyznać, Zdecydowanie się od nich uzależniłam, Szparagi próbuje wkładać praktycznie do każdej możliwej potrawy. Nedawno robiłam zupę krem z zielonych szparagów, Tym razem skusiłam się na delikatniejszą w smaku białą zupkę. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaZimą chętniej jemy gęstsze i treściwsze zupy. Rozgrzewają nas i sycą, co jest bardzo ważne przy takiej pogodzie. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z fasoli. Bez mięsa, na maśle i słodkiej śmietanie. Smakuje delikatnie i idealnie komponuje się z pikantnym dodatkiem, jakim są pieczarki usmażone na maśle z dodatkiem papryczki chili. Naprawdę jest to idealna zupa na zimę. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody
Pora na pora i pomidorajesteśmy zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie
Chilli Czosnek i OliwaZupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, szczególnie przydatna w te chłodne już sierpniowe wieczory, które przyszły do nas zbyt szybko. Pierwsze skrzypce grają tym razem rozgrzewające, aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru - kumin, kolendra i kurkuma. Uzupełnieniem smaku jest papryczka chilli, słodka papryka(...)ugotuje się jako pierwsza. Podsmażamy na patelni na oleju czosnek i cebulę. Dodajemy do gotującej się soczewicy, następnie wsypujemy przyprawy utłuczone w moździerzu. Całość dokładnie blendujemy do konsystencji jednolitego kremu. Jeśli wyjdzie nam zbyt gęsty, a preferujemy rzadsze krem dodajemy wody. Serwujemy z uprażonymi pestkami np.słonecznika lub grzankami ewentualnie olejem lnianym. Każdy dodatek będzie pasował idealnie
Życie zaczyna się w kuchniMojego pierwszego podejścia do zupy krem z pieczarek nie wspominam najlepiej ... Była ona taka "nijaka" w smaku , a niestety ze względu na nietolerowanie przez mój organizm nabiału , dodatek mleka czy jogurtu nie wchodził w grę . W efekcie wyszła wodnista breja bez wyrazu :/ Dzisiaj z racji , że "zalegała" u mnie w lodówce paczka pieczarek podjęłam ponowną próbę zrobienia z nich(...)zupy . Wpadłam na pomysł aby dorzucić kilka różyczek kalafiora i był to strzał w 10 !! Zupa wyszła -genialna :) Aksamitna i kremowa , bez zbędnych dodatków . Miseczka takiej zupy posypanej suszonym cząbrem to wspaniały pomysł na lekki obiad czy kolację . Coś czuję , że będzie częstym gościem na moim stole. Zapraszam do gotowania ! SKŁADNIKI: Paczka pieczarek 500 g kilka różyczek kalafiora
Marcepanowa kuchniazrobić z dyni? Obowiązkowo zupę krem! Najlepiej jednak skomponować ją z wyrazistym smakiem innych warzyw np. papryki czy pomidorów. Ostatnio u mnie zagościła własnie ta druga wersja, w końcu trzeba jakoś zakończyć sezon pomidorowy. Lista składników jest krótka, a zupa obłędnie dobra! Składniki : (4 porcje) -ok.2 kg obranej dyni -1,5 kg pomidorów -2 ząbki czosnku -duża cebula lub dwie
Nie do chrzanu!Zwykle spełniam zachcianki innych, ale tym razem to ja miałem smaka na coś konkretnego. Uwidziała mi się w głowie zupa-krem z pieczonej papryki. W ciągu chwili mi się wszystko zwizualizowało, w głowie poukładało w logiczną całość i miałem gotowy przepis. Od razu wiedziałem co i jak. Okazało się, że pomysł był dobry, bo zupa wyszła doskonała. Lekka, a jednocześnie
Marder&Marder Manufacturerobicie to zazwyczaj – jogurtem, śmietaną. U mnie było dość mało „substancji zagęszczającej” – ziemniaków i marchwi, więc zupa jest dość rzadka. Jeśli lubicie gęste zupy – kremy, wtedy dodajcie dwa razy więcej warzyw. Ja używam w kuchni warzyw z uprawy ekologicznej, nie są to zbyt okazałe egzemplarze, jakie kupicie w marketach, bierzcie to pod uwagę gotując według
Mieszam w GarnkuSmaczna i aksamitna zupa - krem z zielonego groszku , będzie wyśmienicie nadawać na różnego rodzaju domowe przyjęcia . Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami . Jest bardzo prosta w przygotowaniu , polecam do wypróbowania. składniki na 1,5 l zupy 300 g mrożonego groszku 2 cebule 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1,5 litra rosołu ( może być z kostki
Smakowite DaniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zupa krem z porów, jej historia jest następująca... Pewien wyjazd "w Polskę" i rozmowy o gotowaniu, coś tam zasłyszane, coś tam przemyślane i prośba, „ugotuj coś pysznego”... Tak, żeby poczuć aksamit w przełyku i kojący smak na języku, budzący mimowolny uśmiech. Żeby poczuć ciepło od wewnątrz, bo za oknem zima(...)trudno jest spełnić tyle marzeń w jednej, kulinarnej wariacji? Zapewniam, że jeśli zdecydujecie się zaserwować zupę według tego przepisu to efekt będzie murowany! Smacznego! Składniki: 1 łyżka masła 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 duży ziemniak 300 g pora (białej części) 1,5 litra wrzątku 1 łyżka masła 70 ml śmietany
R'n'G KitchenDziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu
karmelowyKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem
Kulinarne Fantazje Marioli