Osobiście serka topionego nie jem nigdy na kanapkach, ale zdarza mi się kupić go i wykorzystać do dań obiadowych (zobacz przepis na porową zupę , zupę-krem z cukini i, potrawkę z indyka z cukinią w serowym sosie , pyszne piersi kurczaka z papryką i porem , serowo-czosnkowe bułeczki , schab serowo-koperkowy , czy popularny na blogu makaron ze szpinakiem ) Tym razem serek
Smaki Na TalerzuZupa krem z białych warzyw to ulubiona zupka mojej Malwinki z czasów niemowlęctwa. Doprawiałam ją wtedy sporą ilością natki pietruszki i podawałam z gotowanym łososiem - zajadała, aż miło. Warzywa korzeniowe obie kochamy miłością absolutną, a naszym faworytem zawsze był seler, tak niedoceniany i nielubiany przez wiele osób. My z Malwinką selera uwielbiamy! W zupie, na surowo, w formie frytek
Cakes By Kejtsię samemu czy polubimy to warzywo. Co można ugotować z topinamburu ? Zupy z topinamburem Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach z Julianem Karewiczem w Electroluxie jadłam pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego ze skórki litr mleka litr nulionu pół litra śmietany 36% 500 syrop klonowy 100 ml likieru Amaretto
Ugotowane pozamiataneKochani to kolejny przepis z użyciem pięknie pomarańczowej dyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca. składniki(...)zupę - krem z dyni: - 1kg dyni - 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki - około 3 cm korzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry - sól, pieprz - 150ml śmietanki 30% - 3 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej - 2 łyżki masła - 1/2 kostki rosołowej drobiowej Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie
SMYKWKUCHNItłustą rybią skórę, która zazwyczaj jest wyrzucana. Skóry gotowałam z wodą i odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora! Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli(...)podania Krem z ziemniaków i pora na wywarze rybnym - przygotowanie: Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną. Dodaj pokrojonego pora i ziele lubczyku i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zmiksuj przy użyciu blendera. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i jeśli lubisz. Podawaj z posiekaną natki pietruszki. Dlaczego nie ma zdjęcia?! Zupa była gotowana
Gary Bez dnatakże słownik terminów kulinarnych. Joël Robuchon zaprasza do stosowania prostych, odpowiednio wybranych produktów i odkrycia ich smaków w licznych przepisach na sosy i wywary, przekąski, sałatki i przystawki, zupy, kremy, rillettes i terriny, ryby i owoce morza, podroby, mięso, drób, dziczyznę. Kusząco brzmią przegrzebki z cykorią, jajka w sosie z czerwonym winem, purée z bakłażana z pomidorami, makrela w białym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZupa krem z pomidorów....pyszna .. 500 g pomidorów 1 cebula 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 ml oliwy z oliwek 600 ml bulionu sól, pieprz grzanki Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pomidory umyć,zdjąć skórkę, pokroić w cząstki.Przełożyć do garnka, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać bulionem i wymieszać.Gotować około 20 minut(...)Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i np z grzankami
Moje domowe kucharzeniePyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku. Idealnym dodatkiem do niej jest karmelizowana cebulka, która wzbogaca smak i czyni całość niezapomnianą. Bardzo polecam! Składniki na zupę krem z brokuła z karmelizowaną cebulką: KARMELIZOWANA CEBULKA: 2 średnie cebule olej sól cukier Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy jest już(...)dodajemy sól, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy
Rozpustne gotowanieZdrowa, pyszna i pożywna zupa krem z pomidorów. Dziś nietypowo- z dodatkiem gotowanej soczewicy i kostkami soi. Wyszła naprawdę pyszna! Składniki: pomidory w puszce 400 g soczewica gotowana w puszce – 250 g świeża bazylia oliwa do podsmażenia 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz do smaku jogurt naturalny 5 łyżeczek przecieru pomidorowego + opcjonalnie
Tradycyjna Kuchnianią zawsze wtedy, kiedy MAM SMAKA NA BURAKA! U mnie w lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu oraz koncentratem czosnku Proeco Wykonanie banalnie proste! Składniki(...)extra virgin koncentrat czosnku sól i pieprz do smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć łyżką octu jabłkowego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisłodkie, jak i wytrawne wypieki, m.in. ciasto na pierogi, makaron, pączki lub chleb na zakwasie albo na drożdżach. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie To najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne czy placki ziemniaczane powstają dosłownie w oka mgnieniu. Zabrakło Ci cukru pudru? To żaden problem - zmiel zwykły cukier. Tefal i-Companion mieli(...)mięsa czy suszonej włoszczyzny - domowa vegeta, będzie gotowa w kilka sekund. To właśnie w Tefal i-Companion zrobiłam najlepszy domowy hummus, idealnie gładki "smalczyk" z fasoli i aksamitnie kremową zupę z zielonego groszku. Smażenie, duszenie, gotowanie, mieszanie... i pilnowanie, aby nic się nie przypaliło, to jedna z najbardziej nielubianych kuchennych czynności. Ale przygotowanie idealnego risotto czy doskonałego
Cztery FajeryTylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo. Dobrego gaspacho(...)pewno nie. Prosta jak tylko może być kuchnia ludzi biednych, a równocześnie sycąca i zdrowa zupa urzeka smakiem, konsystencją i przyjemnie chłodzi, co w upały jak w tym roku jest cechą nie do przecenienia. Najstarszy chłodnik świata Gaspacho jest jedną z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają się do niego
Niedzielny kucharzsosie Teriyaki Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym Tortilla z tofu Placuszki z cukinii i batatów Orientalna ciecierzyca Makaron z cukinią i pieczarkami Pizza ze szpinakiem i serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca(...)selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto
Delusional TrineDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania(...)ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej śmietanki 18% - żurawina - słonecznik Przygotowanie: Do musu z dyni dodajemy warzywa z wywaru i blendujemy całość. Następnie, stopniowo, dolewamy wywaru, kontrolując gęstość zupy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy, dolewamy śmietanki i raz jeszcze doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Podajemy z siekaną żurawiną i prażonym słonecznikiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuTylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo(...)Dobrego gaspacho na pewno nie. Prosta jak tylko może być kuchnia ludzi biednych, a równocześnie sycąca i zdrowa zupa urzeka smakiem, konsystencją i przyjemnie chłodzi, co w upały jak w tym roku jest cechą nie do przecenienia. Najstarszy chłodnik świata Gaspacho jest jedną z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają
Niedzielny kucharzpojawieniu się odczucia głodu. Co w takim razie jeść na drugie śniadanie? No cóż, najlepiej by było, gdyby drugie śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem, np. kanapka z wędliną i warzywami, zupa-krem z grzankami, tortilla z kawałkiem piersi z kurczaka i dużą porcją surówki... Wymieniać można długo. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść taki posiłek albo(...)praca/szkoła/inne zajęcia. Co wtedy? Warto wtedy zaopatrzyć się w zdrową przekąskę. Jeśli nie mamy za bardzo możliwości zjedzenia posiłku, albo mamy tylko 5 minut przerwy i zupy w tym czasie nie zjemy, to mamy inne opcje: batoniki z płatków owsianych z bakaliami i orzechami, ciastka owsiane z migdałami i owocami, koktajl z warzyw, owoców, płatków jaglanych
Z notatnika dietetykaKocham buraki. Zauważyłam, że ekologiczne gotują się znacznie szybciej. Moją zupę krem z buraków podałam z tofu smażonym w pięciu smakach 2-3 buraki ekologiczne cebula biała korzeń pietruszki przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym) łyżka octu ryżowego tofu naturalne kolendra olej Cebulę kroję w kostkę szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę(...)oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie blęduję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę ok 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków. Smażę na złoto. Podaję z kolendrą
AZgotuj!Zupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł(...)razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna
Smaczne Zdrowestać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu. A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :) Prawie rok temu(...)straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z nadprogramowymi kilogramami. Mam ochotę powiedzieć: stay tuned, ciąg dalszy nastąpi :) Tymczasem, spróbujcie razem połączyć
bistro mamaBędzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Przygotowanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka(...)suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :) Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy. Podajemy na gorąco
Taste Of My Day