Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie(...)talerzu rozetkę. ? Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. ? Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. ? Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. ? Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. ? Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree ziemniaczanym. ? Dekorujemy rukolowym pesto. Przepis ten pochodzi z warsztatów Polska Gotuje – Ziemniaki
To co kochamGęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek(...)nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. • Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree ziemniaczanym. • Dekorujemy rukolowym pesto. Przepis ten pochodzi z warsztatów Polska
To co kochampamiętam już, do czego je kupiliśmy, w każdym razie nie zużyliśmy wszystkich. Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta(...)sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami. Zupa krem z pora Składniki: (na 4 porcje) 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 małe ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupy krem z warzyw doskonale nadają się na każdą okazję czy o o każdej porze roku. Moją propozycją jest wykorzystanie selera, pietruszki oraz ziemniaka, a jako dodatek chlebek czyste ziarno od Beak Beak . Składniki: 225g żołądków drobiowych 300g selera korzeniowego 150g pietruszki 100g ziemniaka przyprawy: jarzynka bez soli, czosnek granulowany, pieprz czarny, koperek suszony, 3 ziela angielskie, 2 liście(...)mniejsze porcje warzywa. Całość gotować kolejne 10 minut. Kolejno wrzucić przyprawy i gotować jeszcze ok. 5-10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Wyjąć żołądki, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dokładnie zblendować na gładki i gęsty krem. Podawać z chlebek proteinowym. Smacznego
Truskawkowa FiestaZupa krem ze szparagów białych lub zielonych, to super smaczna i wyjątkowo prosta do ugotowania zupa. Jest też bardzo sezonowa, delikatna i szybka do ugotowania. - bez użycia bulionu - z białych lub zielonych szparagów - tylko kilka łatwo dostępnych składników
AniaGotuje.pllubczykową oliwą (32 zł). Jest pięknie podany na drewnianej ozdobnej desce pod szklanym kloszem. Uwielbiam tatara, ten był rewelacyjny. Zdecydowanie ten dym mu służy. Potem dostałyśmy gęstą i aromatyczną zupę krem z buraka z mleczkiem kokosowym z dodatkiem chrupiących chrustów z tortilli (18 zł). Zupa nie dość, że była pyszna, to została podana w przepięknej misce. Po przystawce i zupie
Kulinarne przygody Gatityprzepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy, inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal
Kuchnia w oparachDzisiaj mamy dla Was rewelacyjną, aksamitną zupę krem z batata, czyli słodkiego ziemniaka, z mlekiem kokosowym. Powiem Wam szczerze, że taką zupą mógłbym się codziennie objadać. Jest lekko pikantna i doskonale rozgrzewa. Ale zanim przejdziemy do przepisu, mam dla Was pewną historię, jak zwykle zresztą. Bo wiem, że część z Was traktuje naszego bloga jako swego rodzaju poradnik. Co oczywiście
Marder&Marder Manufactureprzepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy, inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal
Kuchnia w oparachspróbować, z góry zakładajac, że są niedobre. No cóż, ale znalazłam na to sposób, na szczęście pomidorów i ogórków jeszcze nie odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty
Smaczne Zdroweprzelewam to do garnka z soczewicą. Gotuję do miękkości soczewicy. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaje do garnka pomidory. Gotową zupę lekko miksuje. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie. Soczewica ma być widoczna, to bardziej pomidory ulegają zmiksowaniu. Zupę doprawiam do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natka pietruszki. Można
Przysmaki Karolkiturecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny(...)krem z zielonych warzyw Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański Smacznego
Codziennik Kuchennymamy czasu na gotowanie obiadu w dzień. Ja z reguły gotuję zupy wieczorem jeśli wiem, że rano nie będę miała czasu. Tak bardzo popularne w ostatnich latach zupy krem u mnie nie znajdują entuzjastów. Przez ostatni rok eksperymentuję ze smakami i niektóre zupy smakują bardziej, inne mniej. Ta oto zupa właściwie powstała spontanicznie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu
Niebieski kubek z kawaDelikatna a zarazem bardzo aromatyczna zupa. Idealna na specjalne okazje. Warto spróbować połączenia pietruszki, gałki muszkatołowej i szparag. Zapraszam! Krem z białych szparagów Składniki: 1 pęk białych szparagów 1 mała pietruszka (korzeń) 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 litr bulionu drobiowego pieprz, sól 80 ml śmietanki kremówki 30% grzanki: chleb tostowy, łyżka masła Przygotowanie: Szparagi i pietruszkę(...)chwilę mieszając. Około 5 minut. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem. Zupę przelać przez sito i przetrzeć łyżką. Doprawić do smaku. Przygotować grzanki: Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, chwilkę przypiec, mieszając co jakiś czas
Tagebuch po polskuPyszny, lekki i sycący krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki. Danie idealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem
UgotowaćZupa krem z pieczarek właściwie. Ostatnio chodziły za mną pieczarki i pieczarki poczynione zostały. W zupie. Pysznej. Składniki -pieczarki -bazylia -marchewka -liść włoskiej kapusty -kuchmistrz u mnie od Skworcu -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu -śmietana 18% -koperek, pietruszka natka -makaron np.kolanka Umyj i poszatkuj pieczarki na plasterki. Uduś je na oliwie z dodatkiem bazylii. Ugotuj bulion warzywny
Z Kuchni Do Kuchnimini pumpernikla. Blender też się przyda Zagotowujemy bulion, wrzucamy groszek na 5 minut, gotujemy, doprawiamy pieprzem cayenne i ewentualnie solą, miksujemy, ale niezbyt dokładnie, gdyż to nie ma być zupa krem, przelewamy do szklanych naczyń, robimy kleksiki z jogurtu i ścieramy mini pumpernikiel. Błyskawiczna zupa. Ale jak macie ochotę na zupę z zielonego groszku, aksamitnie gładką, z większa ilością kalorii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso
BaRepas