chciałam przygotować zupę chrzanową z przepisu poniżej. W końcu ku mojej wielkiej radości udało mi się wczoraj zakupić kilka kawałków chrzanu i od razu część z nich wylądowała w tejże zupie. Nie mówię Wam, iż świeży chrzan to jedyny chrzan, którego można użyć do zupy chrzanowej, gdyż chrzan tarty ze słoika również sprawdzi się w tej zupie. Sugeruję użycie świeżego(...)będzie zaopatrywać się w chrzan, aby go dodać do koszyczka wielkanocnego. Warto zatem kupić więcej sztuk i nawet po świętach zrobić z nich zupę chrzanową. Zupa chrzanowa , którą chcę Wam dzisiaj polecić to zupa krem z dodatkiem ziemniaków, korzenia pietruszki i śmietanki, podana z jajkiem gotowanym na twardo. Ja zupę chrzanową gotuję na wodzie, możecie ją jednak ugotować również
MeCooksTaka zupa wystarczy na 4 osoby. Potrzebne składniki to: 3 cebule obrać i pokroić w kostkę 3 cukinie obrać pokroić w kostkę 7 średnich ziemniaków obrać i ugotować 1 serek śmietankowy Zrobić wywar na mięsie lub na kostkach bulionowych koperek suszony przyprawy: sól, pieprz, czosnek podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym przygotowanie Cebulę smażymy na patelni ,jak jest przyrumieniona dodajemy(...)patelnie na ok 8 min .Potem dokładamy to do przygotowanego wcześniej wywaru .Ziemniaki ugotowane dajemy do garnka ,i jak jest ciepły wywar dać serek topiony .Teraz miksujemy blenderem robiąc zupę krem .Na koniec posypujemy koperkiem i dodajemy czosnek wedle upodobań .i przyprawy jeszcze raz.Do gotowej zupy dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki ,ja miałam grzanki
Moje WyrobySezon na szparagi otwarty. Dziś krem ze szparagów, bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Składniki Szparagi, Bulion cielęcy, (może być inny), Kasza manna 5
Smaki Przyprawy i KoloryAksamitny krem z warzyw czyli jak zrobić coś na smacznego i zdrowego na szybko. Uwielbiam ostatnio zupy kremy właśnie z tych dwóch powodów, wiem ,że na pewno nie zakończą się one tylko na paru przepisach, już mam za sobą krem z cukinii lecz niestety, albo "stety" był tak smaczny ,że nie miałam już co fotografować i tak oto przepisu
W Moim Magicznym Domubiałych szparagach, z dodatkiem pikantnej kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋 4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa chorizo- 150 g * cebula(...)wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów. Zmiksować na gładki krem (można pozostawić parę główek do ozdoby wierzchu), a jeżeli pojawią się jakiekolwiek łyki, to zupę przelać przez sitko. Na koniec doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz gałką. Podawać z wyłożoną kiełbaską. Smacznego
Kraina Miodem Płynącanowa buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna! Składniki: 3-4 średnich buraków 2-3 ziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa. Tak naprawdę gotując ją, musicie sami sprawdzić, jaka gęstość, proporcje bulionu i kremówki będą dla Was najodpowiedniejsze. Dla mnie te są idealne - krem(...)jest gęsty, ale nie zapychająco-mdlący. A smak? Powala. Przynajmniej mnie. Już planujemy kolejne podejście - tym razem może mniej kasztanowe w swej kasztanowości , za to z jakimś oryginalnym twistem . Zupa krem z kasztanów Składniki: (na 4 porcje) 700 g kasztanów jadalnych 1,5 litra bulionu warzywnego 500 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 400 g piersi z kurczaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewystarczą, aby skomponować z nich coś dobrego. Efekty zobaczycie poniżej. Krem jest pyszny, lekki i delikatny w smaku. Można dodać do niego śmietany, creme fraiche lub zaciągnąć go mąką. Zupa-krem z brokuł www.kuchniasmakow.blogspot.com 4-6 marchewek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 brokuł 4-5 szklanek wody 2-3 łyżki bulionu w proszku natka pietruszki
Kuchnia smakówZupa z cukinii i brokułów jest jedną z moich ulubionych. Łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jogurtu naturalnego i prażonym słonecznikiem, rozgrzeje Was w zimowe dni :) Składniki 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego (robię według tego przepisu) 200g brokułów 2 cukinie sól i pierz do smaku Dodatkowo 2 łyżki prażonego słonecznika(...)warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem i można podać z łyżką naturalnego jogurtu i z prażonym słonecznikiem. (do swojej zupy krem dodałam również ugotowaną z bulionu marchewkę, bo nie mogę jej się przeć:) Smacznego! przepis dodaję do akcji
pink envelopeZupa serowa na piwie zupa z sera żółtego z grzankami. Zupa serowa na piwie jest dokładnie tym, co chciałabyś zjeść na obiad, przynajmniej raz w tygodniu. Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Piwna zupa serowa z żółtego sera nie jest dietetyczna, ale zdecydowanie warto zrezygnować dla niej z liczenia kalorii. Wyrazisty w smaku, długodojrzewający ser to podstawa sukcesu(...)boczku, papryczka chili, grzanki i uczta godna królów gotowa. Podobno przepis na zupę serową z piwem pochodzi z amerykańskiego stanu Wisconsin, ale dla mnie najważniejsze jest to, że zupa z sera żółtego smakuje jak milion dolarów ;) Prosta zupa serowa z żółtego sera dojrzewającego. Najlepsza zupa serowa wymaga najlepszych składników. Będziesz do nie potrzebować ostrego, wyrazistego w smaku kruchego
Cztery Fajeryplanowaniem prac przedświątecznych. Umieściłam tu swój spis potraw jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler(...)dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym
greenscarfPyszna, sycąca i do tego lekka zupa-krem z chrupiącymi płatkami migdałów w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki. Jeśli należysz do fanów kremu z białych warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Połączenie smaków jest po prostu obłędne *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Cebulę posiekaj drobno i wrzuć(...)minut. Dodaj trzy szczypty czarnego pieprzu i 2-3 szczypty soli ( w zależności jak słony masz bulion) Całość zmiksuj na gładki krem i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i udekoruj nimi zupę tuż przed podaniem. Całość posyp świeżą natką pietruszki. Składniki 600 g korzenia z pietruszki 1 dojrzała gruszka 1 mała cebula 1 łyżka
Eat me! Fit me!Bardzo lubię wszystko, co przypomina groch <3 Soczewica zatem jest jednym z moich ulubionych wege produktów. Zazwyczaj przygotowywałam z niej zupę krem, ale w sumie to po co robić z tego papkę? Zawsze, gdy przed blendowaniem próbowałam zupy, smakowała wyśmienicie. Postanowiłam więc trochę inaczej ją doprawić i zrezygnować z blendowania - wyszło przepysznie! Składniki: 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g
Prosto z Kotłajadł jeszcze w tym sezonie kremu ze szparagów, niech jak najprędzej nadrobi zaległości :) Sezon na szparagi zdecydowanie jest za krótki, a zupa- krem z zielonych szparagów obowiązkowo i bez dwóch zdań powinna pojawić się w wiosennym menu
Z Hrabiną w kuchninawet najmniejsze dzieci mogą próbować jeść ją samodzielnie łyżeczką. Moje dzieci uwielbiają tę zupę z dodatkiem prażonego słonecznika i pokrojonych różyczek brokuła, ale oczywiście można ją podawać jako czysty krem. Zupę brokułową bez dodatku soli można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie
Dieta bez mleka