pierwszy raz... Zupa ze świeżych zielonych ogórków. Jest delikatna i lekka, pachnąca ogórkiem i koperkiem - idealna na wiosnę. Trochę zmodyfikowałam ją pod siebie, gdyż nie jest to do końca zupa krem - ogórki nie są zblendowane, tylko starte na tarce i dokładnie czuć je podczas jedzenia. Osobiście wolę bardziej takie zupy, ale jeśli komuś przeszkadzają takie farfocle w zupie polecam zblendować(...)Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 5 min. Na końcu dodajemy serek topiony oraz posiekany koperek. Zupę przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLenyMoja propozycja na przepis miesiąca październik 2013 JESIENNE ZUPY . Dodatek imbiru sprawia że zupa przyjemnie rozgrzewa nas od środka. A dodatek czosnkowych grzanek sprawi że najemy
Magiczne Życie MartyWystarczyło mi raz zrobić krem z soczewicy, by zakochać się w tym smaku i nabrać ochoty na więcej. Poprzednia zupa jaką zrobiłam była mocno ziołowa, dlatego tym razem postanowiłam zrezygnować z większości przypraw i postawić jedynie na sól, pieprz i ostrą paprykę oraz płatki chili. Dla mnie nic więcej tej zupie nie trzeba. No może tylko porcji grzanek Pycha(...)soczewicę. Wlewamy bulion oraz dodajemy drobno krojone pomidory z puszki (polpę pomidorową). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości soczewicy (aż mocno napęcznieje). Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką/płatkami chili. Podajemy z grzankami
Smaki Na Talerzuświęta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych
Codzienna kuchnia niecodziennaKrem z marchwi i lnu na mleku kokosowym Połączenie witamin, smaków i aromatów w 25 minut. Rozgrzewająco. Bez smażenia. Zdrowo ! Zapraszam. Składniki: 4 marchewki 2 ziemniaki
Wino Francja Kuchnialecie mnogość świeżych owoców i warzyw cieszy, więc można do woli przebierać i próbować nowych dań. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania zupy z pieczonego kalafiora! Zupa krem z pieczonego kalafiora Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 kalafior - 5 małych ziemniaków - pół małej cukinii (opcjonalnie, ja akurat miałam, więc dodałam, żeby się nie zmarnowała) - pół cebuli - 2 ząbki czosnku(...)kosteczkę. 3. Gdy warzywa już się upieką, kroimy 2 ząbki czosnku w kosteczkę i zarumieniamy na niewielkiej ilości oliwy w garnku, w którym będziemy robić zupę. Następnie dorzucamy upieczony kalafior, cebulę, cukinię oraz wcześniej pokrojone ziemniaki i zalewamy całość wodą, tak, aby zakryła warzywa. Całość gotujemy około 15 minut. 4. W czasie gotowania dodajemy wszystkie przyprawy
Bananowe PoleFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą
Smaczna PyzaSkładniki: 500 ml bulionu drobiowego 3/4 szkl napoju migdałowego Alpro 350 g marchewki 1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli
kolorowotorcikowookazji jest w promocji…) trzeba go do czegoś wykorzystać. Tym razem padło na zupę. I co się okazało, w zupie seler naciowy jest smaczny! :D Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków(...)ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy. Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem
Jak gotować i nie zwariowaćmój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł(...)przesmażamy, zalewamy ok.750 ml ( do litra ) ciepłej wody ( lub warzywnego bulionu ), wrzucamy tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 20-25 minut. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego
Ostra na SłodkoNigdy nie byłam fanką zupy krem z buraka, jednak od kiedy odkryłam ten przepis wszystko się zmieniło. Zupa nie jest tak słodka, jak to zazwyczaj w przypadku tego rodzaju bywa. Jest zwyczajnie przepyszna! Składniki (na 4 porcje): 400 g gotowanych buraków, obranych ze skórki 2 średnie ziemniaki 2 marchewki litr bulionu 1 cebula 1 ząbek(...)pokrojone pozostałe warzywa i smażę składniki 5- 6 minut. Przekładam podsmażone warzywa do garnka, wlewam bulion i gotuję do miękkości warzyw około 20- 25 minut. Następnie miksuję składniki na krem. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaGrasz w pomidora? GRAM… Coś dla Ciebie mam… POMIDOR 🍅 Zupę krem z…. POMIDOR 🍅 Z malinowymi… POMIDOR 🍅 Też pomidorami, ale i z malinami… POMIDOR 🍅 Zupa wyszła idealnie, smakowała jak….. GENIALNIE, aj….POMIDOR 🍅 I tak wygrywasz, bo nowy smak pomidorowej zdobywasz… POMIDOR 🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅 Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych, 1 biała cebula, 200 g marchewki, 1 niewielki(...)wolnym ogniu, pod przykryciem . Od czasu do czasu mieszamy. Rada: całość gotujemy pod pokrywką, żeby woda nam się skraplała, a nie odparowywała. Nie dolewamy tutaj wody, krem powinien powstać na bazie samych warzyw. Jeśli po zmiksowaniu jest dla was za gęsta, wówczas można dolać niewielką ilość wody. Kiedy warzywa będą miękkie, rozpadać się (sprawdzamy szczególnie marchewkę
Moniki SmakołykiDo Zimowego Fesliwalu Zupy przystapilam przyslowiowym rzutem na tasme. Pomyslalam, ze skoro za oknem rozgoscila sie na dobre zima, to rozgrzewajaca zupa jest jak najbardziej na
Przysmaki Karolkiporywistym wiatrem i deszczem. No miało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Robiłam ją do tej pory dwukrotnie i na pewno zrobię jeszcze kolejny raz tej jesieni. Po internecie krąży wiele przepisów na taką zupę , lecz(...)bulion. Warzywa ugotować do miękkości. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Gdy całość będzie miękka zdjąć zupę z ognia i dolać jeszcze 2/3 szklanki wody. Odstawić na 20 minut po czym zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprze. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można również polać odrobiną oliwy
My simple kitchenprzez 15-20 minut. Warto pamiętać, że do zapiekanek makaronowych dodać można r ó wnież resztki z obiadu. Dobrze sprawdzi się do tego mięso mielone, sosy pomidorowe czy gęste zupy kremy. Innym pomysłem jest wykorzystanie warzyw, kt ó re zostały z zupy, np. rosołu czu zupy jarzynowej. Chodzi m.in . o gotowaną marchewk ę czy pietruszkę. Kluczowa dla każdej zapiekanki jest
KuchniaWeDwoje.plRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa
moj przepis naRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa
moj przepis nasmaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 25 min. Porcja(...)naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15 min. Posiekaj połowę rukoli. Kiedy warzywa zmiękna, dodaj posiekaną rukolę, gotuj jeszcze przez chwilę. Domieszaj śmietanę, zmiksuj całość do uzyskania konsystencji zupy kremu. Dopraw do smaku, solą i pieprze oraz gałką muszkatołową. Wlej zupę do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. *gęstej śmietany typu crème fraîche, np śmietana
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJest to zupa pomidorowa a dokładnie zupa krem z pomidorów z dodatkiem oregano. Na wierzchu zamiast zagotowanej w zupie śmietany jest śmietankowa pianka.. Najlepiej wygląda podana w szklankach. Składniki: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów w puszce 500 ml bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kuchnia w oparachopiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon(...)gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa
moj przepis naZupa krem idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy chcemy zjeść pyszną, pożywną zupę. Robi się ją szybko. Ale i szybko znika :) ! Składniki: 750 ml bulionu (przepis TUTAJ ) 1 marchewka 1 kawałek pora 1 mała cebula 1 niewielka pietruszka 1,5 łyżki masła 100 g sera żółtego 100 g sera topionego śmietankowego 150 ml śmietany 30% sól pieprz gałka muszkatołowa
Gotuj z Mąkądanie to mieszanina smaków. Ale jaka! W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie
Raj dla Podniebieniastanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem wyraźny w smaku. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty. Składniki: 8 upieczonych lub ugotowanych buraków
Pobite gary BarbaryZupa krem z brokuła i kalafiora to bardzo prosta, szybka i tania zupa. Jej zaletą jest to, że jest lekkostrawna, ale sycąca, więc można ją zjeść nie tylko na obiad, ale także na podwieczorek bądź kolacje. Zupa może być jednym z posiłków ludzi będących na diecie, ponieważ ma mało kalorii, a zawiera wszystko co jest potrzebne dla naszego organizmu, czyli
Kuchnia Paulettesopiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon(...)gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa
moj przepis naKażda zupa krem z takimi grzankami będzie smakować świetnie. Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy
KasiekGotujeoraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem oraz do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewopytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały(...)minut- warzywa nie muszą być całkowicie ugotowane Zależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę wody, a następnie zblendować warzywa wraz z kaszą na gładki krem i gotowe Udekorować świeżą bazylią Jeśli lubisz możesz czymś przyprawić zupę, ja tego nie robię, ponieważ najbardziej smakuje mi w takiej delikatnej wersji. Przepis ze względu na łatwość wykonania świetnie sprawdza się również jeżeli nasza
peanutbuttermonster